Az energiaválság nem fogja visszatartani a migránsokat – Tárik Meszár a Mandinernek

2022. szeptember 06. 12:00

A bevándorlók sokszor hónapokat töltenek el a különböző migrációs útvonalakon, ahol gyakran szembesülnek a zord időjárási körülményekkel, ezért nem igazán számít nekik, hogy télen 17 vagy 19 fokra lesz állítva a termosztát – mondta lapunknak a Migrációkutató Intézet elemzője.

2022. szeptember 06. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Miért ekkora a nyomás a déli határon, mi a migránsok növekvő agresszivitásának oka, és miért nem rettenti el őket a várható energiaválság? Néhány aktuális alapkérdést tisztáztunk Tárik Meszárral, a MIgrációkutató Intézet kutatójával.

***

Feltehetően a migránsok is értesültek arról, (miután évek óta érkeznek ezen az útvonalon) hogy a déli határon kerítés van, méghozzá egyre erősebb és egyre jobban őrzött. Miért jönnek ennek ellenére még mindig Magyarország felé, miért ezt az útvonalat választják?

A nyugat-balkáni útvonal ismét a figyelem középpontjába került az elmúlt időszakban, és egyre több hír szól arról, valamint az adatok is azt mutatják, hogy 2022 folyamán megnövekedett azon bevándorlók aránya, akik átkeltek vagy megpróbáltak átkelni azon. Az útvonal mentén elterülő országok némelyike szigorú határvédelmi intézkedéseket vezetett be (például Magyarország), azonban ennek ellenére folyamatos migrációs nyomás tapasztalható a régióban, és

nem csökken az illegálisan az Európai Unió területére belépni kívánkozók száma, sőt háromszoros növekedés tapasztalható 2021-hez képest. 

A Frontex adatai alapján ezen az útvonalon áthaladók többsége Szíriából, Afganisztánból és Törökországból indul el, és ez akár magától értetődőnek is tekinthető, mivel ezek az országok nem esnek túl távol a Balkántól. Egy lényeges aspektusa a nyugat-balkáni útvonal népszerűségének, hogy az EU szigorította az ellenőrzést más csempészutak felett, különösen a Földközi-tengeren, valamint a csónakokon és ladikokon történő vízi átkelés során számos haláleset történik, ami arra készteti a bevándorlókat, hogy inkább a szárazföldön próbálkozzanak.

Folyamatosan jönnek a hírek, hogy a migránsok egyre agresszívebbek, egymással és a határőrökkel is összetűzésbe kerülnek. Ennek mi lehet az oka?  

Úgy fogalmaznék, hogy nem a migránsok, hanem sokkal inkább az embercsempészek módszerei váltak egyre agresszívebbé. Nem ritkák a bűnözői csoportok egymás ellen vívott, főleg a terület „fennhatóságának” megszerzéséért vívott harcok sem. 2022 július elején a műszaki határzárral védett magyar országhatárhoz közeli szerb határvárosban, Szabadkán, halálos áldozattal járó lövöldözés is történt. A bevándorlóknak nem érdeke, hogy erőszakosan hatoljanak be egy ország területére, ők csak egy szolgáltatást „vásárolnak" az embercsempészektől, míg ez

utóbbiak bármit megtennének azért, hogy megvédjék saját érdekeltségeiket, akár fegyverrel is.

Az elmúlt időszakban azonban egyre gyakoribbá vált, hogy korábban bevándorló személyek anyagi nehézségek vagy megváltozott életszemlélet miatt a bűnszervezetekhez csatlakoznak és azok segítőivé válnak. Nekik már nem a Nyugat-Európába jutás a céljuk, hanem az anyagi haszonszerzés.

Tudjuk, hogy a migránsok jól értesültek, így feltehetően arról is tudnak, hogy az orosz-ukrán háború miatt Európa soha nem látott energiaválság felé száguld, lehet, hogy fűteni sem tudnak majd sok helyen. Ez sem téríti el őket, hogy Európa felé vegyék az irányt?

Az energiaválság nem visszatartó erő a bevándorlók körében, mivel többségük nagyobb részben a megélhetési nehézségek és a részben éghajlatváltozás okozta gazdasági problémák (lásd: aszály és így a mezőgazdasági termelés visszaesése) miatt, kisebb részben pedig az üldöztetés vagy konkrét háborús események miatt jön el. Ehhez még hozzájön, hogy a kibocsátó országokban ritkán valósul meg a társadalmi igazságosság eszméje, és gyakorta tapasztalható elnyomás is, amelyek szintén migrációt kiváltó tényezőknek tekinthetők. Továbbá a bevándorlók sokszor hónapokat töltenek el a különböző migrációs útvonalakon, ahol gyakran szembesülnek a zord időjárási körülményekkel, ezért

nem igazán számít nekik, hogy télen 17 vagy 19 fokra lesz állítva a termosztát.

De azért az energiaválság következményeit mégis csak érezni fogják a saját bőrükön. Hogyan reagálhat majd az eddig Európába érkezett migránstömeg egy ilyen helyzetre?

A reakciójuk nagyban attól is függhet, hogy melyik európai országba érkeztek. A Cipruson és Görögországban élő embereket kevésbé fogja érinteni, míg a Németországban és Franciaországban élőket annál inkább. Azonban általánosságban véve elmondható, hogy az energiaválság az alsó- és középosztálybéli embereket fogja sújtani igazán, származástól és szocializációtól függetlenül, tehát egyértelmű, hogy

a bevándorló csoportokat is érzékenyen fogja érinteni.

Viszont ez egy tőlünk és tőlük függetlenül is megvalósuló probléma, amit javarészt az orosz-ukrán konfliktus generál. Azonban továbbra is határozottan állítom, hogy a bevándorlók migrációját kiváltó okok többnyire sokkal súlyosabbak, mint az energiakrízis, ezért emiatt nem gondolnám, hogy ez utóbbi eszkalálódása visszatartó erő lenne.

Tárik Meszár: 2019-ben állami kitüntetéses diplomával végezte el az ELTE BTK arabisztika mesterképzési programját. 2020 szeptembere óta az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Arabisztika oktatási programjának PhD-hallgatója. 2021 márciusától a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója, majd 2021 szeptemberétől a Mathias Corvinus Collegium PhD Programjának résztvevője, amelynek keretein belül a Migrációkutató Intézetben kutatja a Közel-Keleten, elsősorban Irakban és Egyiptomban élő etnikai- és vallási kisebbségek helyzetét.

Nyitókép: police.hu

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. szeptember 06. 17:01
Valami azt súgja nekem, hogy a kibocsátói oldalon súlyos kényszerítések, adósságcsapda van. Elküldik a legkisebb fiút szerencsét próbálni, ha sikerül is neki, élete végéig fizeti, ő és a családja, akit családegyesítéssel behoz. Az ngo-k szerepe ebben kérdéses, az, hogy tevőlegesen segítik a migránsokat, az egyértelmű. Hogy pénzügyileg miért nem kivásárolják az adósságcsapdába keveredetteket, hanem sokkal drágábban behozzák inkább Európába, több, mint érdekes.
Zokni
2022. szeptember 06. 15:45
Ha ezeket a hsz-okat komolyan vennénk, meg a téma ócska, politika-vezérelt napirenden tartását indokoltnak vélnénk (k. Mandi..), akkor egy hely szabadulna, mert ÉN kimennék az Északi Sarkra. Ott még mindig jobb lenne a társaság, mint ebben a beteg országban volna.
jánosbácsi
2022. szeptember 06. 14:21
Hozzánk akkor sem jönnének,ha fizetnének érte.
Ronee
2022. szeptember 06. 14:15
"A bevándorlóknak nem érdeke, hogy erőszakosan hatoljanak be egy ország területére" Nebasszz..de gyorsan elfelejtettük Röszkét.... Amúgy nem értem mifaszért nincs tűzparancs..?..az usákokban van tűzparancs., a demokráciá példa országában.. Aki akar a szabályoknak megfelelően bebtud jönni a kijelölt átkelőkön. #)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!