Időközi választás és állandó viszály Pázmándon

2022. december 03. 08:59

Időközi választás lesz vasárnap a Fejér megyei Pázmándon. A testület önfeloszlatását a baloldali ellenzék kezdeményezte, amely a jobboldali polgármestertől szeretne megszabadulni. Az ellenzék vezéralakja újraválasztatná magát, bár nemrég korrupcióért ítélték el jogerősen.

2022. december 03. 08:59
null
Joó István
Joó István

Szeptember 23-án a baloldali többség feloszlatta a Velencei-hegység lábánál található, a fővárosi agglomerációhoz tartozó, 2339 fős település önkormányzati testületét. A hangoztatott indok: nem tudnak Virányiné Reichenbach Mónika polgármesterrel együtt dolgozni. A hét képviselő közül öten kezdeményezték az önfeloszlatást, ketten – a polgármester és alpolgármestere – ellene voltak. Az ügy pikantériája, hogy az ellenzék vezető személyiségét, Kutai Tibort nemrégiben korrupciós bűncselekmény (hivatali vesztegetés elfogadása) miatt ítélték el jogerősen; a vádlott 1 év 4 hónap felfüggesztett börtöntbüntetést kapott. A bűncselekmény során az önkormányzat nevében járt el egyszemélyben.

A helyi politikusok civakodása régi keletű: Virányiné Reichenbach Mónika, aki 2010 óta településvezető,

sok támadást kap a gyakorta többségbe kerülő baloldali ellenzékétől, ami miatt egyszer, 2013-ban már volt időközi választás.

A polgármester asszony azonban eddig minden (soron következő és rendkívüli) helyhatósági megmérettetésen győzött a múlt évtized legeleje óta.

Lakóparki balhé, nagypolitikai beszüremlés

Pázmánd ugyan nem nagy település, ám mivel az M7-es autópályához közel fekszik és Budapest vonzáskörzetéhez számítják, így „be-beszüremlik” a nagypolitika az itteni eseményekbe. Annak ellenére van ez így, hogy itt erős hagyomány polgármesterként is, képviselőként is függetlenként indulni.

A falu lakossága alapvetően jobboldali, ez látszik a 2022 tavaszi parlamenti választások eredményén is; mind a fideszes parlamenti képviselőjelöltre, mind a kormánypártok listájára leadott szavazatokban. A pázmándi ellenzék a vállaltan keresztény-konzervatív polgármesteren túl gyakran száll bele Tessely Zoltánba (Fidesz-KDNP), a Fejér megyei 3-as számú, bicskei választókerület egyéni országgyűlési képviselőjébe is; „Zoli bohócként”, a „megye bajszaként” emlegetik a közösségi médiában a fideszes egyéni parlamenti képviselőt.

Az országos sajtó szintén gyakran foglalkozik Pázmánddal balliberális megközelítésben az Ezalenyeg.hu-tól kezdve az Átlátszó.hu-ig.

A belső viszály a Fejér megyei településen két további ok miatt is ádáz. A polgármester 2010 óta küzd azért, hogy az előző településvezető, a ma képviselő Kutai Tibor által aláírt szerződés egy pázmándi lakópark megépítéséről ne lépjen soha érvénybe, vagy ha mégis, akkor a falunak jóval kedvezőbb feltételekkel. Virányiné azzal indokol:

a lakópark miatti hirtelen, nagyarányú lakosságnövekedés terheit többségében az önkormányzat nyakába zúdítaná a korábbi csapat szerződése,

a befektetőnek nem kellene kellő részt vállalnia a kényszerű infrastrukrúra-fejlesztésekből. (Mindenekelőtt: víz- és szennyvízhálózat fejlesztése, óvoda-, bölcsőde- és iskolabővítés, feltáró út kisajátítása és építése.)

A lakópark, amelynek a pázmándi képviselőtestület ellenzéke azonnal zöld jelzést adna, Natura 2000-es természetvédelmi területhez közel, belterületbe vont, szántóföldön kialakított 80 telken épülne fel, a jelen tervek szerint 4-6 lakásos társasházakkal, 1160 új lakót bevonzva, ennek minden környezeti terhelésével. A polgármester nem tudta ugyan a szerződést méltányosabbra váltani a befektetőnél, de sakkban tartja a projektet akarókat azzal, hogy helyi népszavazást kezdeményez, ha a projektet beindítanák. Egy kis mintájú online és egy telefonos felmérés szerint

az emberek többsége nem akarják a gigaberuházást, a település érintetlen falusi jellegének megszűnését.

Hivatali korrupcióért ítélték el az ellenzék vezetőjét

Közszájon forog egy olyan feltételezés is a településen, hogy az önfeloszlatás, legalábbis részben, azért is történik, hogy az ellenzék legmeghatározóbb tagja – Kutai Tibor – ellen ne kelljen méltatlansági eljárást lefolytatni. A volt polgármestert ugyanis nemrégiben jogerősen csaknem másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós ügyben. Márpedig ha egy képviselőt megbízatása alatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek (akár csak felfüggesztve is!), méltatlansági eljárás útján meg kell fosztani a mandátumától. Csakhogy egy önfeloszlatás nyomán a falu időközi helyhatósági választáson újra megválaszthatja, mert újonnan megszerzett mandátuma már új megbízatásnak minősül!

A pázmándi baloldali ellenzék másik visszás históriája, hogy Böjte Richárddal szemben – aki a baloldali független polgármesterjelölt a most vasárnapi időközin –

garázdaság vétsége megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

A gyanú szerin inzultált és szidalmazott egy idős embert szórólapozás miatt november 17-én. Idevágó információ még, hogy a Living Food Kft. nevű vállalkozásnak, ahol Böjte Richárd is cégtag, nemrégiben meggyűlt a baja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága ugyanis 1576 kilogram ismeretlen eredetű, illetve lejárt szavatosságú élelmiszert talált a cég központi üzletében, és annak tevékenységét is felfüggesztette.

A pázmándi feszültség fokát jól mutatja az is, hogy az ellenzékiek tiltakozásukkal megakadályozták, hogy egy helyi ismert fafaragó a – polgármester covid alatti egyszemélyes döntése alapján részben, 500 ezer forint erejéig önkormányzati támogatással készült – életnagyságú betlehemét a helyi katolikus templom kertjében, illetve kertje előtt helyezzék el. Idevágó körülmény azonban, hogy a fafaragó elindul képviselőjelöltként az időközi választáson; igaz, amikor a pályázatot elnyerte, még szó sem volt időközi választásról.

A nagycsaládos polgármester asszony egyébként négy diplomával rendelkezik, többek között jogász. 2010-ben egy mínusz 24 milliós hitellel vette át Kutai Tibortól a hivatalt, ám 

2012-től idáig, a jobboldali településvezetővel már 2,2 milliárd forint értékben nyert pályázatokat Pázmánd.

Többek között sportcsarnok és kerékpárutak épültek a pályázatokból. Szintén a polgármester asszony nevéhez fűződik, hogy kezdeményezésére a település az országban elsőként, 2015-ben „üvegfaluvá” vált, azaz teljes egészében átláthatóvá tette működését, gazdálkodását, minden közérdekű adatot kérés nélkül nyilvánossá tett, hogy példát mutasson a korrupcióellenes harcban.  

Mindenezek a körülmények is belejátszhattak abba, hogy a polgármester mindig növelni tudta támogatottságát az eddigi polgármesterválasztáson. 

Nyitókép: Pázmánd központja. Jobbra a templom közeléből ellenzéki nyomásra eltávolított betlehem (Mandiner-archív)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sörkálmán90
2022. december 05. 09:15
Mónika történelmi vereséget szenvedett el tegnap. 273 szavazattal kapott többet Böjte Richárd. Megsemmisítő vereség. :) A pázmándiaknak végre megjött az esze, nem kérnek már többet a Mónika-showból. :)
vajda
2022. december 05. 05:52
http://archiv.fidesz.hu/index.php?Cikk=5254
Sander
2022. december 03. 14:26
Szomorúan olvastam a cikket. A falu, amelyhez oly sok szép emlék köt, életem egy fontos szakaszában éltem ott. Ezen az oldalon nem láttam még ilyen igaztalan cikket idáig. Ezután is követni fogom az oldalt, de ha önnek, Joó Istvánnak, minden cikke ezen stílusban születik, akkor inkább kihagyom őket. Lesújtó, féligazság, amely a téma iránt kicsit is fogékony közönség félretájékoztatása. Egy falu életét megmérgező, hatalomvágyó, mindenre képes polgármestert támogat. Politikai oldaltól függetlenül. Pázmánd egy szuper hely, ahol minőségi életet lehetett élni, amíg egy személy be nem kebelezte ezt magának. Sajnálom, hogy így kell viszontlássam.
Vörös Piranha
2022. december 03. 13:24
Pázdmándhoz közel van Baracska. Nem lehet oda ezeket a rovott multú ellenzéki hangadókat áttenni egy rövid fuvarral??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!