Más jelölttel sem nyert volna az ellenzék – Ceglédi Zoltán a választásról

2022. április 14. 07:00

A politikai elemző úgy látja, hogy elsősorban a 2018-as Jobbik és LMP önálló arcélét hiányoló szavazók maradhattak távol az összefogástól. Ceglédi szerint nem Márki-Zay Péter kizárólagos hibája a vereség, de kétségtelen tény, hogy a csökönyös ragaszkodása a maratoni beszédekhez, a sértő témákhoz és megfogalmazásokhoz rontott a helyzeten. A vesztes pártelnököknek illene felajánlaniuk a lemondásukat, de több párt esetében sem látszik, hogy ebben az esetben ki tudná átvenni a helyüket – mondta lapunknak Ceglédi Zoltán.

2022. április 14. 07:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Ceglédi Zoltán, politikai elemző, publicista, humorista.

***

Sokan keresik az eredmények fényében a választ arra, hogy hová tűnhetett többszázezer ellenzéki szimpatizáns, akiknek csak egy részéről gyaníthatjuk, hogy hová szavazhattak. Ön szerint mi történhetett a többiekkel?

Közvetlenül a 2018-as választás után több párt is „felrobbant”. Az LMP-t belülről verték szét, az egyik legtisztességesebb és legkeményebben dolgozó politikust, Szél Bernadettet megalázva. A küszöböt 2018-ban még magabiztosan, hét százalék fölötti eredménnyel megugró párt egy év múlva, az EP-választáson két százalékra esett vissza. A Jobbikot is lefejezték, a közel húsz százalékos eredményt hozó Vona Gábor távoztával egy év múlva 6,3 százalékot tudtak csak produkálni. Az az állításom, hogy

az itt elvesztett szavazók már nem tértek vissza a közös listához, és továbbiakat riasztottak el Márki-Zay Péter meggondolatlan vagy meghamisított szavai.

Röviden: elsősorban a 2018-as Jobbik és LMP önálló arcélét hiányoló szavazók maradhattak távol az összefogástól.

Többször hangoztatta, hogy Márki-Zay rossz választás volt. Ő a legnagyobb felelőse a kudarcnak? Ha más a miniszterelnök-jelölt, akkor szorosabb lehetett volna az eredmény, vagy akár győzhetett is volna az ellenzék?

Nehéz elképzelni, hogy önmagában más jelölt az egymilliós szavazatkülönbséget képes lett volna legyűrni. Ezért nem is Márki-Zay Péter kizárólagos hibája a vereség, de kétségtelen tény, hogy a csökönyös ragaszkodása a maratoni beszédekhez, a sértő témákhoz és megfogalmazásokhoz rontott a helyzeten. Ennél Dobrev Klára fegyelmezettebb, Karácsony Gergely pedig szelídebb lett volna. A fő gond persze az volt, hogy egy alapvetően baloldali szavazókat elérő

összefogás tetején szervetlenül trónolt egy magát jobboldaliként azonosító csúcsjelölt.

Le kellene-e mondaniuk az ellenzéki pártelnököknek? 

A Momentum és a Jobbik tisztújításra készül a közeljövőben, Karácsony Gergely nyárig tartja meg pártvezető mandátumát, aztán nem indul újra. E három helyen tehát lehet mód legalább részleges váltásra, ha a tagok is így akarják – de jelentősen más a felelőssége a pár hónapja elnöklő Donáth Annának, mint a már a pártjaik EP-kudarca után is pozícióban maradó vezetőknek.

A politikai „illem” nyilván megkívánná a lemondás felajánlását,

de akár ennek a hiányát, akár az esetleg elmaradó váltást is magyarázhatja a tény, hogy több ellenzéki párt is olyan állapotban van, hogy nem látszik, ki vehetné át az irányítást.

Kép forrása: Ceglédi Zoltán Facebook-oldala

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2022. április 14. 11:56
A MZP a megválasztása után pár nappal leleplezte magát, hogy a PC ideológia rabja ami MG-on eleve vesztes pozíció, ráadásul a pártokat is megtagadta. Ha az ellenzék nem lett volna egy rakás tehetetlenség akkor azonnal elfogadták volna az ilyen visszalépést. Ezek után felelősséget kellett volna vállalniuk a vereségért, megköszönni a MZP-nek és végleg elfelejteni addig amíg sikeres párttal nem jelentkezik.
Ólat a trolloknak
2022. április 14. 10:47
Ez az ürge engem mindig egy civilbe öltözött csecsen hadúrra emlékeztet :-)
szemlelo
2022. április 14. 10:01
"...az egyik legtisztességesebb és legkeményebben dolgozó politikust, Szél Bernadettet megalázva." Na ez azért erős kijelentés! Arról nem is beszélve, hogy az LMP kétes értékű sorsát így fényezni szimpla hazugság. Ha jól emlékszem, Szél kisasszony nem felemelte, hanem gödörbe lökte az LMP-t.
Lion
2022. április 14. 09:59
Amíg Fletó ott kavar, mindegy ki indul. Örök kétharmad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!