Konferencia a csehszlovák–magyar lakosságcseréről

2022. április 07. 17:26

A Rubicon Intézet MCC-ben megtartandó eseményén a 75 éve elkezdődött lakosságcsere kérdéseit vizsgálják az előadók.

2022. április 07. 17:26
null

A Rubicon Intézet, a Selye János Egyetem Tanárképző Kara, valamint a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézet konferenciát tart „Hetvenöt éve történt. A csehszlovák–magyar lakosságcsere története és emlékezete” címmel. Az április 12-én, kedden 10 órakor kezdődő esemény helyszíne a Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai központjának Hunyadi Mátyás-konferenciaterme (Budapest XI. kerület, Tas vezér utca 3., volt Danubius Hotel Flamenco).

A második világháború után Kelet-Közép-Európában a háborús etnikai tisztogatások sora tovább folytatódott – immár a nemzetállamok etnikai homogenizációja jegyében. A győztes nagyhatalmak hozzájárulásával csaknem 11 millió németet űztek el kelet-poroszországi, sziléziai, szudétavidéki, magyarországi és jugoszláviai szülőföldjéről, miközben sok százezren életüket vesztették a menekülés során. A Magyarországgal határos országok, melyek közé Kárpátalja megszerzésével 1945 júniusában a Szovjetunió is felsorakozott, a kollektív bűnösség elvére hivatkozva szintén mérlegelték a magyar kisebbségek felszámolásának, elüldözésének, elhurcolásának lehetőségét. A kárpátaljai málenkij robot súlyos emberveszteségei, a délvidéki brutális megtorlások, a Maniu-gárdisták erdélyi magyarellenes atrocitásai mellett Csehszlovákia tett meg mindent annak érdekében, hogy a 650 ezres szlovákiai magyar kisebbséget felszámolja. Az első bécsi döntés után visszacsatolt területekre költözött anyaországi magyarok egyoldalú kitelepítése,

a csehországi deportálások és a tömeges kényszerasszimiláció mellett

az 1947. áprilisi 12-én kezdődött és 1948 végéig tartó lakosságcserétől remélték, hogy az általuk tervezett 180 ezer magyar kitelepítésével sikerül a kompakt magyar területeket felszámolniuk. A csehszlovák kormány, a Szlovák Nemzeti Tanács rendeleteivel és Beneš elnök jogfosztó dekrétumaival kikényszerített lakosságcsere keretében, erős csehszlovák propaganda hatására 95 ezer magyarországi szlovák jelentkezett az áttelepülésre, de végül csak 60 ezren döntöttek szülőföldjük elhagyása mellett.

A konferencia a 75 évvel ezelőtt elkezdődött lakosságcsere történetének és emlékezetének máig lezáratlan kérdéseit vizsgálja. Így például a csehszlovák hatóságok teljes etnikai homogenizációra törekvő magatartásának ellentmondásait, az etnikai viszonyok átalakulását, a magyarországi szlovákok áttelepülési döntésének motívumait vagy a Németországba kitelepített magyarországi németek helyére költöztetett, felvidéki „fehérlaposok” sorsát. Aki szeretne részt venni az eseményen, annak április 8-ig kell ezt jeleznie az [email protected] címen.

(Fotó: A csehszlovák-magyar lakosságcsere keretében Magyarországra áttelepített felvidéki magyarok egy csoportja Dunacsún községben. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.MTI Fotó/MAFIRT)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2022. április 09. 08:20
1947 karácsonyán édesapám Csehországban dolgozott (otthon a sváboknak és a magyaroknak tilos volt dolgozni) amikor meglátogatta a gyerekkori barátja. Közölte vele, hogy csadcai tótok költöztek a házukba, de még nem kapták meg a házat hivatalosan. Apám '48 január végén tudott csak hazautazni. A tótok még nem kaptak végzést a ház eltulajdonlásáról. Kb. egy hónapig tartott míg kiűzte őket a saját házukból. Nehéz évek lehettek... Kétszeresen is kitartottunk azóta is mint magyar érzelmű svábok!
annamanna
2022. április 07. 21:04
Magukért nem felel senki https://www.youtube.com/watch?v=YvbYY2-h26E
annamanna
2022. április 07. 21:00
Antall József (politikus, 1896–1974) "1945-ben a Népgondozó Hivatal vezetője lett, melynek feladata a magyarországi németek kitelepítése volt. Álláspontját erről így fogalmazta meg a kitelepítési rendelet vitájában: "Nemzetpolitikai szempontból nem kétséges, hogy Magyarországnak érdeke, minél nagyobb számban hagyják el a németek az országot. Soha nem lesz ilyen alkalom, hogy megszabaduljunk a németektől. Ma még egy csomó igényjogosultnak nem tudtunk földet adni." https://hu.wikipedia.org/wiki/Antall_J%C3%B3zsef_(politikus,_1896%E2%80%931974)
Akitlosz
2022. április 07. 19:41
"Fotó: A csehszlovák-magyar lakosságcsere keretében Magyarországra áttelepített felvidéki magyarok egy csoportja Dunacsún községben. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen.MTI Fotó/MAFIRT)" Az miért fontos? Ha a szerző egy kis logikát belevitt volna a cikkírásba, akkor tudhatná, hogy a fénykép 1947. április 19 és 1947. október 15-e között kellett, hogy készüljön. S még lehetne pontosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!