„Támogatjuk, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – Gulyás Gergely a Mandinernek

2021. június 06. 16:24

A kormány nem akar a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni” – mondja Gulyás Gergely. Gyorsinterjúnk a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a Fudan mellett a 3-as metró felújításáról, a pedofiltörvényről és az ellenzéki előválasztásról.

2021. június 06. 16:24
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Elvesztettük a Sargentini-pert az Európai Bíróság előtt. Mi következik mindebből?

Az, hogy egy tagállam és egy uniós intézmény vitájában egészen hajmeresztő ítélet is születhet az uniós intézmény javára. Magyarország eddig is tiszteletben tartotta és ezután is tiszteletben fogja tartani a luxemburgi bíróság döntéseit, de gyengíti az Európai Uniót, ha joggal merül fel, hogy fontos döntéseknél a szerződések betűje helyett politikai szempontokat is mérlegel a bíróság. Ha egy szavazásnál lehet tartózkodni, akkor a tartózkodást le nem adott szavazatnak tekinteni jogilag nehezen alátámasztható érvelés. Ha valaki elolvassa a magyar keresetet és a bíróság ítéletét, nehezen szabadul a gondolattól, hogy az egyik uniós intézmény – a bíróság – elfogult egy másik uniós intézmény – a parlament – irányában.

Pedofiltörvény. Az ellenzék számos módosító javaslatot nyújtott be. Tudják támogatni bármelyiket?

Ez egy a kormány szigorú büntetőpolitikájához illeszkedő, gyermekvédelmi javaslat, amelyet a kormány támogat. Az ügy gazdája azonban a frakció, ezért a módosító indítványokról Kocsis Máté frakcióvezető fog dönteni.

Az M3-as metró felújítása 10 milliárdot drágult. Az ITM szerint túl van árazva a beruházás. Veszélyben a projekt?

A metrót a főváros újítja fel. Mi tartjuk magunkat az ígértünkhöz: amit Tarlós főpolgármester úr alatt Budapestnek ígértünk, azt a főváros baloldali vezetése alatt is teljesítjük. A metrófelújítás főváros által tervezett költsége 217,5 milliárd forint, melyet a kormány 172,5 milliárdnyi uniós és 45 milliárdnyi hazai forrásból teljes egészében kifizet. Ez a jelenlegi önkormányzati ciklus legnagyobb beruházása, melyre a főváros eddig saját forrásból egyetlen fillért sem költött. Mi betartottuk, amit ígértünk.

Ha a beruházás drágul, akkor azt a fővárosnak kell viselnie.

Mit gondol a súlyos büntetésekről a parlamentben? Jakab Pétert tízmillió forintra büntette meg a házelnök. Mi lesz így a parlamenti szólásszabadsággal?

Jelenlegi szövetségesei szerint Jakab Péter egy náci párt politikusa volt. Karácsony Gergely például még három éve is így vélekedett a Jobbikról, de hosszan lehetne idézni a mai baloldal vezetőitől, Gyurcsány Ferenctől Vadai Ágnesen át Mesterházy Attiláig a hasonló minősítéseket. Ez nekik is kínos, ezért a hitelvesztést mérséklendő új, a korábbitól távoli szerepet találtak a Jobbik elnökének. Jakab Péternek nem tetszik a bohóc szereposztás, amelyet újdonsült szövetségesei Gyurcsány Ferenc vezetésével neki szántak. Bohóc helyett mártír szeretne lenni. Ezért az elmúlt 30 év írott és íratlan parlamenti szabályait veszi semmibe. Tőlünk Nyugatra nincs olyan európai törvényhozás, ahol következmények nélkül lehet a képviselőtársakat – köztük közjogi méltóságokat – büntetőjogi tényállást is kimerítő módon rágalmazni.

Szombaton ezrek tüntettek a Fudan Egyetem ellen Budapesten. Az ellenzék interpretációjában ez nem csupán egy egyetemi beruházás, hanem a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka a Nyugattal szemben. Mi a kormány válasza?

Nekünk nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatokat tennünk, mert a NATO és EU-tagsággal annak részei vagyunk, létező vitáink ellenére ők a szövetségeseink. Értjük a nyelvüket, akkor is ha nem mindig szeretjük. A főpolgármester úr fordítva van ezzel: nem érti a nyelvüket, de mindig szereti. Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.

Lesz Fudan Egyetem vagy sem?

A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.

A fővárosi városházán kívül azonban már nem a Gyurcsány-koalíció van hatalmon.

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.

Kinek drukkol az ellenzéki előválasztáson? Ki a Fidesz lottóötöse?

Az ellenzéki előválasztás színjáték, a miniszterelnök-jelölt személyéről és az egyéni jelöltek jelentős részéről a háttérben már megállapodtak Gyurcsány Ferencék. Baloldali győzelem esetén Karácsony a miniszterelnök, Gyurcsány felesége a helyettese lehet. Dobrev Klárának van családi tapasztalata, hogyan kell választás nélkül – akár ciklus közben – hatalomra jutni. Hogy az alapfelállás a főpolgármester elmúlt hetekben időnként már-már komikus politikai botladozása miatt változhat-e, az sem demokratikus választás, hanem politikai alkuk kérdése.

Mit jósol, meddig jutunk az EB-n?

Három csoportellenfelünk mindegyike szerintem a világ legjobb öt csapatába tartozik. Az EB-címvédő és a két legutóbbi világbajnok mellett a tisztes helytállásnál többhöz csoda kellene. Egyetlen reményünk, hogy léteznek csodák.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 724 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintyőke
2021. július 30. 15:07
-
vajda
2021. június 12. 06:13
A China Daily újság cikke szerint a diplomás kínaiak 30%-ának nem sikerül a nyelvi kompetencia vizsgája, 68%ok pedig 70% alatt teljesít. A cikk szerint az előző generációhoz képest a diákok sokkal kevesebbet olvasnak, leginkább csak a számítógép és az okostelefon képernyőjén megjelenő egyszerű szövegeket. A kínai írásjeleket is szinte kizárólag a klaviatúrán, képernyőn használják, kézzel nem írják le őket, ezért az írást is nagyrészt elfelejtették. Emellett a kínai fiatalok gyakran fontosabbnak tartják az angol nyelv tanulását saját anyanyelvüknél, ezért a kínaiul írni sem tudó fiatalok körében a kínai nyelv és kultúra megőrzése is veszélybe került. Mivel az írástudatlanság egyre inkább terjed a kínaiak körében, a Kínai Oktatási Felügyelet oktatási reformok keretében bizonyos megelőző intézkedéseket tervez bevezetni. A hírek szerint 2016-tól a középiskolai és egyetemi felvételi vizsgákon az angol nyelv arányát csökkenteni fogják a kínai javára, ami előre láthatólag a kínai nyelv más területeken való terjedését is gyorsítani fogja.
noge
2021. június 07. 13:32
Miért is csak a pestik vannak megkérdezve? Csak pestiek járhatnának az egyetemre?
noge
2021. június 07. 13:32
Miért is csak a pestik vannak megkérdezve? Csak pestiek járhatnának az egyetemre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik