Csák János: Elkötelezettek vagyunk a pedagógus-béremelés folytatásában

2022. november 02. 22:23

A kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta, minden tisztelet kijár a pedagógusoknak a munkájukért.

2022. november 02. 22:23
null

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterrel készített  interjút az Index. A tárcavezetőt többek között a pedagógusbérekről, a kulturális intézményektől elvárt takarékoskodásról és az új családpolitikai intézkedésekről is kérdezték.

A tárcavezető a hazai oktatási helyzetről elmondta, hogy „valóban létezik strukturális pedagógushiány”. Ugyanakkor rámutatott, hogy „ha megnézzük az egy tanárra jutó tanulók számát, akkor ez a mutató nem romlott, mert a gyerekek száma is csökkent”.

Ezt követően kitekintett a nemzetközi színtérre is. Elhangzott, hogy „minden nyugat-európai országban probléma van a tanárok számával és minőségével. Ennek egyik oka az, hogy a tanári munka olyan stresszel jár, mint katonaként az első vonalban harcolni. Bemenni egy osztálynyi kamasz elé, akik nagyon különböző családból jöttek, kemény munka” – jelentette ki Csák János.

Majd hozzátette, hogy „ezért is sok a pályaelhagyó, és

 – hangsúlyozta a miniszter.

„Elkötelezettek vagyunk a béremelés folytatásában”

A beszélgetés során nem kerülték ki a pedagógusbérek helyzetét sem. Ezzel kapcsolatban Csák elmondta, hogy „a legnagyobb pedagógusbér-emelést ez a kormány hajtotta végre az elmúlt években, és elkötelezettek vagyunk a béremelés folytatásában a háborús helyzet okozta kiszámíthatatlanság ellenére is. Ehhez uniós pénzeket kell bevonni. Néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzünk az Európai Unióval (EU), jól haladnak a tárgyalások.”

„A kormányból mindenki többször elmondta, hogy a kormányzat érti a pedagógusok igényét, szeretnénk is a helyzeten javítani, és

– emlékeztetett.

Az államnak magán kell kezdenie a takarékoskodást

A kulturális intézmények számára előírt takarékoskodásról Csák János azt mondta, hogy „a takarékoskodásnak nyilvánvalóan ki kell terjednie a kulturális intézményekre is, hiszen

Majd azzal folytatta, hogy „azoktól a kulturális és oktatási intézményektől, amelyek hozzám tartoznak, azt kértük, hogy a gázfogyasztást – köbméterben mérve – csökkentsék 25 százalékkal, és ha ezt megoldják, akkor az árnövekedésből adódó pluszköltségeket az állam valamilyen módon állja. Szerintem ez nagyon jó ajánlat”.

„El kell dönteni, hogy melyek a nagy nemzeti intézmények”

A kulturális intézmények kapcsán még arról is beszélt a miniszter, hogy jelenleg is zajlik egy felülvizsgálat. Egy új struktúra kialakításán dolgoznak. Csák János szerint el kell dönteni, hogy „melyek a nagy nemzeti intézmények, azokat az államnak teljeskörűen meg kell finanszírozni, a többieknél pedig ki kell alakítanunk az állami (produkciós) támogatásból, a magánmecenatúrából és a bevételekből álló új finanszírozási modellt” – ismertette a tervezetet.

A miniszter elmondta, hogy „Novák Katalin köztársasági elnök asszonytól, korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztertől nagyon jól felépített, sokrétű rendszert örököltünk, most azon dolgozunk, hogy ez a rendszer még kiszámíthatóbb legyen, hiszen egy vagy több gyermek vállalása minimum húszéves projekt”. Ezután ismertette ennek a lépéseit. Elhangzott, hogy az egyik, hogy „olyan környezetet teremtsünk, hogy az első kívánt gyerek minél előbb megszülessen. Nekünk mint kormánynak lehetővé kell tennünk, hogy ez a választás rendelkezésre álljon”.

Majd beszélt arról is, hogy

frissíteni szeretnék a csok-rendszert.

E téren rámutatott, hogy „az inflációval és az ingatlanárak növekedésével kell valamit kezdeni. A rendszer bővítéséhez persze meg kell találni a forrást” – tette hozzá Csák János.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2022. november 03. 09:26
Mar kiszivargott, hogy a 2023mas minimalberemeles jobb esetben 10-12%-os lesz, ami egyertelmuen minimalber - csokkentes, hisz inflacio alatti. Ilyen emelest kapnak majd a tanarok is.
NTLLK
2022. november 03. 09:18
Különjutalmat Lilike magyartanárjának!
Zsolakomarom
2022. november 03. 08:09
„azoktól a kulturális és oktatási intézményektől, amelyek hozzám tartoznak, azt kértük, hogy a gázfogyasztást – köbméterben mérve – csökkentsék 25 százalékkal, és ha ezt megoldják, akkor az árnövekedésből adódó pluszköltségeket az állam valamilyen módon állja. Szerintem ez nagyon jó ajánlat” - Ja, fagyjal meg, es nem kozvetlenul kell allnod a ZARnovekedest, hanem a bajszos fizeti a ZARnovekedest az adodbol. SZERINTE ez nagyon jo ajanlat xDDDD geco, ez qrva jo ajanlat, mi?
konfucius
2022. november 03. 08:04
Mi van itt, gyerekek? Az összes balos troll kiszabadult és munkába állt? Szánalom :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!