Magyarország támogatja az uniós pénzügyi segítséget Ukrajna számára

2022. szeptember 09. 15:13

Varga Mihály emlékeztetett: hazánk eddig is jelentős, több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és már 900 ezernél is több menekültet fogadott.  

2022. szeptember 09. 15:13
null

Magyarország más tagállamokhoz hasonlóan kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki informális tanácskozása után Prágában.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: hazánk eddig is jelentős, több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és már 900 ezernél is több menekültet fogadott.  A magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva változatlan: mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, fegyverszállítmányokat továbbra sem engedünk át az országon – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ugyanakkor támogatjuk az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háború kárait mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok  – így Magyarország is – számos olyan anyagi terhét viselik a háború következményeinek, amelyet más tagállamok nem.

Kijelentette: a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni. Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel 5 milliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ebből 1 milliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet – közölte a PM.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hentes
2022. szeptember 09. 19:48
Már bocsánat de mi miért járulunk hozzá? Miért nem mondjuk, nem tudunk mert az EU nem adja ide a lóvénkat? Nagyon unom már ezt a tetves EUt.
Attila a nagy
2022. szeptember 09. 19:45
Ezeknek adunk, akik feljelentik a kárpátaljai magyarokat ha magyarul beszélnek? Én egy fillért sem adok. Szerintem a segélyeket is át kell gondolnunk.
fatman
2022. szeptember 09. 19:37
mi a fasznak? legfeljebb akkor, h mi megkapjuk a pénzünket kamatostul...
sandor60
2022. szeptember 09. 19:26
Minden odaküldött fillér, minden odaküldött fegyver háborús bűn! Bűn, ami támogat egy vérontó, parazita ukrán politikai elitet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!