IDEA-felmérés: 50 százalékon áll a Fidesz, 9 százalékon a Mi Hazánk a biztos szavazók körében

2022. szeptember 16. 10:09

Az intézet friss közvélemény-kutatása szerint a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd önállóan be sem jutna a parlamentbe.

2022. szeptember 16. 10:09
null

Tovább folytatódik a Fidesz fokozatos támogatottságvesztése – írja az Idea Intézet saját legfrissebb felmérésére hivatkozva. Az utolsó, augusztus eleji méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában három, a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatottsága, azonban a biztos szavazóknál még így is minden második ember fideszes: 50 százalékon áll a kormánypárt.

Ugyanebben a kategóriában a Mi Hazánknak 9 százalékot mértek. Ezzel Toroczkaiék a harmadik legerősebb párttá váltak az országban, a Fidesz mellett a DK előzi meg őket: a Gyurcsány-pártot a biztos szavazók 17 százaléka támogatja. A meglepő, hogy a Momentum mellett még az MKKP-nak lenne esélye bejutni a parlamentbe az Idea felmérése szerint, mivel előbbi 6, utóbbi 5 százaléknyi biztos szavazót tudhat maga mögött.

A Jobbik, Párbeszéd, LMP, MSZP négyes azonban 3 illetve 2 százalékon áll a felmérés szerint.

Hozzá kell tenni, hogy a bizonytalanok aránya elég magas: 33 százalék nem tudta megmondani, hogy kire szavazna, vagy nem válaszolt.

Forrás: IDEA Intézet

Az Idea Intézet a kutatás adatait 2022. augusztus 31. és szeptember 9. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 16. 19:13
Szerintem a szavazók többsége aláírná, hogy a Jobbik és az LMP és az MSZP és a Párbeszéd helyett inkább az MKKP üljön a parlamentben. :-) Színvonalasabbá válna az országgyűlés működése.
balbako_
2022. szeptember 16. 14:29
"Csak" 50%! Bukott a Zorbán. (Amúgy a pótválasztások ennél nagyobb eltérést mutatnak a Fidesz javára és az azért élesebb közvélemény kutatás, mint egy telefonos kérdezősködés)
Akitlosz
2022. szeptember 16. 14:09
A Mi Hazákban még van potenciál. A DK-ban már csak akkor, ha csökken az ellenzéki vörös pártok száma. A kutyások már tavasszal is bekerültek volna az országgyűlésbe, ha nem álltak volna ki rendre a vörösökért, amivel a saját hitelüket jelentősen rombolták. Az meglepő, hogy abból így felálltak.
Kegyes urunk Karolus
2022. szeptember 16. 14:07
A hazaáruló Jobbiknak vége. Ez jó hír. A hazaáruló lipsik még vannak. Ez rossz hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!