Járatokat szüntet meg a Ryanair Magyarországon

2022. szeptember 13. 14:12

A légitársaság azonban nem számolja fel a budapesti bázisát.

2022. szeptember 13. 14:12
null
Baranya Róbert

Sajtótájékoztatót tartott ma Budapesten Michael O’Leary, a Ryanair vezére, amelyen a magyarországi jelenlétük változásáról tett bejelentést. 

A cégvezető bevezetőjében megismételte bírálatát a magyar kormány extraprofitadója miatt, miközben állítása szerint az elmúlt két évben rekordveszteséget kellett elkönyvelniük, egészen pontosan 2,5 milliárd forintot.

Mint mondta, a magyar kormány volt az egyetlen uniós tagállam, amely szerint az elmúlt években a légitársaságok nyereséget könyveltek el. Bár a Ryanair növelni akarta kapacitását Magyarországon, de erre a cégvezető szerint nem nyílik lehetőségük. A cég első embere többször megismételte, hogy „idiótának” tartja a kormány döntését. Mint mondta, ez a lépés csak arra alkalmas, hogy rombolja a magyar turizmust. O'Leary ismét az adó visszavonására szólította fel a kormányt. 

A Ryanair vezetője ezzel együtt bejelentette:

nem zárják be a budapesti központjukat, de összesen nyolc útvonalukat szüntetik meg a téli időszakban.

Az extraprofitadó bejelentése után a cég már döntött arról, hogy több járatát megszünteti.

A Mandiner közben megtudta, hogy mely járatokat érinti a járatcsökkentés és a járatritkítás. Kevesebb járat indul majd Ammanba, Bristolba, Prágába, Pisába, Szófiába és Varsóba. 

Ezzel együtt megszűntetik a Bordeaux-ba, Bournemonthba, Cologne-ba, Krakkóba, Kaunasba, Lappeenrantába, Rigába és Torinóba induló járatokat. 

Közölte: ezzel az intézkedéssel az utasok száma 4,5 millióról 4 millióra esik vissza. Pedig jövőre már 5 millió utassal számoltak. 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Ryanair vezére Brüsszelben már bejelentette, hogy kivonulnak a város repülőteréről, korábban pedig az is eldőlt, hogy Athénban szintén felszámolják a bázisukat.

A légitársaság vezetője tehát nem túl jó előjelek után érkezett Budapestre. A sajtótájékoztató tényét még a Világgazdaság szúrta ki a hétvégén, bár annak témáját nem közölték előzetesen. Ezzel együtt sejthető volt, hogykapacitásai csökkentését vagy akár a budapesti bázis téli bezárását jelenti be az ír fapados vezére”. 

Michalel O'Leary korábban élesen bírálta a kormányt a légitársaságokra kiszabott extraprofitadó miatt. Ezt az összeget a Ryanair azonnal ráterhelte az utasokra, ezután az Igazságügyi Minisztérium soron kívüli fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett a céggel szemben. Ennek eredményeképpen a társaságot 300 millió forintos bírsággal sújtották.

Nyitókép: Tolga Akmen / AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ficium
2022. szeptember 13. 19:32
Bojkott!
Báthory Ödönke
2022. szeptember 13. 19:23
Azért ez a "Cologne" erős...
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 13. 19:14
De kivonulni azért nem mer... :-DD
Bástyaelvtárs
2022. szeptember 13. 17:55
Bravo! Köszönjük fidesz! Tönkrebasszátok teljesen ezt az orszagot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!