A Szabad Európa úgy tudja, szabad az út az uniós forrásokhoz

2022. október 12. 07:44

A lap szerint továbbá a kormány 2026-ra is előrehozhatja a pedagógusbérek felzárkóztatását a diplomás átlagbérekhez.

2022. október 12. 07:44
null

A magyar kormány által korábban említett 2028 helyett már 2026-ban elérhetik a magyar pedagógusbérek a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát – értesült több, egymástól független forrásból a Szabad Európa. Egy névtelenségét kérő forrásuk szerint

miután az utóbbi időben nagyon felgyorsultak a tárgyalások az „egyre rugalmasabb magyar kormánydelegáció” és az Európai Bizottság között. Így szerintük Brüsszelnek nagyon jelentős változást sikerült elérni a magyar terveket illetően.

Ezek egyike például, hogy a kormány előrehozza a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest. Emlékeztettek:  a bizottság már hónapokkal ezelőtt is foglalkozott a magyar pedagógusok bérhelyzetével: érvelésük szerint az egyik fő oka a pedagógushiánynak az, hogy a tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 58–66 százalékát teszik ki, írják.

Hozzátették: a kormány eredetileg azt vállalta, hogy 2028-ig a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését, a bizottság azonban túl távolinak ítélte meg a határidőt.

A lap forrásai azt állítják, hogy az elmúlt napokban a kormány elfogadta a bizottság által javasolt új ütemtervet,

miszerint már 2026-ban eléri a magyar pedagógusok fizetése a hazai diplomásátlagbér nyolcvan százalékát. Ez még mindig a bizottság által kért minimumszint, írják, ugyanis Brüsszelben azt tartanák jónak, ha a magyar pedagógusbérek legalább a diplomásátlagbér szintjén lennének.

A Szabad Európa hangsúlyozza: Brüsszelben elégedettek a magyar antikorrupciós intézkedésekkel,

így sokan szinte biztosra veszik, hogy a bizottság nem indítványozza majd a nekünk járó uniós költségvetési források egy részének felfüggesztését!

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. október 12. 11:04
Szegény ballib trolljaink.
pipa89
2022. október 12. 10:43
Mondjuk jobban szeretném hallani és olvasni, hogy a pedagógus diplomája nem ér többet, mint hasonló vagy még magasabb szintű diplomások végzettsége. Másképpen: valamennyi diplomás végezettséghez kötött munkakör bérrendezésére sor kerülne (gyűjtemények, önkormányzatok stb.) és megszüntetnék azt a faramuci helyzetet, hogy a minimálbérek folyamatos emelése miatt a középfokú végezettségűek bére rácsúszik a diplomások bérére! A közalkalmazotti és köztisztviselői bértábla rendezésére szükség van! Az oszd meg és uralkodj elve sem a világpolitikában, sem a közszférában nem mutat jól! Ja, ez egy jobboldali választó kritikája volt a saját oldal felé!
szürkeSzarvas
2022. október 12. 10:05
Ez már megint nem a zsidaink napja..
Mócsing
2022. október 12. 10:01
Brüsszel nyomására előrehozzák 2026 re lassan Brüsszel nemzetibb lesz mint a kormány :) . Vagy csak nem érti a kormány, hogy a nemzet érdeke lenne az oktatás színvonalának emelése, mert egy nemzet csak úgy emelkedhet fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!