Így csábítják el Gyurcsányék sorra az ellenzéki politikusokat

2022. december 10. 18:51

A saját pártjaikból a DK-ba igazolt politikusok elvekre, racionális döntésekre, a kormányváltás esélyére hivatkoznak, holott a legtöbbször a karrierjüket akarják csak ezáltal folytatni. Összegzésünk a Gyurcsány-pártba dezertáló ellenzékiekről!

2022. december 10. 18:51
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Az elmúlt hetekben

turbó fokozatba kapcsolt a Demokratikus Koalíció elszipkázó gépezete,

egyre több ellenzéki politikus igazol át hozzájuk.

A 2019-es önkormányzati választás után már sikerült megszerezniük két szocialista polgármestert, az óbudai Kiss Lászlót, valamint a XVIII. kerületi Szaniszló Sándort; kicsivel később Kazincbarcika MSZP-s alpolgármesterét, Klimon Istvánt, néhány önkormányzati képviselőt, többek között a zuglói szocialista Hevér László Györgyöt és Bitskey Bencét; majd a parlamenti előválasztás előtt a volt MSZP-elnököt, Molnár Gyulát és parlamenti képviselőt, Szakács Lászlót. Az ellenzék áprilisi bukása után, közeledve az újabb önkormányzati voksoláshoz, újra felpörögtek az események.

A Momentum a legnagyobb riválisuk

A legfrissebb igazolásuk a momentumos Buzinkay György, aki korábban a lila párt elnökségi tagja is volt. A szentendrei politikus szerint a Momentum identitást vesztett, és nem hisz a jobbratolódásában.

Most már úgy véli, a kormányváltás csak balközépről történhet,

márpedig Gyurcsány pártjának szerinte „biztos identitása van születése óta. Egy európai, demokratikus, köztársasági Magyarország víziója, a balközép programja”.

Ez a magyarázat persze jól hangzik, de ezekben az esetekben általában más okok vannak a háttérben, gyaníthatóan most is. A Momentum közleménye szerint ugyanis „Buzinkay azután döntött így, mert a Momentum vezetése és szentendrei alapszervezete világossá tette számára: nem tudnak ígéretet tenni arra, hogy a Momentum őt indítja újra abban a szentendrei választókerületben 2026-ban, ahol 2022-ben is vereséget szenvedett”.

A DK különösen a momentumos képviselőkre, polgármesterekre vetett szemet – ami nem véletlen, hiszen a közvélemény-kutatási adatok szerint Gelencsérék a legnagyobb riválisuk a balliberális térfélen.

Pár nappal ezelőtt jött a hír, hogy Bács-Kiskun megye székhelyének egyik önkormányzati képviselője is váltott. Bodrozsán Alexandra azt írta a közösségi oldalán, hogy „szívügyem és hivatásom is egyben a kecskemétiek érdekeinek eredményes és hatékony képviselete. Ehhez egy olyan szövetségesre leltem,

Ez sem volt váratlan lépés, miután október közepén Déri Tibor, Újpest polgármestere is kilépett a Momentumból és a Fővárosi Közgyűlésben a DK-frakcióba ült át, Bodrozsán pedig a IV. kerületi Városházán dolgozott, így kollégák voltak, jól ismerik egymást.

Déri Tibor egyébként azért hagyta ott a pártját, mert korábban úgy döntött, családi okok miatt 2024-ben nem indul újra a polgármesteri címért, és megállapodott a DK-s alpolgármesterével, Trippon Norberttel, hogy őt fogja támogatni az önkormányzati választáson. A Momentum elnöksége azonban nagyon zokon vette, hogy Déri az ő megkerülésükkel paktált le Gyurcsányékkal, így nagyon megromlott a viszonyuk, várható volt a polgármester dezertálása.

Jobbikból a DK-ba

November végén pedig egy olyan fotó látott napvilágot Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán, amelyen ő és Pikó András VIII. kerületi polgármester látható, amint éppen egyeztetnek. Persze a DK elnökét – aki immár a budapesti pártszervezetet is vezeti – akár érdekelheti is, hogyan mennek a dolgok Józsefvárosban, de ismerve a párt teljes pályás letámadási módszereit, valószínűleg arról – is – szó eshetett, hogy Pikó, aki ugyan független, de a lila párti támogatással szerezte tisztségét, nem akar-e esetleg csatlakozni hozzájuk.

De a DK nem válogat, ráhajt más pártok képviselőire is. Így megszerezte magának a miskolci Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselőt, aki addig a Jobbik frakciójában ült. A borsodi politikus kijelentette, az előválasztás során megtapasztalta,

milyen jól tud együtt dolgozni a helyi DK-val,

s azzal érvelt, hogy a Gyurcsány-kormány idején nem járt 400 forint felett az euró, az Európai Unió nem tartott vissza pénzeket arra hivatkozva, hogy a korrupt kormány lenyúlja.

Ez meglehetősen érdekes pálfordulás, ha azt vesszük, hogyan vélekedett korábban az eddig jobbikos politikus. „Az én nagyapám nem azért verte le ’56-ban a Lenin Kohászati Művek tetejéről a vörös csillagot, hogy ma az unokái szemébe röhögve a kommunisták szellemi örökösei röhögve lopják el a jövőjüket. Nem! És ott van ebben a csoportosulásban az a Gyurcsány Ferenc is, aki már személyes tapasztalatokat szerzett a terror és az elnyomás terén 2006 őszén” – fogalmazott annak idején Szilágyi.

Gyurcsányék nem vetik meg a törpe pártokat sem, Erzsébetvárosban a Párbeszéd alpolgármesterét nyúlta le. Szűcs Balázs korábban az LMP tagja volt, a pártszakadáskor Karácsony Gergelyékkel tartott, de ezek szerint ott sem volt maradása, azt gondolta, a DK-s Niedermüller Péter vezette VII. kerületi önkormányzatban így folytathatja karrierjét (képünkön).

Információink szerint elképzelhető, hogy egy másik alpolgármester, az MSZP-s Kispál Tibor is a főnöke pártjában köt ki.

 

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. december 11. 23:41
Az osztódott rákossejt összeért. Nincs ebben meglepő. Vajon mennyi ment a zsebbe? A 3 milliárdból telik.
akiaki
2022. december 11. 21:12
gréci és buzinkai együtt? mi lesz ebből?
akiaki
2022. december 11. 21:12
a buzinkának nem ferde a feje? na meg ami benne van az is elég ferde!
states
2022. december 11. 04:49
Kísértet járja be az ellenzéket, Feri kísértete. Ahogy egykoron a kommunizmus Európát. Egykoron? Mint most is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!