Jogsértően kampányolt Őrsi Gergely a II. kerületi időközin – mondta ki a választási bizottság

2022. szeptember 30. 19:16

A Helyi Választási Bizottság pénteki határozata szerint az MSZP-s polgármester megsértve a jogszabályokat kampányolt Nagy Eszter, a baloldal jelöltje mellett.

2022. szeptember 30. 19:16
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Megírtuk: vasárnap tartanak a II. kerület 2-es egyéni választókerületében időközi választást, Tompa János DK-s önkormányzati képviselő ugyanis július elején elhunyt. A helyére kiírt időközi választást október 2-án, vasárnap tartják és hárman indulnak: a Fidesz-KDNP színeiben Bálványkövi István, Hildebrand Krisztián a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, míg az ellenzéki pártok közösen Nagy Esztert támogatják. 

A kampányba beszállt a kerület polgármestere, az MSZP-s Őrsi Gergely is, aki többféle módon próbálta meg rábírni a helyieket arra, hogy az LMP-Momentum-Párbeszéd-DK-MSZP koalíció jelöltjét támogassák szavazatukkal. Ám a Helyi Választási Bizottság pénteken jogerősen megállapította, hogy a kerületvezető volt, hogy ezt a jogszabályokat megsértve tette.

A Mandiner.hu birtokába jutott határozat szerint Őrsi névre szóló, elsőbbséggel postára adott levelekben kampányolt az ellenzék jelöltje mellett. A bejelentő szerint

az MSZP-s kerületvezető mindezt nem politikusi vagy magánszemély minőségében tette, hanem kifejezetten polgármesteri szerepkörben.

A kiküldött levelekben Őrsi Gergely többször is nyilvánvalóvá tette, hogy mint a kerület polgármestere szól a címzettekhez. 

Az ominózus levelet például úgy írta alá, mint „Őrsi Gergely polgármester”, ami azért is aggályos, ugyanis a kampányban az állami, illetve az önkormányzati szerveknek tartózkodniuk kell attól, hogy a pártok szabad versenyébe beavatkozzanak. 

Lapunk megtudta, a Helyi Választási Bizottság pénteken hozott határozatot az ügyben, s a testület tagjai 3-2 arányban megállapították, hogy a kerületvezető a szabályokat megszegve kampányolt Nagy Eszter mellett. A Helyi Választási Bizottság megállapította: az ominózus levél, amely az egyik jelölt támogatására buzdítja a címzetteket, a választói akarat befolyásolására irányul és ezek alapján kampányeszköznek minősül. 

A Kúria korábban kimondta, hogy a polgármester, ezen minőségben eljárva a helyi képviselő-testületi választáshoz kapcsolódó kampány során köteles az esélyegyenlőség biztosítására és rendeltetésszerű joggyakorlásra.

Az Őrsi Gergely Polgármester által aláírt levél a következőket tartalmazza: „Jelöltünk Nagy Eszter....szavazzon Nagy Eszterre”. Ezek a mondatok egyértelműen az időközi választás egyik jelöltjét támogatják, őt egyoldalú előnyhöz juttatják, ilyen módon sértik az esélyegyenlőség és jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit – indokolta a választási bizottság.

A kifogásnak foglaltak alapján a Helyi Választási Bizottság a jogsértőt, azaz Őrsi Gergelyt eltiltotta a további jogsértéstől. 

Kapcsolódó

A baloldal fekete öves gyurcsányistát indít a második kerületi időközi önkormányzati választáson
Nagy Eszter már egyetemistaként csatlakozott a Soros-hálózathoz, egyébként 2012 óta posztol DK-s tartalmakat a Facebook-oldalán. BŐVEBBEN...

Nagy Eszter már egyetemistaként csatlakozott a Soros-hálózathoz, egyébként 2012 óta posztol DK-s tartalmakat a Facebook-oldalán.

A nyitóképen Őrsi Gergely Nagy Eszterrel közösen. A kép forrása: Nagy Eszter Facebook-oldala

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik