Republikon: Nem csak a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás

2022. április 07. 15:56

Az adatok azt mutatják, hogy szavazóinak csak nagyjából fele követte a Jobbikot az összefogásba – állapította meg az intézet.

2022. április 07. 15:56
null

Nem sikerült a Fidesszel szemben szövetségre lépett ellenzéknek megszólítania a jobbikos szavazókat. Ez rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért szövetség választási teljesítményére. Ám nem kizárólag a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás – ezt állapította meg gyorselemzésében a Horn Gábor vezette Republikon Intézet.

Ahogy írták, a választás egyik legnagyobb meglepetése az ellenzék alacsony mozgósítása volt: 

2022-ben mintegy 890 ezer listás szavazattal kapott kevesebbet az Egységben Magyarországért, mint 2018-ban a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd listák összesen.

Az egykori szélsőjobboldali párt szavazóinak mozgásának felderítése érdekében hasonlította össze a szavazati arányokat az Intézet abban a húsz egyéni választókerületben, ahol 2018-ban a Jobbik a legjobb egyéni eredményeit érte el. Leszögezték viszont, hogy elemzésük becslés, amely a tendenciákat jelzi. 

Az összes vizsgált OEVK-ban többet kapott az Egységben Magyarországért egyéni jelöltje, mint négy évvel korábban

a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok (DK, Együtt, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) egyéni jelöltjei összesen. A vizsgált kerületekben a Jobbik szavazóinak 53 százaléka valószínűsíthetően az Egységben Magyarországért jelöltjére szavazott, ennél jelentősen kisebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre szavazók aránya az elemzők szerint.

Az adatok azt mutatják, hogy szavazóinak csak nagyjából fele követte a Jobbikot az összefogásba. Az Egységben Magyarországért szavazóknál mégis szűkebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre szavazók aránya. A vizsgált egyéni választókerületekben a Jobbik szavazóinak átlagban negyede maradhatott otthon 2022. április 3-án. Az adatok tükrében így arra is lehet következtetni, hogy miközben a jobbikos szavazók teljes körű megszólításának hiánya rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért teljesítményére, nem egyedül a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás a választás során.

Nyitókép:MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. április 07. 21:20
A választoknak már nem megható a nyugati szellem főleg az energia árak miatt genderizmus miatt Senki nem a saját zsebe ellensége.
Nagyhuba1
2022. április 07. 19:58
Summa-summarum Jakab egy nímand.
amca
2022. április 07. 19:25
Kis városban ismerem az összes jobbikost. Tán 2 maradt. Apa ,meg a fia. Szumma IQ =88.
Trillian
2022. április 07. 19:21
Nem értek a közvélemény-kutatáshoz, de sikertelen mozgósításról beszélni miközben az egy egyik legmagasabb a részvételi adat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!