Newsweek: A választások eredményeként Magyarország konzervatív marad liberális enklávéival

2022. április 11. 08:26

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt tapasztalatlansága a háború kitörésével erős kontrasztot képzett a tapasztalt miniszterelnökkel szemben, ráadásul Márki-Zay mögött egy törékeny szövetség állt – írja az amerikai lap.

2022. április 11. 08:26
null

Orbán Viktor legutóbbi politikai győzelme inkább a belpolitikának köszönhető, mint nagy ideológiák összeütközésének, a demokrácia és a tekintélyelvűség valamilyen globális ideológiai összecsapásának, ezt csak maga Orbán grandiózus, illiberális demokráciával kapcsolatos megnyilatkozásai állítják be így, olvasható a Newsweek véleménycikkében.

Orbán győzelmét elsősorban a helyi politikai tényezők alakították, a Newsweek leegyszerűsítve úgy értékel, hogy egy veterán politikus győzött egy újonccal szemben a nemzetközi válság idején.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt tapasztalatlansága

a háború kitörésével erős kontrasztot képzett a tapasztalt miniszterelnökkel szemben, ráadásul Márki-Zay mögött egy törékeny szövetség állt, amely kevés dologban értett egyet. Az ukrajnai háború az energiaárak emelésével, Márki-Zay pedig Orbán Putyinhoz fűződő kapcsolatainak feltárásával lékelhette volna meg Orbán győzelmét, de az utóbbival kapcsolatos hírverés inkább a külföldi kritikusoknak szólt, nem pedig a potenciális szavazókat szólította meg. Bár az állami fenntartású nyomdákban, a nyomtatott sajtóban, és a televízióban a Fidesz-barát hangok dominálnak, az internet azonban továbbra is szabad és nyitott, ennek ellenére pedig Orbán két kerületet is megnyert a stabilan liberális, kozmopolita, nemzetközi városban, Budapesten, amely az ellenzéki politika otthona (a hivatalos végeredmény alapján egy egyre változott - a szerk.). Ezért nem hihető az az állítás, hogy a Fidesz szavazói a propagandagépezet agymosottjai.

A magyar politika realitása az, hogy Orbán egy ravasz vezető,

aki nem riad vissza a politikai keménykedéstől, beleértve olyan aggasztó taktikákat is, mint az újságírók megfigyelése, és a látszólag semleges állami média tudósításainak manipulálása. Egyúttal hatékony miniszterelnök is, akinek álláspontja sok kérdésben közelebb áll az átlagos magyar szavazóhoz, mint a legélesebb kritikusainak. A választások eredményeként Magyarország továbbra is konzervatív ország marad liberális enklávéival, beleértve a fővárost, és olyan politikai rendszerrel, amely bár hibás, de távol áll az egypártállamtól. A cikk több Orbánról közölt véleményt is összesít, Michael McFaul az Egyesült Államok volt moszkvai nagykövete szerint Orbán Putyin-export, Rod Dreher amerikai keresztény közíró pedig a közelmúltban „a Nyugat vezetőjének” nevezte Orbánt.

 

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. április 11. 19:23
/újságírók megfigyelése, és a látszólag semleges állami média tudósításainak manipulálása/ Nem lehet ez az oka. Budapesten, Szegeden, Pécsen is manipulált volt akkor az állami média, mégis lerázta magáról, mint kutya a vizet. És győztek. Vagyis nem volt propaganda, és megfigyelés, mert akkor ott is kellett volna fideszes győzelemnek lenni. Esetleg az még lehet, hogy a választó választott. Itt így, ott meg amúgy. Egyébként a dűlőúton is van 5G, és tudom olvasni a Economistot.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. április 11. 17:58
Ez annyira igyekszik tárgytalan és korrekt lenni hogy még az agymosott barom amerikaiaknak befogadható legyen
barany
2022. április 11. 17:33
Most jutott eszembe, hogy a francia elnökválasztás második, döntő fordulója a számunkra is nagy jelentőségű. Ugyanis, amennyiben LePen győz, egy a mi nemzeti világnézetünkhöz hasonló rendszer jönne létre, Európa második legnagyobb, és legerősebb országában. Bár Macron győzelme valószínűbb, szurkoljunk LePennek.
Swatim12
2022. április 11. 17:01
Na most oszinten ki szereti a buzikat? A buzikat utalni pont olyan mint undorodni a szartol! Nehanyan megeszik azt is egeszsegukre! De En inkabb kihagyom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!