Nem hoz magasabb fizetéseket az európai minimálbér

2022. június 07. 18:12

Az európai minimálbér-javaslat nem tartalmaz olyan elemet, amely a magyar minimálbér összegét kötelezően emelné.

2022. június 07. 18:12
null

Megállapodott az európai minimálbér-irányelvről az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói delegációja – számolt be a Magyar Nemzet.  A lap szerint az uniós szintű legkisebb keresetre vonatkozó minimumszabályokról szóló kötelező irányelv-tervezetet ugyanakkor még a tagállamoknak és az Európai Parlament képviselőinek is jóvá kell hagyniuk. Ezt követően legfeljebb két évük van a tagállamoknak az irányelv átültetésére, vagyis

leghamarabb 2024-re vagy 2025-re léphet életbe az uniós kötelezettség.

Jelenleg a részletszabályok még nem ismertek. A minimálbérről szóló uniós javaslat mindenekelőtt kimondja, a legkisebb keresetek és a bérek megállapítása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik, nincs szó tehát közös minimálbér-összegről, és 

az Európai Bizottság sem helyezheti nyomás alá a tagállamokat.

Az európai minimálbér tehát nem a tagországokra nézve kötelező összeget vagy egységes legkisebb bért jelenti. Mindössze olyan alapvető iránymutatásokat ír elő a minimálbér meghatározásához, amelyeket Magyarország már régóta alkalmaz.

Elő kell mozdítani a kollektív lefedettséget

A minimálbérirányelv-tervezet tehát megerősíti, hogy a bérek meghatározása a tagállami döntéshozatal feladata, elsősorban a szociális partnerek egyezsége alapján. Ez azt jelenti, hogy a minimumkereset meghatározásában a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek van kiemelt szerepük, vagyis a Magyarországon is működő országos érdekegyeztetés keretében kell konszenzusra jutni.

Az irányelv emellett kimondja, hogy elő kell mozdítani a kollektív lefedettséget. Ez azt jelenti, hogy a szervezett, munkavállalói érdekképviseleti jelenlét mellett lefolytatott helyi érdekegyeztetés szintjét nyolcvan százalékra kellene emelni, vagyis a foglalkoztatók nyolcvan százalékánál kellene jelen lennie valamilyen szakszervezetnek, amely a munkavállalók többségét képviseli. Ennek elérésére ugyanakkor

itthon nincs reális esély, mivel a munkavállalók kevésbé tartják szükségesnek a szakszervezeti tagságot.

Az irányelv várhatóan a minimálbér összegére mindössze olyan általános javaslatokat tesz, amelyeket a háromoldalú hazai bértárgyalásokon már most is figyelembe vesznek a szociális partnerek. 

A bérek rendezése továbbra is elsősorban a kormányoktól függ

Összességében az európai minimálbér-javaslat nem tartalmaz olyan kötelező elemet, amely a magyar minimálbér összegét kötelezően emelné úgy, hogy közelebb kerüljön a luxemburgi minimálbér összegéhez, noha a magyar baloldal,

elsősorban a DK-s Dobrev Klára éveken keresztül ezzel hitegette a magyar választókat.

Ezt gyakorlatilag beismerte Újhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője, aki a távirati irodához eljuttatott közleményében fontos előrelépésnek nevezte az európai minimálbérről szóló megállapodást. Kétségtelen, hogy az új törvény hatása

emelni fogja valamilyen szinten a minimálbér mértékét a tagállamokban. 

Újhelyi István ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a bérek megfelelő rendezése továbbra is elsősorban a kormányoktól függ, a javaslat mindössze csak szorgalmazza, hogy a tagállamok vizsgálják felül az alkalmazott minimálbér mértékét. Elsősorban a megváltozott és megnövekedett megélhetési költségek, valamint a méltó életminőség szintje alapján. 

Borítókép: A minimálbér és a garantált bérminimum összegének változása (Grafika: Magyar Nemzet)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. június 08. 14:57
Akkor nevessünk egy nagyot.
néhai Ch.Pilot
2022. június 08. 03:42
"... vagyis a foglalkoztatók nyolcvan százalékánál kellene jelen lennie valamilyen szakszervezetnek, amely a munkavállalók többségét képviseli." Se baj, majd kitalálják az EU-ban a kötelező szakszervezeti tagságot. Aki nem lép be, ki lesz rúgva.
Sany Xepi
2022. június 08. 03:28
Tehát Dobrev elvtársnő politikai pályafutását meszelték el.
Reszelő Aladár
2022. június 07. 22:49
Klára úr annyit intézett el, hogy MZP nem kerüljön hatalomra, így valóban nem leselkedik veszély a minimálbérre. A antigravitációt feltalálni értelmesebb lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik