Elvárásokra és nagy nyomásra panaszkodik az OMSZ, miután kirúgták két vezetőjét az augusztus 20-i időjárás benézése miatt

2022. augusztus 23. 10:44

Mutatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat állásfoglalását.

2022. augusztus 23. 10:44
null

Mint ismeretes, hatalmas saga kerekedett az augusztus 20-ai meg nem jött eső miatt. Először elmérte az OMSZ a várható időjárást, majd a tűzijáték téves lefújása után elnézést kértek. Az elnézéskérés után Palkovics László felmentette a hivatal elnökét és szakmai elnökhelyettesét. 

Erre reagálva adott ki az OMSZ egy közleményt a Facebook-oldalukon, amelyben állást foglalnak amellett, hogy ők nem egy politikai hanem szakmai háttérintézmény. Kifejtették, hogy „az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában.

Hozzátették, hogy ez így történt idén is: „az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát”.

Az állásfoglalásban leszögezték, hogy augusztus 19-től kezdve nyomásgyakorlást éreztek felmerülni az Operatív Törzs felől. Mint írták: „az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig,

ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek”.

A közleményt az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 vezetője írta alá.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 422 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. augusztus 27. 08:51
Aki kirúgta őket (Palkovics Lackó), az szégyellje magát! Neki kellene lemondania! Egy Fidesz szavazó...
falcatus
2022. augusztus 24. 12:24
Köszönöm Rendben
falcatus
2022. augusztus 23. 23:45
..hogy elbeszélünk az nyilvánvaló. nem vártaam belső információt, mert szükségtelen, és megértettem, és érzékelhető is vol. Egy az OMSZ által közzétett mondat értelmezését kértem volna.Ugyanis azt mondta, hogy rálátasa van a tudományra, sőt ilyen találkozókra is jár: https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=3097&hir=VI._MET-ESZ_talalkozo,_2021 és nem meteorológiai szakvéleményt állásfoglalást bátorkodtam kérni.Hanem azután érdeklődtem, hogyan tetszik értékelni az OMSZ mosolyfakasztó öngólját Lemondtam róla. Köszönöm az eddigi türelmét. Minden jót.
APESZ72
2022. augusztus 23. 19:30
Persze, hogy kiállnak mellettük, hisz mind berezeltek. Tudják mi következik vége ennek a semmirekellő kifizető helynek is !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!