Kijev azzal fenyeget, hogy nem fizet az oroszoknak a gázszállításért

2022. március 16. 08:27

A Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője, Hortay Olivér szerint az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat.

2022. március 16. 08:27
null

A Naftogaz ukrán állami vállalat vezérigazgatója azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz gáz Európába szállítását folytatni kell, de az azért fizetett összegeket letéti számlán kell tartani, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök ki nem vonja csapatait Ukrajnából – számol be a Magyar Nemzet. Jurij Vitrenko kijelentette, az Északi Áramlat 1 gázvezetéken való szállítását is le kellene állítania Európának, növelve ezzel az ukrán útvonal jelentőségét és komolyabb nyomást gyakorolva Moszkvára.

A Századvég Konjunktúrakutató Energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője szerint az ilyen fenyegetőzés a 2009-es gázválsághoz hasonlót okozhat. Hortay Olivér a Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy a 13 évvel ezelőtti január 1. és 19. között a Gazprom és a Naftogaz közötti elszámolási vita miatt Oroszország korlátozta, majd szüneteltette a szállításokat az ukrán gázfolyosón. Emiatt Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában korlátozni kellett az ipari termelést, Boszniában, Bulgáriában és Szerbiában pedig a lakossági ellátást is.

A jelen helyzet viszont sok szempontból eltér a 2009-es gázválságot kiváltó környezettől. Magyarország pozíciója kedvezőbb: míg annak idején a hazánkba érkező földgáz jelentős része Ukrajnából érkezett, a tavaly nyáron megkötött hosszú távú szerződés fő beszerzési útvonala déli irányú. Ugyanakkor egy elszámolási vitának most sokkal súlyosabb következményei lennének az Európai Unióra nézve, mint 2009-ben, mivel április 1-jén el kell kezdeni a betárolást egy olyan helyzetben, amikor a kontinens gáztárolói rendkívül alacsony szinten vannak.

(Fotónk illusztráció: Egy dolgozó az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2022. március 17. 17:52
Miért ? Eddig fizetett ?
sasszem
2022. március 16. 13:55
Többek között az ilyen kijelentések miatt tört is tört ki a háború Zelenszkij egy népírtó háborús bűnös. KÉRÜNK NEKI EGY HÁGAI BEUTALÓT!!!!!!!!!!!!!!! Mondjuk tényleges életfogytost.
Phm045
2022. március 16. 12:07
Nem mintha eddig tisztességesen fizetett volna. Mintha olyanra emlékeznék, hogy felemelték a tranzit árakat, aztán zsaroltak az oroszokat, hogy nem engedik at a földgázt. Aztán meglopták a tranzit vezetéket. Aztán meg acsarkodtak, hogy az oroszok megkerülték őket. Igen, igazi cigány kultura.......
llnnhegyi
2022. március 16. 11:24
Létezik egyáltalán ukrán nemzet? Vagy csak klanok uralják??!! Fogják őket vissza,mint mi tesszük az Apró klánnal szemben! Itt nem fognak lövöldözni,robbantgatni a komenista maradványok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!