Baranyi Krisztina szerint kihátrál a Fudan-népszavazás mögül a főváros, mégpedig a DK miatt

2022. augusztus 16. 10:18

Nagyon úgy tűnik, magára maradt az egyetem ügyében a ferencvárosi polgármester.

2022. augusztus 16. 10:18
null

A fővárosban a korábbi ígéret ellenére nem lesz népszavazás a Fudanról – írja a Népszava. Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a lapnak úgy fogalmazott, hogy:

Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.”

Hova tűnt a hév?

A lap is emlékeztet, hogy a Fudan-egyetem budapesti kampuszának terve ellen ezrek tüntettek Budapesten, a Jámbor András által szervezett megmozduláson felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is. Az ellenzéki szereplők egyenesen a népszavazással kampányoltak a beruházás ellen. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly nyáron lapunknak úgy fogalmazott: 

A Népszavának ezzel kapcsolatban Baranyi most úgy nyilatkozott: „a népszavazás fontos civil, illetve önkormányzati eszköz, amellyel akkor is élni kell, ha a magyar jogszabályok eléggé megnehezítik az érvényes referendum megtartását”. A lap kérdésére megerősítette, Ferencváros továbbra is kész népszavazást tartani az ügyben. A DK egyelőre nem nyilvánult meg a témában, a Népszavának sem válaszolt a Gyurcsány-párt.

A Fővárosi Önkormányzat azonban igen. Határozottan nem cáfolták Baranyi sejtetését, azt írták, „a főváros továbbra sem szeretné, hogy Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek.”

Kapcsolódó

„Támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – Gulyás Gergely a Mandinernek

A kormány nem akar a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – mondja Gulyás Gergely. Bővebben...

 Nyitóképen: Baranyi Krisztina a Fudan elleni tüntetésen 2021 júniusában. Fotó: Mandiner / Trenka Attila

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kókuszmackó
2022. augusztus 16. 13:14
A semmiről sem tartott népszavazásban sem egyetértő örökös tétlenkedők és pofázók megint nem csinálnak semmit. Megint semmi.
hátakkor
2022. augusztus 16. 12:58
Feri a Szemkilőhegyről beveri egyből.
XTRO
2022. augusztus 16. 12:51
Most tényleg, fetrengenek a moslékban, minden nap elárulják egymást egy falat szarért és ez a gerinctelen szar hüppögve csodálkozik ? Istenem, kik ezek..???
nyugalom
2022. augusztus 16. 12:45
Ez nem egy kerület vagy a főváros dolga, kompetenciaja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!