Tesco-vezérigazgató: Fenntarthatatlan az árstop, nincs itt semmilyen extraprofit!

2022. augusztus 01. 21:49

Pálinkás Zsolt úgy véli, hogy piactorzító hatásuk miatt az egyes élelmiszerekre bevezetett hatósági árak hosszú távon nem fenntarthatók.

2022. augusztus 01. 21:49
null

Portfolio-nak adott interjúban Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az inflációra tekintve egyáltalán nem optimista, szerinte egyes szektoroknak készülniük kell a recesszióra. A Tesco is érzékeli a lefelé vásárlást, azok a vásárlók, akik korábban egy prémium terméket preferálták, most belekóstolnak egy más kategóriába, az olcsóbb változatokba is.

A vezérigazgató így nyilatkozott az extraprofit-adóval kapcsolatban: „A szektor mutatói alapján szerintünk nem beszélhetünk extraprofitról. Globálisan a kiskereskedelem profitja átlagban 2-5 százalék körül van a forgalomhoz mérten. Valóban óriási bevétel látható a kiskereskedelemnél, amelyben nagy embertömeg dolgozik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ki kell fizetnünk a megvásárolt árut (ez körülbelül a bevétel 70%-a), az áfát és az adókat, hűteni és fűteni kell az épületeket, finanszírozni kell a logisztikát.”

„Tavaly kb. 5 milliárd forint volt az eredményünk, csak az idén fizetendő extraprofitadó kb. 21 milliárd, ezenfelül az árstoppal eddig közel 7 milliárd forintot adtunk át eddig a családoknak” – tette hozzá.

Pálinkás Zsolt úgy véli, hogy a jelenlegi inflációs folyamat végét nem látni még, azonban nem optimista: „Készülni kell a recesszióra is, bizonyos szektorok nagyon kemény időszak elé néznek, főleg azok, amelyek nem létszükségleti termékeket állítanak elő vagy szolgáltatnak.”

Végezetül pedig az áruházlánc vezetője elmesélte, két környező ország áraival hasonlította össze 15 alapvető terméket (pl. paradicsomot, olajat, csirkemellet, cukrot), amelyek megvásárlása Ausztriában 3-4-szeresébe, Szlovákiában pedig 2-2,5-szeresébe kerül a hazai Tesco áruházak áraihoz képest.

„A komáromi üzletbe Szlovákiából a vásárlók taxival érkeznek, mivel ez még mindig olcsóbb, mintha otthon intéznék a bevásárlást.” – jegyezte meg.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. augusztus 23. 09:01
Palinkás elvtárs ezt a siránkozást Ursulának és Zsely nek küld el ők rendezték ezt a bulit. Azókat az árúkat elfelejtetted megemlíeni ami 70-80-100-110% drágult már egy kiskereskedő ólcsobb mint ti. Mellesleg a kiskutyám nem eszi meg a tescos csireszárnyat. Miért ????
Reszelő Aladár
2022. augusztus 04. 07:02
Ha van cég, akiért egyátalán nem kár, akkor a Tuskó az. Nincs olyan komoly hozzáadott értékük, ráadásul az innen kilapátolt dellából tömködik az otthoni versenyképtelen működés lyukait. Egyre több multicég nem tudja a nyugati egységeit eltartani, mivel a nagyobb verseny miatt alacsonyabb a profit és amúgy is minden költség magasabb. Így szükség van a gyarmatokon szerzett bevételre.
niof78
2022. augusztus 02. 13:29
Majd pont a rühes teszkót fogom sajnálni! Majd ha lesz egy szabad percem, mikor a világon semmi más dolgom nem lesz, majd akkor. Ja, nem! Akkor sem! Annyi szemetet, amit ők árulnak, meg az adóelkerülő trükközéseik mellett biztos nem.
nempolitizálok
2022. augusztus 02. 08:58
Azért a ballibsik egy dolgot nem értenek. A belkereskedelem az állam számora stratégiai terület. A helyi kicsi és középvállalkozásokra alapozott belkereskedelem a legértékesebb, mert ez ráadásul válságálló is, lsd. 2005-008 Lengyelország, akiket e emiat nem érintett a gazdasági válság. A nemzeti belkereskedelmi multi már kompromisszum, főleg, ha a piac nagyobbik részét fedi le. De a legkínosabb kompromisszum a külföldi multi. Ez olyan mint a szex a szomszéd férjezett nővel. Kell, mert nagyon kényelmes, jó is, de nem megyünk előre, sőt fennáll egy csomó probléma is. Kiviszi a hasznot (a szomszédnak főz, takarít, az ő anyagi helyzetét gyarapítja), Bármikor befejezheti , ideiglenesen hatalmas ellátási űrt hagyva maga után, erősebb külföldi állam képviseli érdekeit, ezért zsarolási pozicióban van. A sok kicsire és közepesre alapozott ellátás olyan, mintha sok feleséged lenne. Mindegyik nálad tárolja a pénzét, összességében jóval több külső helyi céget embert foglalkoztatnak mint a multi, egyszerűbben szabályozhatod őket, nincsenek zsarolási pozicióban, saját embereid versenyeznek a saját piacodon és egy idegen hatalom sem akar megzsarolni, ha úgy érzi, te nem kedvezel a multijának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!