Be kell fizetnie a Nitrogénműveknek a 11 milliárdos kartellbírságot

2022. április 09. 10:30

Nincs további halasztás.

2022. április 09. 10:30
null

A Gazdasági Versenyhivatal elrendelte a Nitrogénművek csoport 11 milliárdos bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztás-kérelmét – írta pénteken a Telex.

Mint ismert, a nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon, írja közleményében a GVH.

A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette, a Nitrogénművek csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést, és kérte a versenyhivatali határozat végrehajtásának felfüggesztését – írták.

Elutasították a Nitrogénművek kérelmét

A Fővárosi Törvényszék, majd – immár jogerősen – a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne.

A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül,

haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti (tavaly őszi) fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot,

amely immár mintegy 300 milliós összeget tesz ki, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

„Mivel a vállalatcsoport a Kúria döntését követően eddig a bírságösszeg nagyjából 5 ezrelékét rendezte az államháztartás felé, a Gazdasági Versenyhivatal a Kúria döntése alapján – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – az adófizetők pénzének védelme érdekében elrendelte a pótlékkal növelt bírsághátralék végrehajtását, amelyet így az adóhatóság foganatosít majd” – olvasható a Kúria közleményében.

Nyitóképek: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2022. április 09. 19:32
Ugrik a heli!! :-)))
Karbantartó9
2022. április 09. 11:43
Szerintem 22 milliárdot fizessen be, mert megkárosította a magyar gazdákat!
APA152
2022. április 09. 11:37
Bige ezért megöli Maki Zajost.
Sany Xepi
2022. április 09. 11:35
Bige eftás kezet csókolhat a Fidesznek, hogy orosz gázból gyárthat műtrágyát, különben baszhatná az egész cégét amerikai palagázon. A meggazdagodását szintén az orosz gáznak köszöntheti....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!