Óriási: 18 milliárd eurót spórolt Magyarország az EU-nak

2022. november 09. 11:26

„Nem hagyjuk, hogy a magyarokkal fizettessék meg az ukrajnai háború árát” – szögezte le Szijjártó Péter.

2022. november 09. 11:26
null

Magyarország az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján bejelentette, nem fogja támogatni azokat a változtatásokat, amelyek az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós mentőcsomag létrehozásához szükségesek. A Bloomberg hírfolyamának bejegyzése szerint Brüsszel szerdán mutatja be azokat a javaslatokat, amelyek lehetővé tennék a kijevi kormány stabil és gyors kisegítését. A kezdeményezéshez viszont a blokk költségvetésében fennmaradt mozgásteret fel kellene számolni.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden közölte uniós kollégáival, hogy nem támogatja ezt az opciót, melyhez mind a 27 tagország jóváhagyása szükséges.

A kormány hatalmas összegeket fordított az ukrajnai oktatásra, kultúrára, egyházakra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még hétfőn Szófiában azt mondta, Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem fog beleegyezni egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból. A tárcavezető a Közép-Európai Kezdeményezés bulgáriai külügyminiszteri találkozóján üdvözölte, hogy az EU újabb támogatási csomagot készít elő Kijev számára, azonban hozzátette, Magyarország jóval régebb óta segíti különböző módokon a szomszédos Ukrajnát azoknál, akik most az ország „legjobb barátaiként tüntetik fel magukat”. Felszólalásában rámutatott,

a magyar kormány tíz- és százmillió eurókban mérhető összegeket fordított az ukrajnai egészségügy, oktatás, kulturális intézmények, illetve egyházak támogatására,

ráadásul hazánk már a háború kirobbanása előtt is kivette a részét a segítségnyújtásból.

„Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren”– közölte. „Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt” – fogalmazott. Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajna jövő évi finanszírozási szükségleteinek fedezésére, az erről szóló jogalkotási kezdeményezést várhatóan még a héten be fogják mutatni.

„Nem hagyjuk, hogy a magyarokkal fizettessék meg az ukrajnai háború árát”

Szijjártó Péter ezt követően érintette a háborúra adott szankciós válaszokat. Úgy vélekedett, hogy egyértelműen épp az ellenkezője történt annak, mint amit ígértek a korlátozások elrendelésekor, ugyanis a háború egyre brutálisabb és az orosz helyett az európai gazdaság kényszerült térdre.Utóbbit jól példázza, hogy Magyarország tavaly hétmilliárd eurót költött energiaimportra, míg idén 19 milliárd eurót, és ha minden így megy tovább, akkor jövőre 29 milliárd eurót fog – hangsúlyozta. „Meg kell értenünk, hogy ezen válaszintézkedések alapvetően kudarcot vallottak.

– mondta. 

Leszögezte: a kormány nem fogja hagyni, hogy a magyarokkal fizettessék meg az ukrajnai háború árát, az egyetlen megoldást pedig a béke jelenti, amelyről azonban sajnos kevesen beszélnek.

(Bloomberg – MTI)

Nyitókép: Rommá vált lakóépületek az orosz megszállás alól felszabadított Herszon megyei Arhanhelszke településen 2022. november 6-án. Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
    

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. november 11. 10:12
Igazad van Kakadu a ruszkikkal kell megfizettetni, szóljál Lavor haverodnak.
Bendzsó Boy
2022. november 11. 08:30
Már vettünk fel hitelt közösen a Covid utáni helyreállításra és mi nem kaptuk meg a hitelből nekünk járó részt! Ne nézzenek hülyének minket! Törleszteni bezzeg kellene nekünk is!
béka
2022. november 09. 15:58
A döntéssel maximálisan egyet kell érteni de a közlés stílusa fölöslegesen agresszív,hiszen a hitelt nem csak a magyarok törlesztenék nem kellene ezzel a hangnemmel ellenségeket gyűjtenünk.
cinkegolyó
2022. november 09. 15:26
Addig amíg tart a háború, kár is az EU-nak bármilyen hitelt felvennie és abból segítséget ígérni Ukrajna részére. Az a pénz elúszik hamar fegyverekre, és az ukrán kormány korrupt politikusai, oligarchiái zsebébe. Magyarországnak meg semmilyen hitelt nem szabad megszavazni, mert már többször is átvert minket az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!