Olimpia Budapesten?

2022. május 04. 10:14

Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében.

2022. május 04. 10:14
null
Dávid Ferenc

„Egy másik jegyzetemben (2022. január) jeleztem, hogy a 2024. évi (Párizs) és a 2028. évi (Los Angeles) olimpia rendezési joga már »elkelt«, és 2021. nyarán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a 2032-es helyszín az ausztrál Brisbane lesz. Arra is kitértem, hogy Egyiptom hivatalos kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a házigazdai szerepért. Egyiptom mellett eddig India, Spanyolország, Törökország, Németország és az akkor még »békében élő« Ukrajna és Oroszország is megpályázta a 2036-os játékok megrendezésére vonatkozó lehetőséget. Látva a riválisok demográfiai nagyságát és gazdasági erejét (és most nem Oroszországra és nem Ukrajnára gondolok elsősorban), nem hiszem, hogy kicsi, törékeny és »mindenféle szélnek« kiszolgáltatott országunk érdemben versenyre kelhet a hatalmasokkal. A jelenlegi kormányfőnek, üzlettársainak és néhány sportdiplomatának tehát csak a tizennyolc év múlva sorra kerülő olimpia rendezési jogának megszerzése lehet a reális célkitűzés. Értem én, hogy jó dolog álmodozni, de mégis úgy érzem, hogy – egy napjainkban zajló véres háború szomszédságában és valóságában – nem egy »idetévedt« spanyol sportdiplomata nyilatkozatával kell hergelni a közvéleményt. Samaranchnak persze semmi sem drága, Schmitt Plagi bá’ társaságában könnyedén és optimista hangvétellel beszél a magyar jövőről: »Most már egyetlen dolog van csak hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést. Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia, és a kormányzás is sportvezérelt – kevés olyan ország van az öreg kontinensen, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország.« Mit is mondjak? Maradjunk annyiban, hogy az ifjabb Samaranch nem sokat tud hazánkról.

A »messziről jött spanyolra« természetesen nem neheztelek, annál inkább haragszom arra a politikai vezetésre, amely nem hajlandó tudomásul venni, hogy Budapest lakossága nem akart és nem akar kierőszakolt olimpiát. Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében. És még valami: az olimpiai játék a nemes sportversengés történelmi jelentőségű fóruma és semmiképpen nem az arrogáns hatalom megnyilvánulásának forgószínpada. Csak ennyit kellene megérteni, és már a kedvünk is jobb lenne!”

Kép forrása: MTI/Illyés Tibor

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2022. május 06. 09:46
Előbb-utóbb ránk osztják.
youngboy
2022. május 05. 15:09
"Nem vagyunk partnerek a város korrupció általi kifosztásában és lakókörnyezetünk tönkretételében." Eszerint kilépsz a DK-ból, és küzdeni fogsz a Kamu Geri körüli korrupt banda ellen?
Sanchez
2022. május 05. 11:57
Ez a Gyurcsány bérenc képes Plagibázni:)!
Armageddon
2022. május 04. 22:55
A címképeni Áronka kiköltözött nejével Londonba. Mijafaszért? Nem jó itthon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!