Politikai szélkakas támogatja Jakabot a Nép Pártján mozgalomban

2022. augusztus 13. 19:21

A nagykőrösi Zágráb Nándor fideszesként kezdte, jobbikos lett, majd kizárták, volt SMS-tag, civil egyesületet alapított, újra jobbikos lett, később a bukott elnök személyi titkáraként dolgozott.

2022. augusztus 13. 19:21
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Büszkén ad hírt arról Jakab Péter, hogy olyan komoly politikusok is melléálltak és csatlakoztak a Nép Pártján mozgalmához, mint Pest – azaz a legnagyobb lélekszámú – megye távozó Jobbik-elnöke (a megyében egyébként meglehetősen gyenge a párt, a parlamenti választáson mindössze egy jobbikos indult az ellenzék közös jelöltjeként).

Zágráb Nándor a Facebook-oldalán azt írta, „Péter nem hajlandó részese lenni a Jobbikot felszámoló belső viszálykodásnak, ezért tegnap bejelentette kilépését a pártból. Ezzel a Jobbik elvesztette a politikai kapcsolatot a vidék Magyarországával. Vagyis a párt jelenlegi vezetése, az európai értékek után felszámolta vidéki támogatottságát is. Gyorsan sikerült, pár hónap alatt. Mindent amiért közösen dolgoztunk. Ebben a helyzetben nekem is döntenem kellett. Továbbra is az európai értékek megőrzését, és a vidék érdekképviseletét tartom a legfontosabb feladatomnak.”

Az, hogy Zágráb mennyire komoly politikus, az alábbi életútjából talán kiderül.

A Fidesztől a Jobbikig

Az 59 éves férfi Nagykőrösön él hosszú évek óta, és meglehetősen régóta vesz részt a helyi közéletben, de cikkcakkos pályát futott be eddig. 1998-ban a Fidesz színeiben indult először az önkormányzati választáson, akkor listáról jutott be a képviselő-testületbe, 2002-ben, immár összefogva a kisgazdákkal, egyéniben győzött, de mindössze három szavazattal.

Még abban az évben – mint írja az önéletrajzában – kilépett a Fideszből, állítása szerint személyes konfliktusok miatt, és mert az érdekképviselet nem jelent meg a helyi szervezet tevékenységében. (A Mandiner információja szerint azonban kizárták.) 2003-ban már részt vett a Jobbik alakuló kongresszusán, majd 2006-ban új pártja országgyűlési képviselőjelöltje volt.

2006-ban azonban kizárták a Jobbikból,

mert azt hirdette, hogy akinek MSZMP-s múltja van, az ne lehessen az akkor még szélsőjobboldali párt képviselője. Ő ezzel szemben azt állította magáról, hogy felhagyott a pártpolitizálással és megalapította a Jobb Nagykőrösért Egyesületet. (A szervezet jelenlegi elnöke Ábrahám Tibor korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő, az ő tulajdonában áll a Heti Hírek, amely nagy erőkkel támadja a Fideszt). Azóta – leszámítva a 2014-17 közötti időszakot – ezt a szervezetet képviseli a városi testületben, 2019-ben indult polgármester-jelöltként is, sikertelenül.

2017 óta újra a Jobbikban politizál, kilépéséig a nagykőrösi szervezetet vezette és Pest megyei elnök volt, ezenkívül dél-pesti regionális igazgató is. (Közben azért megfordult a Seres Mária Szövetségesei /SMS/ elnevezésű pártban, amely később abba a gyanúba keveredett, hogy kamupárt és csak az állami támogatás megszerzéséért indult a választáson 2014-ben, de Zágráb erről nem ír az önéletrajzában.).

Közéleti pályafutását nem csak bakugrások jellemezték. Egyesületi társa, Ábrahám Edit – aki 2014-ben önkormányzati képviselő is lett – Zágráb Facebook-oldalán akasztással fenyegette meg Czira Szabolcs fideszes polgármestert, valamint a „sleppjét”, s Zágráb lájkolta is ezt a bejegyzést.

Jakab személyi asszisztense volt

Indult az idei parlamenti választáson is, miután a Cegléd központú Pest megye 12. választókerületében nagy fölénnyel nyert az előválasztáson; ez utóbbin azért vehetett részt, mert a momentumos és a DK-s politikust visszaléptették.

Zágráb – a Jobbik mellett végül a Momentum, az LMP, a DK, az Új Világ Néppárt és a Márki-Zay mozgalma is támogatta – 73,7 százalékot kapott, míg az MSZP-s, párbeszédes ellenfele csak 14,15-öt, az LMP-s pedig 12,15-öt.

Az országgyűlési voksoláson azonban nem termett neki sok babér,

a fideszes Földi László 59,11:28,66 százalék arányban, azaz simán verte. (A négy évvel korábban itt indult akkor még jobbikos Volner János egyébként egyedül több szavazatot kapott (33,58 százalékot), mint most Zágráb összellenzéki jelöltként.)

Zágrábnak a Facebookon meglehetősen nagy,

mintegy 25 ezres követőtábora van,

így azt lehetne hinni, nagyon népszerű politikus.

Ám a politikusi oldala korábban a csatornapénzt visszakövetelőké volt – számos településen a lakók fizették a csatornázás díjának egy részét, majd erre a célra később uniós forrás érkezett, így Zágráb egy akciót indított a pénz visszaszerzésére –, nagyon sokan csatlakoztak hozzá az ország különböző helyeiről, de a hitegetés után végül cserben hagyta őket. S a politikus – felismerve ebben a nagy bizniszt – végül a saját képére, saját céljaira alakította át a Facebook-oldalt.

Zágráb Jakabhoz való kötődése egyáltalán nem meglepő, hiszen 2020-tól a személyi asszisztense volt az akkori pártelnök-frakcióvezetőnek, azaz neki köszönhette az állami fizetését, a havi bruttó 340 ezer forintot. Most, hogy Jakab hatalom és pénz nélkül maradt, nagy kérdés, hogy meddig tart ki mellette Zágráb.

 

Nyitóképünkön Zágráb Nándor és Jakab Péter. Fotó: Zágráb Nándor Facebook-oldala

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. augusztus 14. 11:14
Jakab "OSZTÓDÁSSAL SZAPORODIK", MINT A KUKACOK ÉS GILISZTÁK....IGY KÖLL ESSZETET CSINYÁÁÁNI! BRAVÓ!
hátakkor
2022. augusztus 14. 10:06
Jákob, a mini Feri, aki a farkát beleveri..
Mlaci01
2022. augusztus 14. 09:22
...csak ne én legyek az a "nép"!
Josephine Mutzenbacher
2022. augusztus 14. 08:53
Hogy a faszba nem unjátok még ezt a senki hulladékot? A csávó beleugrott egy vidéki pöcegödörbe,a feje tetejéig szaros, csúszik egyre mélyebbre a masszába, és közben torka szakadtából üvölt, hogy mindenki rá figyeljen, de már a szája is tele van, hagyni kéne belefulladni, mert ő maga választotta ezt a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!