A Závecz Research szerint csökkent a Fidesz támogatottsága

2022. szeptember 26. 19:12

De még így is közel hárommillió ember támogatja a kormánypártot. A legerősebb ellenzéki párt, a DK 10 százalékon áll.

2022. szeptember 26. 19:12
null

Bár csökkent a Fidesz támogatottsága a választás utáni szinthez képest a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint, így is közel 3 millió ember támogatja a kormánypártot a szeptemberi mérés alapján. A cég utoljára májusban készített kutatást, akkor a választási eredménynél is magasabbra, 3,7 milliósra mérték a fideszes szavazótábor nagyságát – olvasható a Telex cikkében.

Úgy folytatják: a szeptember 14. és 22. között végzett felmérés szerint ez most visszacsúszhatott az áprilisi szintre (37 százalék a teljes választókorú népességben),

amivel így is messze megelőzi a második helyre mért Demokratikus Koalíciót  (10 százalék) és a harmadik helyezett Mi Hazánkat (6 százalék).

A Momentum 5, az MSZP és a Jobbik 4-4, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd pedig 2-2 százalékon áll.

Főleg az alapfokú végzettségűek körében gyengült a kormány

700 ezer ember pártolt el a Fidesztől a nyári hónapokban a Závecz szerint, nagy részük pedig azt a tábort erősíti, amelyik egyik pártra sem szavazna – ők a választókorú népesség 26 százalékát teszik ki. Főleg az alapfokú és a szakmunkás végzettségűek körében gyengült meg a kormánypárt,

de jelentős a Fidesz-tábor visszaesése a kis-közepes városokban és falvakban is.

„Az említett adatok is jelzik, hogy a jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki” – írja a cég elemzése, hozzátéve, hogy a társadalom alsó- és alsó középosztályában is közel 15 százalékpontos a Fidesz visszaesése.

Ezzel nagyjából egyébként ugyanakkora a kormánypárt támogatottsága szinte minden jelentős társadalmi csoportban, ugyanis a diplomások, a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők, és a magukat a felső középosztályba sorolók körébe nem csökkent a Fidesz tábora. Ráadásul a kormánypárt támogatói jóval aktívabbak az ellenzékieknél,

így a biztos pártválasztók körében is magasan a Fidesz vezet 52 százalékkal.

A második DK 15, a harmadik Mi Hazánk 8 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, rajtuk kívül még a Momentum (6 százalék), az MSZP és a Jobbik (5-5 százalék) jutna be a parlamentbe, ha önállóan indulnának. Az LMP-t 3, az MKKP-t és a Párbeszédet 2-2 százalékra mérik.

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Huffnágel Pista
2022. szeptember 27. 10:37
Nagyon röhögök!
Isten jobb keze
2022. szeptember 27. 10:32
Buta, agy mosott birkák még így is nagyon sokan vannak! De ha minden igaz, lassan, lassan magukhoz térnek..
ZagerEvans2525
2022. szeptember 27. 08:45
Ha a latrinások nyerték volna a választást, mondjuk 3 millió szavazatot begyűjtve, mostanra már 1 milliónál sem igen tartana a támogatottságuk ebben a háborús krachban. De ami tényszerű: március végén a Zavech azt "mérte", hogy a kormánykoalíció 49%-on áll, a latrina elegy 46%-on, az összes többi együtt 5%-on. Ezzel szemben a valóság: kormányék 52%, latrináék 36%, no meg a Mi Hazánk 6% (a 3% helyett). Ennyit a hozzáértésről, a hitelességről, amikor olvassuk egyebek között a fenti "felmérést".
Szuper
2022. szeptember 27. 08:26
Ha Zavecz így méreget, az év végére egy kormánypárti sem marad...! (?) :-)))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!