Hivatalos: újabb delegációt küld Magyarországra az Európai Unió

2022. október 28. 13:55

Szerdán érkezik Budapestre az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége.

2022. október 28. 13:55
null

Bár eddig csak a kiszivárgó információk voltak egy esetleges delegáció érkezéséről, péntekre hivatalossá vált, hogy az Európai Parlament küldöttséget küld hazánkba. 

A látogatás fókuszában a kultúra és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel és civil társadalom képviselőivel, újságírókkal találkozik, illetve oktatási intézményeket látogat meg.

A küldöttség november 2. és 4. között tartózkodik Magyarországon.

Az EP sajtóközleménye szerint a látogatást eredetileg 2020 tavaszára tervezték. A nyolcfős küldöttség az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról.

Az uniós parlamenti képviselők Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival találkoznak. A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel, köztük menedékültügyi szervezetekkel is folytat egyeztetéseket.

Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskoláskorú gyerekek helyzetéről beszélnek majd. A delegációt Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő vezeti. Verheyen szerint a küldöttség

elsőkézből és minden felet meghallgatva szeretne tájékozódni a magyar oktatási, kulturális, és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről.

 A képviselő azt mondta, hogy a látogatásra azért kerül sor, mert állítása szerint aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségtől és a civil társadalomtól.

Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és azt, hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül”

– fogalmazott Verheyen az EP sajtóközleménye szerint.

A delegáció két EPP-s, két szocialista képviselővel, illetve a Renew frakció kettő és az Európai Konzervatívok és Reformerek pártjának egy tagjával érkezik Budapestre. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kísérő tagként csatlakozik a küldöttséghez.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2022. november 04. 22:48
Mi a kurva anyátokért magatokkal foglalkoztok? Fasszopók!
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. november 04. 19:36
Miért is nem dobáljuk meg ezeket a retkeket macskakővel mikor itt flangálnak és faggatóznak a kommunisták között?! A tojás drága, macskakövet meg Gelgő majd megcsinálja.
Zilizi Gábor
2022. október 30. 00:00
Azért mielőtt megérkeznek kapják meg a Panama papír dokumentumjait is hogy vizsgálják már azt is ki...
laikus19
2022. október 29. 08:26
Az EU, ha már annyira aggódik, egyebek mellett a szomszédba, Szlovákiába is küldhetne egy delegációt, ahol nemrég szavaztak le egy az egynemű párok együttélését jogilag támogató javaslatot, ami nálunk már rég hatályban van. Ja, hogy az nem érdekes, akárcsak pl. a Párizsban, vagy Hollandiában brutális rendőri erőszakkal szétvert tüntetések? A liberálisok erre megelőlegezik, hogy ezekben az országokban működik a jogállamiság, ezért ezek belügyek. A pofátlanságuk nem ismer határokat! Minden valamennyire is tisztességes pedagógusnak fel kellene ismernie, ha részt vesz ezekben az akciózásokban - ez a látogatás is ennek a része - bennünket gyarmatosítani akaró, külföldi politikai tényezők eszközévé válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!