Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Szijjártó: Magyarország szoros együttműködésre törekszik Ausztriával és azon belül Burgenlanddal

2022. július 22. 15:49

A külügyminiszter a burgenlandi tartományfőnökkel találkozott Budapesten, ahol megállapodtak a további együttműködési lehetőségekről.

2022. július 22. 15:49
null

A tárcavezető a Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be Szijjártó Péter, hogy a mostani rendkívüli időkben még inkább felértékelődik a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés. Kiemelte: kevés olyan kihívás van, amelyet az államhatárok önmagukban meg tudnak állítani, ezért fontos a határon átnyúló, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés, amire jó példa Magyarország és Burgenland kapcsolata.    

– fogalmazott.    

Szijjártó Péter rámutatott, hogy hazánk Burgenland másik legfontosabb export- és ötödik legfontosabb importpartnere, a tartományban pedig 181 magyar tulajdonosi hátterű vállalat működik, amelyek a határ minkét oldalán aktívak. Majd hozzátette, hogy több mint 17 ezer magyar munkavállaló van Burgenlandban, ahol így minden hatodik munkavállaló magyar állampolgár:

– jelentette ki.    

A miniszter hangsúlyozta, hogy közös cél és felelősség a Fertő-tó környékének fejlesztése, és a fennálló környezeti kihívások kezelése is csak együtt lehetséges. Végül pedig közös kihívásnak nevezte a növekvő migrációs nyomást is, és rámutatott, hogy hazánk déli határán idén már 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg a hatóságok. „Magyarország a növekvő nyomás ellenére is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje saját magát, ezzel megvédje Európát és megvédje Ausztriát is az illegális migránsoktól” – szögezte le.    

–mondta.    

A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyarország és Burgenland közötti határon átnyúlóegyüttműködés további fejlesztéséről.   

A sajtótájékoztatón a külügyminiszter arra is kitért, hogy az ENSZ Közgyűlésének elnökét előre tájékoztatta előző napi moszkvai útjáról, és jövő héten európai uniós kollégáinak is be fog számolni az út tapasztalatairól, ha lesz erre igény. A földgáz esetleges EU-n belüli elosztásával kapcsolatban pedig leszögezte: ez sokkal komolyabb dolog annál, minthogy egy-egy nyilatkozat alapján alakítsa ki a kormány az álláspontját, ezért majd ha lesz leírt javaslat, akkor azt tanulmányozni fogják.

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kékFogúHarald
2022. július 22. 20:07
Ez a kifejezés: Burgenland ösi találmány. Őrvidék a rendes neve. Tessék használni az eredeti MAGYAR nevet ! Trianon békediktátum nincs kőbe vésve !!
Almassy
2022. július 22. 19:55
Várvidék, a Szent Korona hazavár!
kunfia
2022. július 22. 19:16
700millió köbméter orosz gázt vesz orbán HITELBŐL! A hitel kamatait is beleépíteték a lakossági árba.
minekkellregisztralni
2022. július 22. 17:06
Vármegyeország
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!