Ezért bírságolta meg a Ryanairt a hatóság

2022. augusztus 12. 16:16

Megtévesztette a Ryanair a fogyasztókat, amikor azt állította, hogy a légitársaság az extraprofit adó alanya.

2022. augusztus 12. 16:16
null

A Fővárosi Kormányhivatal közzétette a Ryanair extraprofit adó ügyben hozott határozatát, amelyben 300 millió forintos bírságot róttak ki az ír low-cost légitársaságra.

A határozat szerint a légitársaság megtévesztette a fogyasztókat az extraprofit adóval kapcsolatban, mivel a Ryanair kommunikációja szerint a különadó alanya a légitársaság, holott „a Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése egyértelműen fogalmaz, amikor rögzíti, hogy a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet az extra profit adó alanya, azaz a hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége a földi kiszolgálási tevékenységet végző vállalkozásokat terheli”. A Fogyasztóvédelem szerint „azzal, hogy nem a Társaság az extra profit adó alanya nem hivatkozhatott alappal arra, hogy az ÁSZF-jének 4.2.2 pontja alapján átháríthatja az utasokra az adót.

„Az ÁSZF elfogadásával az utas elfogadja annak rendelkezéseit, beleértve azt is, hogy a »kormányzati adók folyamatosan változnak és a foglalást követően is bevezethetők. Ha valamely kormányzati adó a foglalást követően kerül bevezetésre vagy annak összege nő, indulás előtt meg kell fizetni az új adót” – idézi a hatóság a Ryanair szabályzatát.

Hétfőn jelentette be Varga Judit, a fogyasztóvédelmet is felügyelő igazságügyi miniszter, hogy az ír fapados légitársaságra 300 millió forintos büntetést szabott ki a hatóság. A Ryanair vezetése akkor azt közölte: amint megkapja a határozatot, fellebbez ellene, ha kell, kész az EU bíróságáig elvinni az ügyet.

A határozatból az is kiderül, hogy a Ryanair a fogyasztóvédelmi hatóság érveit azzal vitatta, hogy „a jogalkotó szándékától függetlenül a valóságban az extraprofit adóból egy fillért sem viselnek a földi kiszolgálók, azt a gyakorlatban ők csak beszedik az általuk kiszolgált légitársaságoktól”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. augusztus 22. 14:59
Aki a low-cost modellt kitalálta, hátravinni kivégezni!
berkenye
2022. augusztus 12. 19:22
Ennyi kormány oldali kreténséget hogyan lehet még mindig védeni? Döbbenet.
Zsolakomarom
2022. augusztus 12. 17:03
Leszarjak, hogy mit magyaraztok Nem fognak egy fillert se fizetni. Most elpereskednek 10 evig, az adofizetok penzen, aztan kapnak karpit, az adofizetok penzebol Nem azert epitettek vilagceget a semmibol, hogy egy dagadt gumicsizmas TSZ elnok baszakodjon veluk
nick89
2022. augusztus 12. 16:40
Mer a kormány nemengedi a zemberekre terhelni a válság terheit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!