Kosztümök, jól kombinálható darabok és elköteleződés a magyar divattervezők mellett – így öltözik az államfő

2022. november 10. 21:00

Melyik szettje volt a legemlékezetesebb? Milyen színek állnak jól neki? Melyek az előnyös darabok az államfőnek? Ezúttal a fél éve hivatalban lévő Novák Katalin stílusát elemeztük Kovásznai Andreával a Kifutóban!

2022. november 10. 21:00
null

Kovásznai Andrea és Szalai Laura írása

„A magyar közéletben a nők sokáig alulreprezentáltak voltak, ezért különösen örvendetes, hogy az elmúlt években egyre több nő vállal politikai szerepet. Nincs könnyű dolguk, hiszen jobban kell magukat képviselni a férfiak által dominált hatalmi struktúrában. Bár az öltözködés terén sokkal több lehetőségük van, őket jobban monitorozzák e tekintetben is – eközben a férfiaknak elég egy pár jól szabott öltöny, szép ing és nyakkendő az ideális megjelenéshez” – fogalmaz lapunknak Kovásznai Andrea. Hozzáteszi, fontos, hogy egy női politikus megjelenése ne legyen táptalaja a szexizmusnak, ám az sem feltétlenül jó, ha valaki túl konzervatív megjelenésű, ráadásul sok esetben elvárás, hogy valamilyen egyéni imázsüzenete is legyen.

„Összességében úgy látom, a magyar politikusnők nehezen tudnak üzenetet közvetíteni a megjelenésükkel, mivel a férfidomináns politikában annyira nagy hangsúlyt fektetnek a véleménynyilvánításra, hogy – érhető módon – kockázatkerülők lettek, nem merik bevállalni az öltözködésen keresztül való kommunikálást” – mutat rá, megjegyezve, eközben a magyar női politikusok okosak, kemények, érdemes lenne kifejezniük a személyiségüket az öltözködésükön keresztül.

Nem cél a feltűnőség

Rátérve Novák Katalinra, Kovásznai Andrea elmondja:

az államfő stílusa sokat csiszolódott a kinevezése óta, látszik, hogy komoly munka van mögötte.

„Az elnök asszony érzékelhetően nem akar feltűnést kelteni a megjelenésével, nem szeretne túlságosan kitűnni a tömegből, öltözéke letisztult, konzervatív irányvonalat képvisel, teljesen manírmentes, és előszeretettel viseli a magyar divattervezők ruháit, ezzel is támogatva a hazai szakmát. Tudatosan több alkalommal is visel egy-egy ruhadarabot, ezáltal érzékelhetően törekszik a jól variálhatóságra” – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki egyébként a hetilapunk számára idén januárban készült elnökjelölti interjú fotózása során közreműködött Novák Katalin szettjeinek kiválasztásában.

Novák Katalin beszédet mond a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén (MTI/Bruzák Noémi)

Kovásznai Andrea úgy látja, általánosságban kihívást jelent a protokollstábok számára, hogy miként lehet olyan imázst kialakítani egy magasrangú női politikusnak, amely egyszerre egy magabiztos, erőteljes, hiteles, önazonos és karizmatikus nőt láttat, ugyanakkor nem kelti az arrogáns, fennhéjázó személyiség benyomását. Egy köztársasági elnök egyúttal az országimázst képviseli a megjelenésével, ami ugyancsak nem egyszerű a gyakorlatban, egy sor írott és íratlan szabálynak kell megfelelni, mindeközben tekintélyt is kell kölcsönöznie a megjelenésének.

„Nem könnyű ilyen elvek mentén imázst kialakítani, de számos olyan női politikus van, akinél a hagyományos, konzervatív irányvonalú öltözéket úgy alakították át, hogy egyidejűleg a saját stílusát is megteremtsék: ahogyan korábban szó volt róla, Margaret Thatcher volt brit kormányfő például ugyancsak szűk keretek között mozgott, mégis a jellegzetes frizura, az elmaradhatatlan gyöngysor, a nagymasnis blúzok attribútumként funkcionáltak rajta” – mutat rá Kovásznai Andrea.

Szoknyás kosztümök előnyben

A stílustanácsadó szerint Novák Katalin számára leginkább a szoknyás kosztümök vagy a komplé – egyberuha, hozzá passzoló, azonos anyagból készülő blézerrel – áll a legjobban.

s a színkarakteréhez, alkatához is passzolt. A derékhangsúlyos pánt kifejezetten előnyös volt számára, és a szettet megkoronázta a kis kalap, a frizurája és a sminkje. Szerintem ezt a vonalat gyakrabban kellene képviselnie” – hívja fel a figyelmet. A szakértő úgy látja, hogy a nadrágkosztümök kissé maszkulin hatásúak rajta, mivel „ő egy igazi nő a kék szemével, hosszú, sötét hajával, hozzá a mosolyával”, így sokkal jobban passzolnak hozzá a nőies ruhák.

Fontos a színkarakter, de vannak tabu színek

Kovásznai Andrea úgy véli, a stylist- és a protokollstábja nincs mindig tisztában az elnök asszony színkarakterével, pedig szerinte fontos lenne, hogy a saját színei jelenjenek meg a ruhaválasztásban. „Novák Katalinnak a hideg színek állnak jól, a teljes skála meghatározásához azonban szükség lenne a színtipizálásra” – mutat rá. A szakértő figyelmeztet, hogy egy köztársasági elnök nem hordhat bizonyos színeket, mintás darabokat; harisnyát minden esetben viselnie kell, a szoknya hosszának pedig mindig a térd alá kell érnie egy-két centiméterrel. „Novák Katalin szoknyái általában térd felett érnek véget, amit azonban megértek, mivel nagyon jó lábai vannak, így igyekeznek ezt az előnyt kidomborítani” – hangsúlyozza.

Kovásznai Andrea kitér arra is, felháborítónak tartja, amikor női politikusok megjelenésével kapcsolatban

„Kijár a tisztelet a nőnek és a háromgyerekes édesanyának, senki nem engedheti meg, hogy a keresztnevén, becézgetve szólítson meg és kritikán aluli hangnemben minősítsen egy női politikust. Ráadásul ahogy kifejtettem, sehol, így Magyarországon sem az elnök választja meg a ruhatárát, tisztségéből fakadóan stílus- és protokoll szakértők csapata van mellette, az ő feladatuk, hogy a megjelenés tökéletes legyen. Így akár egy darab fazonjánál, akár egy nem megfelelő anyagválasztásnál valójában a háttérstábot illetheti a kritika” – mutat rá.

Visszatérve a színekre, a stílustanácsadó elmondja, a hófehér – ami bizonyos országokban a gyász színe –, a fekete, a piros és a citromsárga tabunak számít, ezeket nem illik viselni a protokoll szerint. Egyébként Diana hercegnő volt az első, aki lazított a protokollszabályokon: például a 40 fokos hőségben nem volt hajlandó harisnyát felvenni, s ő kezdett el először fekete ruhát viselni, amely ráadásul még a vállát is megvillantotta. „Azóta többen követni kezdték Dianát, tehát mostanra kevésbé kőbe vésettek a szabályok” – jegyzi meg. Hozzáteszi, nem csak ő volt úttörő a brit királyi családban: II. Erzsébet bár mindig konzervatív kosztümöket hordott, elsőként merte vállalni az energikus, élénk, neon színek viseletét.

Azt ugyanakkor Kovásznai Andrea hangsúlyozza: bár a divatvilág folyamatosan változik, egy államfő számára nem követendők a legfrissebb trendek, hiszen megjelenésének a következetesség érzését kell keltenie.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Póni Derby résztvevőivel a 100. Magyar Derbyn Budapesten, a Kincsem Parkban 2022. július 3-án (MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. november 11. 16:29
Amit az elnöki interjúra választott Kovásznai Andrea, azok mind jó cuccok voltak és mindegyik jól állt Novák Katalinnak. Úgy látom, hogy jó-jó effektusa van, ezért szűkek rajta időnként a ruhák. Ezen persze könnyen lehet segíteni, bővebbre kell szabni. Elolvastam Náray Tamás és Lakatos Márk véleményét és nagyrészt igazuk van. Bár a piros szín kifejezetten jól áll a "Katinak". A fehér viszont kövéríti és kiemeli a felesleget. A legrosszabb anyag és szabás az államfői beiktatáson volt rajta, főleg amit a fehér ruhára vett fel a templomban az a világoskék blézerféleség. A bézs nadrágkösztüm is ronda volt, biztos, hogy nem vettem volna fel. A legcsinosabb politikusnő szerintem Koncz Zsófi. A legunalmasabb, színes kiegészítők nélküli folytonos feketében, Juhász Hajnalka, de ő a legszebb.
zsui
2022. november 11. 11:09
Tényleg jó az a kelt tésztás kalap.
Micó
2022. november 11. 09:41
A balos nőideál: Horn Gyula átoperálva Marinak.
Micó
2022. november 11. 09:40
A balosok számára csak a trampli- hisztérikus- alkoholizáló- nő jelent esztétikai élményt, illetve a lukácsista filozofáló ,aki Demszky Gábor hormonátalakítást követően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!