Navracsics: Amikor nem tárgyalunk, akkor az a probléma, amikor meg tárgyalunk, azt rögtön kapitulációnak állítják be

2022. szeptember 20. 09:53

A területfejlesztésért felelős miniszter azt mondta az ATV reggeli műsorában, 17 ponton kell Magyarországnak vállalásokat tenni, ebből az integritási hatóság létrehozása a legbonyolultabb.

2022. szeptember 20. 09:53
null

Navracsics Tibor az ATV Start Szigorlat című műsorában azt mondta, ha minden a terv szerint halad, 2023 elejére lehet megállapodás az uniós pénzekről – számol be az atv.hu. A portál emlékeztetett, az Európai Bizottság (EB) vasárnapi ülésén azt javasolta, a kohéziós alapon belül három operatív program forrásainak 65 százalékát függesszék fel, ennek becsült összege 7,5 milliárd euró, ami a magyar kohéziós pénzek nagyjából harmadát jelenti. A kormány korábban 17 vállalást tett, most a Bizottság november 19-ig adott haladékot, hogy ezek teljesüljenek.

Nem tudni, Várhelyi szavazott-e

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter egy kérdésre – miszerint megdicsérte-e őt vagy Varga Judit igazságügyi minisztert Orbán Viktor a döntés után, hiszen a Bizottság nem 6400 milliárd, hanem „csak” 3000 milliárdnyi uniós pénz felfüggesztését ajánlja adott esetben, vagy pedig úgy gondolja a miniszterelnök, ez presztízsveszteség, és tovább kell küzdeni – azt mondta: a tárgyalássorozatnak még nincs vége, sőt, most nyílik meg a két másik területen, ami fontos az uniós pénzek, a helyreállítási alap és a kohéziós pénzek szempontjából, „ebből adódóan nem dicsérgetjük egymást, vagy nem vagyunk elégedettek” – fogalmazott.

Navracsics hangsúlyozta: az EB bejelentése egy fontos lépés abban, hogy a kondicionalitási eljárás vége felé lépjünk, és elismerte, Magyarország vállalásai alkalmasak arra, hogy kezeljük az aggályaikat, és

a finisébe érhessünk a tárgyalássorozatoknak.

Arra a kérdésre, annak mi az üzenete, hogy Várhelyi Olivér magyar uniós biztos is igennel szavazhatott, Johannes Hahn költségvetési biztos ugyanis azt mondta, egyhangú döntés volt, Navracsics Tibor kijelentette, a biztosok függetlenek az őket küldő tagállamoktól, és azt sem tudni, hogy Várhelyi igennel szavazott-e vagy nem vett részt a szavazásban.

A miniszter beszélt arról is: ezek a kormánydöntések nem egy nap alatt születtek meg, június óta intenzív és konstruktív tárgyalások folytak. Az egyik törvénycsomagot már tegnap benyújtották, a következőt pedig pénteken tervezik beadni, abban benne lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról szóló javaslat is, ami központi eleme hazánk vállalásainak. Hozzátette: a tárgyalások során módosultak is az álláspontok, a kormány álláspontja is, a korrupcióellenes munkacsoporttal kapcsolatban például. Arra jutottak, hogy az EB szerint nagyobb garanciát jelent, ha ez nem a kormányhoz, hanem az integritási hatósághoz kötődően létezik, ezért új szabályozást hoztak róla. 

Nem kell lemondani a kuratóriumi tagságukról

Navracsics kijelentette, 17 ponton kell Magyarországnak vállalásokat tenni, szerinte ennek az integritási hatóság a legbonyolultabb része, hiszen egy teljesen új intézményt kell létrehozni, szabályozni kell, hogy milyen garanciák lesznek, hogyan lesz valóban független az elnök vagy a személyzete hogyan áll fel. A miniszter elmondta, nyílt pályázatot fognak kiírni, erre lehet jelentkezni. „Amikor nem tárgyalunk, akkor az a probléma, amikor meg tárgyalunk, azt rögtön kapitulációnak állítják be” – mondta arra a kérdésre, felemelték-e a fehér zászlót, hangsúlyozva: tárgyalássorozat zajlik, ezt nem értékeli kapitulációként.

Navracsics elmondta, a legtöbb esetben

előre finanszírozzák a programokat,

mert eleve későn született meg a megállapodás a hétéves költségvetésről, egy év már kiesett, így a legtöbb kormány a saját költségvetéséből előre finanszíroz, és majd később, amikor megnyílik a lehetőség, uniós forrásból pótolja ezt a célt. Kiemelte: azt a célt tűzte ki, hogy év végéig megkössék azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a már teljesült projektekről elküldjék a számlákat Brüsszelben, onnantól az EU-tól függ, mikor érkeznek meg a pénzek, de úgy gondolja, ezek 2023 elejére lehet megállapodás.

A miniszter kijelentette, nem várja el a Bizottság, hogy a politikusok lemondjanak a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tisztségeiről, hiszen erre Nyugat-Európában is számos példa, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek, ebben az esetben az érintett politikus nem vesz részt a döntésben.

Jourova nem olvashatta a határozatot

A műsorban felvetődött, hogy Vera Jourová korábban úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy a magyar emberek érdekében „helyrehozzák a magyarországi állapotokat”. Navracsics Tibor erre úgy reagált: jól ismeri az EB alelnökét, nem szeretné minősíteni ezt a mondatát. Hozzátette: volt a politikusnak korábban is olyan mondata, amiért elnézést kért, ezen most célszerű túllépni. Jourová kijelentette azt is, nincs megegyezés, ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: úgy tűnik, nem olvasta el az elfogadott határozatot.

A miniszter azt mondta: igyekszik érzelmileg is hűteni a tárgyalás körüli pro és kontra érveket, szeretne egy alacsonyabb hőfokú EU-Magyarország kapcsolatrendszert.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ne szájalj
2022. szeptember 20. 13:15
A nekunk jaro kifizetesek 1/3-at felfuggesztettek. A 2/3-ot mikor adjak? Vagy azert is harcolni kell?
monuskaroly
2022. szeptember 20. 12:24
Miért kell abba a patkányfészekbe bemenni egyáltalán? Meggyőzni azt az agyhalott közönséget lehetetlen.
Polgári attitűd
2022. szeptember 20. 12:03
Ja, és a bulivonaton nincs megállás: Lázár szerint "kokainon élő gazemberekkel kell tárgyalni Brüsszelben". Az a helyzet, hogy minden egyes eurócentért, amit nem kap meg Magyarország, csak és kizárólag a magyar kormány felelős. Már ha önmagát nem egy rablóbandának, hanem felelős kormánynak tarja.
gyaloggos
2022. szeptember 20. 11:58
ÉRTELMES párbeszéd, TÁRGYALÁSOK sora annak érdekében, hogy megszülethessen a végleges megállapodás az EU-s források folyósításáról! MAGYARORSZÁG, a magyar emberek érdekében, azokat mindig szem előtt tartva, első helyen kezelvén! OSTOBA ELLENZÉK pedig hadd VINNYOGJON, TOPORZÉKOLJON, nem osztanak, nem szoroznak, nem adnak össze, nem vonnak ki! ÁRNYÉKBA vonultak, és ott nagyon jó helyen is vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!