Háborús infláció vagy gazdasági háború – milyen Magyarország helyzete a válságban?

2022. július 08. 18:35

Nézzük meg közelebbről azt a 11,7 százalékos inflációt. Elemzésünk.

2022. július 08. 18:35
null

Szalai Piroska írása

Péntek reggel mindenki a KSH által kiadott júniusi inflációval foglalkozott. Tudjuk, hogy az ezredforduló előtt volt legutóbb ekkora, tudjuk azt is, hogy őszig még további növekedést prognosztizál az MNB.

Érdemes megjegyezni, hogy még ez a megnövekedett inflációs adatunk is az uniós országok középmezőnyében helyezkedik el.

A háborúzó Oroszországgal és Ukrajnával szomszédos országok közül pedig Finnország után nálunk a legalacsonyabb az infláció.

Az euroövezeti átlag csupán azért alacsonyabb nálunk, mert az ukrajnai háborútól távolabb levő országok adatai kompenzálják a háború közelében fekvő országokét. 

A hatósági árszabályozás nélkül nem csak a benzin ára, hanem az infláció is nagyobb lenne

Az Eurostat július 1-én kiadta az euroövezeti országok júniusi becsült fogyasztói árindexét. A múlt hónapban Hollandián és Németországon kívül mindenhol nagyobb volt az áremelkedés, mint májusban. Észtországban 1,9, Litvániában 2 és Lettországban 2,2 százalékponttal növekedett egy hónap alatt az amúgy is hatalmas infláció.

Emlékszünk, hogy Szlovéniában június 21-től megszűnt az üzemanyagok ársapkája, aminek következtében 2,1 százalékponttal emelkedett náluk a június havi infláció. Mára már több, mint 80 forintnak megfelelő mértékben nőtt a benzin literenkénti ára, ezért júliusra is további inflációnövekedés várható náluk. 

Korábban elemzők úgy becsülték, hogy hazánkban is legalább 5 százalékponttal magasabb lenne az infláció, ha az ársapkákat nem vezette volna be a kormány. Úgy vélem, az árszabályozás már ennél nagyobb mértékben is mérsékli az áremelkedést.

Júniusban végig 390-405 Ft között volt az euro-forint árfolyam. A reálgazdaságunk kitűnően teljesített, az első negyedéves GDP 8,2%-kal nőtt, az ipari termelés 9,4%-kal, a kiskereskedelmi üzletek forgalma 11,1% emelkedett májusban, a munkanélküliség 3,5% volt, a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája csaknem 80%. Az elemzők minden korábbi várakozását túlteljesítjük eddig a forint leértékelődése ellenére. 

Az átlagbér emelkedésének köszönhetőn valószínűleg a reálbér sem csökken

Az első félév átlagos fogyasztói áremelkedése 9,4%, a keresetek pedig ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek. Ugyan még csak áprilisig ismerjük az első négy hónap adatait, de a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 19,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 20,1%-kal nőtt az előző évhez képest. A bruttó kereset mediánértéke 14,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke pedig 15,2%-kal nőtt az előző évhez képest. Várhatóan nem fog a keresetnövekedés féléves szinten sem sokkal csökkenni, tehát a reálkereset féléves emelkedése becslésem szerint minden bizonnyal megközelíti az 5%-ot.

Ez azt jelenti, hogy az első félévben az infláció ellenére a családok jövedelme emelkedett hazánkban.

Ha az MNB inflációs előrejelzésével számolunk, akkor sem várható idén reálkereset csökkenés. 

A kormány célul tűzte ki, hogy a háborút ne a családok fizessék meg, azaz a kedvezményekkel együttes jövedelmek emelkedését ne vigye el az infláció. Ez a 2006-2010 közti időben nem így volt. 2010-re hatalmas mértékben emelkedett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával sújtott családok aránya, a gyermeket nevelők 35,3%-a érintett volt, ami a negyedik legrosszabb érték volt akkor.

2020-ra ez megfeleződött, 17,6%-ra mérséklődött, annak ellenére, hogy ez már a járvány időszakában volt. A baloldal minden szakértőjét hadrendbe állította a héten. Megszólalt volt pénzügyminiszter épp úgy, mint több egyetemi tanár is. Szerintük „nem a háború, hanem Orbán miatt van ekkora infláció Magyarországon”, s az euro árfolyama is az ő bűne.

Igen, abban igazuk van, hogy a kormány intézkedései miatt van az, hogy a magyar infláció a fele az észtnek 

– ami a V4 országok között a legalacsonyabb volt júniusban is –, 

s nem kell reálkereset csökkenést elszenvedni a magyar munkavállalóknak, családoknak.

A szerző munkaerőpiaci szakértő

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gulyásleves
2022. július 09. 09:19
A lényegi kérdés nem kérdés... Ha nem jön az UNIO-s pénz rohadás van... A rohadásért a kormány a felelős... Ami azt illeti, a befektetők vágták haza a magyar forintot Azért mert a pénzügyi bizalom megingott... Én persze szóltam nekik előre... A magyar kormány erősen korrupt, és nem fog rajta változtatni Ezért el kell őket zavarni
Claudius1
2022. július 08. 21:58
Na fideszjobbágyok és ruszkibérencek mi lesz most? A MH Parancsnoka csakis OV engedélyével mehetett Ukrajnába a frontra. Hozta biztosan a háborús inflációt. Gondolom mondta, hogy Szlava Ukraina! Mi lesz most veletek, sok dolga van kis agyatoknak, lefekszünk Brüsszelnek, ukrán barátok vagyunk. Ne félejetek! 10 milliárddal több megy propagandára pont miattatok.
kunfia
2022. július 08. 21:38
"A gazdasági növekedés idején a kormány szigorúan saját elitjének kedvezett, közben nem gondoskodott a költségvetés tartalékairól – mondta Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint most, növekvő infláció mellett, szövetségesek és tartalékok nélkül néz szembe az ország az egyre valószínűbb recesszióval." Köszönjük,kommunista besúgó! Orbán Viktor jobban teljesít!
Namond
2022. július 08. 21:21
A félős harcos, Orbán ársapkájában, csak ellenségben és háborúban tud gondolkodni, így kézenfekvő az orbáni csengésű "háborús" infláció (akár 2010-ben a magas nyomású gazdaságpolitika). Vannak azért tények is, még akkor is, ha ezek mindössze zavaró apróságok. Például: Tavaly augusztusban 5,2 százalékos volt a magyar inflációs mutató, szeptemberben 6, októberben 6,6, novemberben pedig 7,1 százalék. 2022 elején a tíz százalékot közelítette, most viszont már 11,7 %, plusz a hatósági árak elnyomott, mintegy 8 %-os, hatása. Nagyot dobott rajta a háború, de az igazság az, hogy már előtte is meglódult alaposan. Akkoriban amúgy, amikor a kormány éppen lapáttal dobálta a szavazók után a pénzt. Miként az sem mellékes, hogy a benzin árát 2021. november 15-én maximálták 480 forintban, az élelmiszerárstopot pedig idén február 1-jén vezették be, tehát már bőven a háború előtt óriási drágulást kellett megállítani. Ja, és a 2021. augusztus és november közötti magyar adatok minden egyes hónapban az egész EU legmagasabb inflációját jelentették. Boris Johnson sem hazudott ennyit és ekkorákat, viszont a brit konzervatívok között vannak gerinces - érték elvű - emberek. Orbán körül pedig érdekelvű emberek gyűltek össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!