The Guardian: Veszélyben a sajtószabadság négy kelet-európai országban

2022. április 27. 08:15

Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számol be a brit lap egy nemzetközi felmérésre hivatkozva.

2022. április 27. 08:15
null

Egy Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában elvégzett, sajtószabadsággal kapcsolatos felmérés eredményei szerint a válaszadók több mint fele aggódik a sajtószabadság helyzete miatt, és Magyarországon volt a legmagasabb azon válaszadók aránya, akik szerint az országban nem tekinthető szabadnak a média – számolt be róla a The Guardian. A felmérés, amit a Committee for Editorial Independence és az International Press Institute (IPI) csehországi bizottsága kezdeményeztek, egyben része az Európai Bizottság készülő médiaszabadsági jogszabály-tervezete kapcsán indított konzultációs folyamatnak is.

Az eredmények szerint Magyarországon csak a válaszadók 30 százaléka szerint szabad a média, és a részletesebb adatokból az is kiderült, hogy a Fidesz-szavazók tartják a legkevésbé fontosnak médiaszabadságot, és a felmérésben egyedülálló módon 30 százalékuk támogatja, hogy a médiatulajdonosok alakítsák a sajtóban megjelent tartalmakat. A The Guardian idézte Munk Veronikát, a Telex főszerkesztőjét, aki szerint a sajtószabadság magyarországi helyzetének gyors ütemű romlása figyelmeztetésül szolgálhat mások számára, hogy mennyire gyorsan végbemehetnek ezek a változások.

(Fotónk illusztráció: A Kérek egy hírlapot! sajtótörténeti kiállítás Pécelen, a Ráday-kastély Márványistállójában 2019. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drrc
2022. április 28. 00:10
"a felmérésben egyedülálló módon 30 százalékuk támogatja, hogy a médiatulajdonosok alakítsák a sajtóban megjelent tartalmakat" Ezt a szemforgatást. Mintha ez nem így lenne a világon mindenhol azóta, hogy létezik sajtó.
kubota
2022. április 27. 22:14
És a választások számainak ismeretében leesett e nekik, vagy az olvasóknak, hogy valami nagyon nem stimmel?! Vagy a Fideszre szavazók nem kis része szerintük aggódik a sajtószabadság miatt és ezért a kormánypártot hibáztatja? Ezek ennyire hülyék???
Marty McFly
2022. április 27. 16:32
"Veszélyben a sajtószabadság négy kelet-európai országban" Ezt nem tudom, de azt igen, hogy Angliában már 150-200 év óta veszélyben van. Gyakorlatilag beszántották a markánsan - mondhatni kontinentálisan - konzervatív, arisztokratikus szemléletet, még a csapból is a modernizmus folyik.
Ákos70
2022. április 27. 15:34
Ó ezek a nagy szavak...jogállamiság, korrupció, sajtószabadság, amelyeknek nagyon sokan az értelmét sem értik de még az sem tudják mit takarnak. Viszont mint egy jó vizes lepedőt, rá lehet húzni bármelyik országra akivel nem szimpatizálnak. De maradjunk a sajtószabadságnál meg a szólásszabadságnál...sajnos Mo-n bárki bárkiről bármit büntetlenül és ellenőrizetlenül állíthat, mondhat, hivatalosan semmi retorzió nem éri. Évekkel ezelőtt még megesett, hogy egy tv csatorna valami ferdítés miatt rövid időre elsötétült. Most onthatják magukból a mocskot, minden következmény nélkül. A médiában lehet nyugodtan O1G-zni, zsidózni, cigányozni, anyázni, gyurcsányozni , gyalázni és gyalázkodni, uszítani, hazudni, vádaskodni cenzúra-mentesen. Mi ez ha nem szólásszabadság? Csak pont azok nem alkalmazzák a szólásszabadságot akiknek feladatuk ennek meglétének az ellenőrzése. A baj az, hogy mindig vádaskodnak és ítéletet mondanak, olyan fórumokon ahol amúgy sem áll jól Mo szénája. Bele lehet fáradni az örökös magyarázkodásba és bizonyítgatásba, de feladni nem szabad. Az idő minket igazol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!