Módosulnak a frakciófinanszírozási szabályok: ötmilliárdot spórolunk egy ciklus alatt

2022. június 14. 17:02

A frakciófinanszírozás átalakításának indoka, hogy a baloldal nyolcszázezer szavazót veszített, mégis hárommilliárd forinttal több pénzre tenne szert, mint az előző ciklusban.

2022. június 14. 17:02
null

Kereki Gergő írása

***

Jelentősen módosulhatnak a frakciófinanszírozási szabályok – jelentette be Kocsis Máté egy kedden tartott háttérbeszélgetésen.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint válságos időkben az államnak, a politikának magán kell kezdenie a spórolást. Ennek jegyében változni fognak a frakciófinanszírozási szabályok is – erre egyébként a jelenlegi szabályokból fakadó aránytalanságok miatt is szükség van –, de gondolkodnak azon is, hogy a 2024-től egy időben legyen az európai parlamenti és az önkormányzati választás. A frakciópénzekre vonatkozó szabályok megváltoztatásával egy ciklus alatt 5 millárd forintot, míg utóbbi húzással legalább 9 milliárd forintot spórolna az állam, hiszen egy választás megszervezése körülbelül ennyibe kerül.

Sokba kerülnek a frakciók a választóknak

Mint arról már korábban beszámoltunk, súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben: bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. A baloldal azzal, hogy bár egy listán jutott be az Országgyűlésbe, de osztódása révén hat frakciót alakít, ebben a ciklusban 3 milliárd forinttal kapna több frakciótámogatást, mint az előző ciklusban. Mindezt úgy, hogy egyébként veszítettek nyolcszázezer szavazót, így pedig nyolccal kevesebb képviselővel vannak jelen a törvényhozásban. 

A frakciófinanszírozási szabályok meghatározása azért is fontos, mert a magyar politikai élet legjelentősebb pénzei frakciótámogatásként kerülnek a rendszerbe. Ismert, hogy a pártok és a frakciók külön-külön költségvetési támogatást kapnak az elért választási eredményeik alapján. A pártok évente körülbelül 2,5 milliárd forint költségvetési támogatásra tesznek szert, ez egy ciklusra körülbelül 10 milliárd forintos összeget tesz ki. Ehhez képest egy parlamenti ciklus alatt a frakciók között körülbelül 30 milliárd forintot osztanak ki.

Jól mutatja a jelenlegi szabályozás aránytalanságát, hogy míg az előző ciklusban a Fidesz-KDNP frakció havi szinten 2,2 millió forint támogatást kapott egy képviselőre vetítve, addig egy baloldali képviselőért 3,1 millió forint támogatás járt. A jelenlegi szabályok miatt ez a már eddig is meglévő aránytalanság csak tovább nőne ebben a ciklusban, ugyanis a frakciókra osztódás miatt egy baloldali képviselő havi szinten – csak a frakciópénzekkel számolva – 4,5 millió forintba kerülne az adófizetőknek, míg egy kormánypárti képviselő 2,6 millióba. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nem nyúlnak hozzá a rendszerhez, akkor ebben a ciklusban 6 milliárd forinttal többe kerülnének a frakciók, mint az előző négy évben – fejtette ki a politikus.

3 milliárdot bukhat a baloldal, 2 milliárdot a Fidesz-KDNP

A Kocsis által most beharangozott, következő héten az Országgyűlés elé kerülő javaslat részletei még kidolgozás alatt vannak, a következménye viszont az lesz, hogy ebben a ciklusban összesen 5 milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatást fognak kapni a frakciók. A baloldali frakciók nagyságrendileg 3 milliárd forintot, a Fidesz és a KDNP pedig 2 milliárd forintot buknak a módosítás miatt.

A javaslat lényege az lesz, hogy nem engedik a frakciószámokkal való trükközést, vagyis a módosítás hatálybalépésétől már nem frakciót, hanem országos pártlistát finanszíroz majd a költségvetés. Ez a megközelítés egyébként nem ismeretlen: az Országgyűlés tisztviselőinek szétosztásánál is a listákat vették figyelembe. 

Az eddigi szabályozási rendszer egyébként még a 90-es években lett kialakítva az egyedül induló kispártokra tekintettel, ezzel a jogi lehetőséggel élnek most vissza a baloldali pártok Kocsis szerint, hiszen bár együtt indulnak, de hat frakciónyi pénzt hazavinnének. A frakcióvezető egyébként azt is kiszámolta, ha a Fidesz-KDNP is úgy trükközne, mint a baloldal, és hat frakcióra bomlana, akkor 5 milliárd forinttal kerülne többe az adófizetőknek, mint most.

(Nyitókép: Földházi Árpád)

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2022. június 15. 21:52
Kicsit más, de nem nagyon. Az lenne a kérdésem, hogy nem-e lehetne a kampányfinanszírozást egy kicsit átalakítani? Pl. Egy állami szerv, mondjuk a Számvevőszék, úgyis övék az ellenőrző hatáskör, minden induló szervezetnek nyit egy számlát a Nemzeti Banknál és onnan intézi a kifizetéseket. Mire gondolok? Plakátnyomtatás, a cég kiállítja a számlát, a párt kiadja a teljesítésigazolást, a cég benyújtja a Szszék-nek, a Számvevőszék ellenőrzi, ha megfelel a törvényi előírásoknak, átutalja. Sőt azt is lehet, hogy csak a választás után kezd utalni és a küszöböt meg nem ugró szervezeteknek a számláit visszadobja saját fizetésre. Visszaélési lehetőség nagy mértékben csökkentve!
konfucius
2022. június 14. 22:15
Nyöhhehhe, így kell! A megspórolt 3 vagy hány milliárdból kérek szépen 30 milliót a 124 éves, fantasztikus értékű orgonánk rendbehozására. A megépítése óta nem nyúlt hozzá senki, itt az ideje rendbe tenni, amíg össze nem omlik.
pandalala
2022. június 14. 20:41
és akkor mos' mi lesz, Jakab Petyának már parízerre sem fog telleni?? .... :eek:
Rasdi
2022. június 14. 20:16
Én magával a frakciónak az intézményével nem értek egyet. Rémlik, hogy valahol, a képviselők jogállásáról szóló törvényben, de lehet hogy más törvényhelyen (nem vagyok jogász) szerepel egy olyan kitétel, hogy "a képviselő képviselői tevékenysége során NEM UTASÍTHATÓ". Márpedig a "frakciófegyelem" pont azt jelenti, hogy a frakció tagja a képviselői tevékenységét az adott frakció utasítása szerint köteles ellátni. A frakciófegyelem megsértéséért járó büntetés ugyanis pont azt jelenti, hogy a frakció jogosult utasítani a tagjait, képviselőket a "képviselői tevékenységük ellátása során". És ez akkor is így van, ha a frakciótagságot esetleg "önként" vállalták. A frakciók létével kapcsolatos másik kifogásom, hogy sérti a képviselők egyenlőségének, egyenlő jogainak, egyenlő lehetőségeinek elvárását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!