Korrupcióval gyanúsít az ügyészség több határrendészt

2022. június 27. 11:25

Az elkövetők a korrupciós cselekményüket legalább márciustól folytatták, és egy-egy szolgálat alatt 140–260 euró vesztegetési pénzt szereztek, majd azt a nap végén elosztották egymás között.

2022. június 27. 11:25
null

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI–vel. 

A megalapozott gyanú szerint a nagylaki határrendészek szolgálatuk során, még a határátkelő előtt rendszeresen állítottak meg külföldi gépjárműveket, és különböző vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy

pénzért eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától. 

Az elkövetők az „összehangolt korrupciós cselekményüket” legalább márciustól folytatták, és egy-egy szolgálat alatt átlagosan 140–260 euró vesztegetési pénzt szereztek, majd azt a nap végén egymás között elosztották úgy, hogy elöljárójuknak is juttattak belőle. A főtiszti rendfokozatú rendőr tevékenyen nem vett részt a korrupciós cselekményekben, de alosztályvezetőként a szolgálatvezényléssel segítette a beosztottak bűnelkövetését – tették hozzá. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben

múlt pénteken összehangolt akciót is tartottak, amelyben 135–en vettek részt. A tettenérés során külföldi valutákat foglaltak foglalt le. A kilenc elfogott személyből nyolcan rendőrök, míg egy – vesztegetésen tetten ért – társuk román állampolgárságú kamionsofőr, aki négy határrendésszel együtt beismerő vallomást tett. Az ügyészség a kilenc gyanúsított közül két gyanúsított letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa hétfőn dönt – áll a közleményben.

(MTI)

(Fotónk illusztráció: A nagylaki közúti határátkelő.MTI Fotó: Németh György)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rollotomasi
2022. június 27. 15:08
Így jár, aki románokkal üzletel.
Gullwing
2022. június 27. 13:59
Ez nem újdonság. Volt olyan hogy az ukrán határon mindenkit saras volt. Volt akit otthonról, volt akit szolgálatból vittek el. És nem az ukrán oldalon.
5m007h 0p3ra70r
2022. június 27. 13:04
Döbbenetes. Ritka hír, igaz ami igaz. A 2000-es évek elején szinte mindennapos volt egy ilyen ügyészségi gyanúsítás mégsem volt belőle hír soha. Aztán a schengeni övezet megoldotta.
Osztap Bender
2022. június 27. 12:54
Valakinek nem jutott a lóvéból, ezért belefingott a nullás lisztbe. Ilyenkor aztán sokan lisztesek lesznek. No persze csak ideiglenesen, később áldozatként tekintenek majd magukra. A szellentőt pedig kiemelik. (a folyóból, holtan)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!