Mirkóczki vs. Mirkóczki – ellenzéki hadiállapotok az egri önkormányzatnál

2022. október 02. 09:00

Mióta Mirkóczki Ádám Eger polgármestere, szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne legyen hangos az országos sajtó a város ügyeivel. Testvérharc, ellenségeskedés és csőddel fenyegetés a hevesi megyeszékhelyen.

2022. október 02. 09:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Ha van település, ahol fejre állította a politikai életet a ‘19-es önkormányzati választás, az Eger. Az ellenzéki pártok a nagy összefogásban a választásokat megelőzően beálltak az azóta már a Jobbikból kilépett volt országgyűlési képviselő, Mirkóczki Ádám mögé, hogy utána látványosan kihátráljanak mögüle.  

A városvezető nincs könnyű helyzetben, öt éves ciklusának második felére eljutott oda, hogy kétszer is feloszlatta volna a képviselő-testületet, azonban a helyi önkormányzati képviselők ezt rendre leszavazták. A többsége megszűnt Mirkóczkinak, korábbi támogatói kifaroltak mögüle.

Testvérharc

A polgármester egyik leghangosabb kritikusa nem más, mint Mirkóczki Zita, Mirkóczki Ádám másod-unokatestvére. Nem is telt el egy év a választások után és Mirkóczki Ádám ki is rúgta alpolgármesterét, aki egyébként a helyi MSZP elnöke. Rokona helyére egy másik szocialistát, Farkas Attilát nevezett ki a polgármester.

nyilatkozta egy korábbi interjújában Mirkóczki Ádám, megindokolva rokona leváltását. 

Nem egy konkrét ügy vagy vita állt a háttérben, sokkal inkább az, hogy két erős, de különböző személyiségről van szó, akik nem találták a közös hangot – pedzegette a különválás okait a Népszava. A kirúgás alapjaiban rázta meg az egri ellenzéki összefogást, mely azóta sem tudott helyreállni. 

Az egyre erősebb üzengetés következtében szinte ellehetetlenült a munka a közgyűlésben, Mirkóczki ugyanis nem tudja átvinni akaratát az önkormányzaton. 

Tavaly nyáron volt olyan hét, amikor a képviselők kétszer is tárgyaltak a városvezető tisztségének megszüntetését célzó bírósági eljárás megindításáról, valamint Mirkóczki felfüggesztéséről. A lépést a Mi Hazánk helyi politikusa, Pápai Ákos indította, azonban az ellenzéki politikusok annyira nem értenek egyet egymással sem, hogy végül nem kapott többséget a kezdeményezés. 

Idén februárban Mirkóczki Ádám Facebook-oldalán durva szavakkal minősítette képviselőtársait, azt állította, hogy egy

szörnykoalíció uralkodik a közgyűlésben, bemutatva a politikai gátlástalanság magasiskolájáról.

„Bár nekem szólt elsődlegesen, de mégis Önökön csattant az ostor, mert az egri polgárok, az egri városi érdekek számukra csak eszköz saját pitiáner karrierükhöz, egyéni érdekeikhez és a városvezetés ellen folytatott hadjáratukhoz” – írta.

Az összemontázsolt kép egyik szereplője nem más volt, mint Mirkóczki Zita, aki egyébként hétfőn jelentette be Facebook-oldalán, hogy nem indul újra az MSZP egri szervezetének elnöki tisztségéért a jelenleg zajló teljeskörű tisztújításon. Ezt azzal indokolta, hogy a párt megújítása minden szinten teljes embert kíván, neki pedig Egert kell az első helyre tennie.

Sajátjai taszították ki

Az Egri Ügyek tavaly tavasszal írt arról, hogy a választásokon többséget szerző Egységben a Városért Egyesület (EVE) kizárta az elnökségből Mirkóczki Ádámot. A polgármester kiebrudalását heten támogatták, hárman ellenezték és egy személy tartózkodott. 

– indokolták.

A feszültséget csak fokozta, hogy a polgármester a nagy nyilvánosság előtt bírálta a korábban őt támogató ellenzékieket, mondván országos politikát akarnak csinálni az önkormányzati székből, saját magát pedig nem tartja az ellenzék részének. 

Rezsi, mint utolsó szög a koporsóban?

Mirkóczki Ádám szeptember legelején lebegtette meg, hogy a háború okozta gazdasági következmények miatt a legrosszabbra készül az önkormányzat, a polgármester szavai szerint bezárnák a színházakat, a strandot, az uszodát, hogy spóroljanak a rezsiköltségeken. 

– szólt nagy port kavart kijelentése Mirkóczkinak.

A lépéssel azt akarták elérni, hogy az érintett intézmények és ingatlanok minimális, de inkább nullás rezsidíjjal üzemeljenek, hogy „a felszabaduló összegből az egrieket támogassák”. 

Nem maradt válasz nélkül Mirkóczki bejelentése, a városi vagyonkezelő, az EVAT Zrt. szerint a polgármester szakmaiatlan kijelentéseket tett, amik csak hisztériakeltésre jók és „eszetlen kapkodás helyett valóban szakmai döntésekre lenne szükség”.

közölték, majd úgy folytatták, hogy a városvezető által előadottak ebben a formában valótlanok és teljességgel szakmaiatlanok, ami köszönhető annak is, hogy sem az érintett cégek, sem az érintett intézmények vezetővel nem egyeztetett. A vagyonkezelő sajnálatosnak nevezte, hogy a politikus „csak most szembesült az egész Európát sújtó energiaválsággal”.

Testvérháború újratöltve: „Majd én átveszem a stafétát!”

Mirkóczki Ádám bejelentésére másod-unokatestvére is egyből reagált. Közleményében azt írta, hogy az energiaügyek problémái súlyosan érintik a kulturális ágazatot is, ezért indokoltnak tartja, hogy a döntéshozók megismerhessék az intézményvezetők javaslatait a válságkezeléssel kapcsolatosan, illetve közvetlen információt kaphassanak arról, hogy milyen hatásokkal járna a közművelődési, közgyűjteményi és előadó-művészeti tevékenységek időszakos szüneteltetése – már amennyiben erre sor kerülne. 

Mirkóczki Zita szerint rokona a semmiből tett egy nagy bejelentést, amit sajtóturné követett, majd megzsarolta a képviselőket, „miszerint jobban tesszük, ha szó nélkül megszavazzuk, különben újra és továbbra is lehet ránk mutogatni, mint Eger szörnyű ellenségeire.

Csakhogy most túl messzire ment a polgármester, szóval átveszem egy kicsit a stafétát”

– jelezte.

Megkerestük a polgármestert. Mirkóczki Ádám a Mandinernek úgy fogalmazott, hogy a vagyonkezelő ostobaságokat írt le. Elmondta, a városi cég állítása szerint teljesen rentábilisan működik az Eger Termál Kft., a bevételekből kitermelik a költségeket. „Visszakérdeznék. Segítsen nekem bárki értelmezni, hogy miért is ad a város három különböző tételben éves szinten 200 millió forint működési támogatást” – közölte lapunkkal a városvezető, majd azzal folytatta, a városi támogatás nélkül az érintett cég is „a földbe állna”.

Megismételte: az emelkedő rezsiárak továbbra is komoly veszélyt jelentenek az önkormányzatnak. „Ez arról szólt, hogy minél hamarabb zárjuk be a nagy fogyasztókat, annál tovább tudjuk fizetni az ott dolgozókat a megspórolt összegből” – mondta a Mandinernek Mirkóczki Ádám, aki szerint a közgyűlésen leszavazták az előterjesztését, mondván az ostobaság és jelen állás szerint minden a megszokottak szerint nyitva marad. Szerinte így is, úgy is bezárás lesz a vége.

Mirkóczki Ádám nem gondolkodik a lemondáson

Kérdésünkre, miszerint csődveszély fenyegeti-e az egri önkormányzatot, a polgármester úgy fogalmazott, ha nem ér véget a háború és a gazdasági válság hosszúra nyúlik, ráadásul nem érkezik drasztikus kormányzati segítség, akkor 2023 év végére bekövetkezhet a finanszírozhatatlan feladatellátás. „Ez szerintem Magyarország 3200 településére igaz, de legalább a megyei jogú városokra, meg Budapestre és kerületeire biztos” – állította.

Mirkóczki Ádám szerint ez egy világpolitikai válság, amit nem szabad politikai problémaként kezelni.

Megnyugtatásul a városvezető lapunknak közölte, hogy az idei év végéig villany tekintetében megvan a lekötés, gáz szempontból pedig 2023. október végéig van szerződésük, addig nagy volumenű változásra nem kell számítani. „Hogy jövőre mennyiért szerzünk villamosenergiát, egy nagyon nagy kérdés” – közölte.

A polgármester arra a kérdésre, hogy a városban uralkodó politikai válságra tekintettel elgondolkodott-e esetleg a lemondáson, határozott nemmel válaszolt, hiszen öt évre vállalta a feladatot, amit végig akar vinni. „Idén kétszer nyújtottam be a közgyűlésnek az önfeloszlatást. Én el tudok számolni az általam elvégzett munkával, a nagy kérdés, hogy a többiek képesek-e erre” – mondta a polgármester, majd hozzátette, lépését napirendre sem engedték tűzni a képviselők, egyből lesöpörték az asztalról.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. október 03. 05:13
Mirkóczky Ádám MIELŐTT jobbikos politikus és ilyen minőségben 2019 őszén egri polgármester lett, az EGRI SZENT ISTVÁN KATOLIKUS RÁDIÓNÁL VOLT MŰSORSZERKESZTŐ UJSÁGIRÓ. És mint ilyenről mi a Rádió hallgatói ELKÉPEDVE VETTÜK TUDOMÁSUL, HOGY ILYEN SIKOS TALAJRA LÉPETT, azaz politikai pályára adta a fejét. Mindent összevetve mondható: nagyon nem örültünk ennek a profilváltásnak, és a későbbi életeseményei Mirkóczky-nak FÉNYESEN BEIGAZOLTÁK--sajnos--aggodalmunkat. Mert ez, amit most művel NAGYON NEM KATOLIKUS "TÉNYKEDÉS", DE MÉGCSAK NEM IS KERESZTÉNY VAGY KERESZTYÉN!
remi
2022. október 02. 15:37
Ami Egerben folyik az már tényleg röhejes lenne, ha nem sokunk bőrére menne. Amúgy a helyi sajtóban megjelent egy "hír", amiben az áll, hogy a bógármester úr ingyen dolgoztatta a városi céget a saját házánál, amit aztán egy hónapokkal később keltezett számlával próbált lefedni. És csak a jéghegy csúcsának a hegye. https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/09/az-evat-zrt-szerint-vitathatoak-az-egri-polgarmester-altal-bemutatott-szamlak
CirmoS
2022. október 02. 13:45
Nem sajnálom az egrieket. Rájuk is vonatkozik, hogy jobban meg kell válogatni az ' X ' helyét! És persze el is kell menni szavazni. Mirkóczkival meg vigyázni kell mert tud nagyon meggyőzően hadoválni, hazudni!
DFK
2022. október 02. 11:59
Az egriek hülyék voltak, megválasztották a moslékot. Élvezzék csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!