A jobboldalé a nagyobb vidéki városok bizalma is

2022. április 14. 16:00

A minapi parlamenti választás figyelemre méltó adata, hogy a 25 megyeszékhely, megyei jogú város közül 22-ben a voksok többségét a kormánypártok nyerték el. Zalaegerszegen szavaztak listájukra a legtöbben.

2022. április 14. 16:00
null
Joó István
Joó István

Az senkit sem lep meg, hogy a kisebb települések világa a legalapvetőbb bázisa volt a történelmi Fidesz-KDNP április 3-i győzelemnek. Nélkülük nem volna két kivétellel (Baranya megye és Csongrád-Csanád megye 1-es számú választókerület) minden vidéki választókerület narancsszínű a térképen. De az is bizonyos – bár kevesebben tudják –, hogy ha a megyeszékhelyeken, illetve megyei jogú városokban általában nem népszerűbb a kormányerő minden más formációnál, akkor nincs bő kétharmada a parlamenti patkóban. De lett, miután

olyan nagy volt a jobboldali előretörés még az ellenzéki vezetésű városokban is.

Hazánkban 25 tagja van a megyeszékhelyek, megyei jogú városok „klubjának”, amelybe immár Baja és Esztergom is beletartozik. E negyedszáz város közül csak Pécsett, Dunaújvárosban és Szegeden nem értek el többséget a Fidesz-KDNP-re leadott listás szavazatok.

Nem ismétlődött 2019 ellenzéki előretörése

Ezt a jobboldal szempontjából impozáns eredményt sem várta senki azután, hogy 2019-ben, a helyhatósági választásokon így-úgy, de az ide tartozó városok körülbelül felét elragadták az akkor már közösen induló ellenzéki pártok. Az ellenzék kifejezetten abban reménykedett, hogy az érintett választókerületekben – hiszen ezek a városok választókerületek székhelyei – idén április 3-án sikerül megszerezni az egyéni országgyűlési képviselői mandátumot is. Nem ez lett a tendencia, az esetek túlnyomó többségében

még akkor is a kormánypártoké lett volna a parlamenti hely, ha e városokról leválasztják a környező kistelepüléseket.

Zala megye 1-es számú, zalaegerszegi székhelyű választókerületében a szavazópolgárok mintegy 60 százalékát a megyeszékhely adja. A körzetben Vigh László fideszes országgyűlési képviselő csaknem 56,8 százalékos eredménnyel nyert, megújítván mandátumát. Fő ellenfele, Csidei Irén (DK) mindössze 30,95 százalékra volt képes.

 A kormánypártok iránti rokonszenv tekintetében Zalaegerszeg áll az élen a 25 megyei jogú város, illetve megyeszékhely sorában, itt csaknem 50 százalékos arányban szavaztak a Fidesz-KDNP-re. 

„Bebizonyosodott – nyilatkozza a Mandinernek Balaicz Zoltán polgármester, a Fidesz helyi csoportjának elnöke –, hogy az ellenzék országosan rossz következtetést vont le az önkormányzati választásokból.

Látható volt, mennyit fejlődtek az önkormányzati ciklus felére a jobboldali, illetve ellenzéki vezetésű városok. Utóbbiak esetében tapasztalták: az egyes városvezetések nem ritkán belháborúkkal, pozícióharcokkal voltak elfoglalva és egyébként sem mutatott túl sok eredményt.”

Az általános képet ezzel összegzi Balaicz Zoltán: „Láthatjuk, hogy 2022-ben a megyei jogú városok lakosai a kisebb településekhez hasonlóan határozottan jó véleményt mondtak a kormány munkájáról, és kevésbé rokonszenveztek az ellenzék extrém, lakosságidegen terveivel, a rezsicsökkentés eltörlésétől a háborús részvételig. Városaink polgárai a békét és a biztonságot választották.” 

Átadott beruházások sokasága

Kérdésünkre, miért Zalaegerszegen kapta a legnagyobb listás arányú szavazatot a Fidesz KDNP, a városvezető (aki tavaly Az Év polgármestere volt) először is felsorolja, hogy csak idén tavasszal mi mindent adtak át helyben. Nos, elkészült 45 milliárdos beruházással a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya, száz százalékos állami tulajdonban.

Átadták a Rheinmetall német hadiipari cégóriás páncélozottharcjármű-gyárának az épületét is.

A gyár félig a Rheinmetall, félig a Magyar Állam tulajdona, első körben hazai megrendelésre gyárt majd Lynx harcjárműveket, később külföldi megrendeléseket is teljesít.  „A szomszédunkban dúló háború miatt még inkább fontos, hogy megerősítsük a védelmi képességeinket. A beruházás megfelel Magyarország NATO-vállalásainak is” – jegyzi meg Balaicz Zoltán.

 A polgármester azt is említi az idei átadások sorában, hogy befejeződött a Göcsej Múzeum felújítása, elkészült egy új uszodakomplexum, szintén átadták Alsóerdei Sport- és Élményparkot.

Hozzáfűzi Balaicz Zoltán: „Ez a választási eredmény tehát visszaigazolása annak az elmúlt években végzett fejlesztési munkánknak is, amit Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Kormány segítségével végzünk. Palkovics László minisztertől különösen sok támogatást kaptunk. De talán azért is értünk el ilyen kimagaslóan jó eredményt, mert beérett az a pártépítő és pártszervező munkánk, amit Vigh Lászlóval közösen végzünk hosszú ideje. Csaknem ötszázan vettek részt a kampánymunkában és országos összehasonlításban talán nálunk van a legtöbb fiatal segítő. Eközben azt is tapasztaltuk az elmúlt évtizedben, hogy

Mindenesetre az eredmény büszkeséggel tölthet el minket, de még keményebb munkára is sarkall, hiszen közelít a 2024-es európai parlamenti és az újabb önkormányzati választás.”

 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya átadóünnepségén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2022. április 14. 20:58
Skacok, az M1 -en élőben tolja Maki! Beszarás! Tök hülye! Röhej!
Akitlosz
2022. április 14. 19:40
Nem a jobboldalé, hanem a Fideszé. A szélsőbaloldali vörösöktől nem kunszt jobbra állni, attól az még nem jobboldal.
JMoflicheque
2022. április 14. 19:20
Budapest fővárosa Rákosmente.....
bagira
2022. április 14. 19:10
Főváros magára marad a bukott kommunista csoporttal együtt , vidékről a fővárosba csoportosodtak. BP vörös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!