Négy jogcímen közel 900 ezer forint fizetést vett fel Magóné – Kalocsa polgármestere a pályázati botrányról

2022. március 16. 19:00

Filvig Géza szerint Magóné jelentős mennyiségű közpénz elosztásáért volt felelős, és nem etikus, hogy kalocsai partnerek helyett más városok cégei, hozzá közel álló vállalkozók valamint a családja kapott megbízásokat.

2022. március 16. 19:00
null
Pálfy Dániel Ábel

A fizetésén felül különböző pályázatokból még négy (!) jogcímen kapott juttatásokat Magóné Tóth Gyöngyi, a DK országgyűlési képviselőjelöltje – tudtuk meg Filvig Gézától, Kalocsa polgármesterétől, akit a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókerületben induló Magóné körül kibontakozó pályázati ügyek miatt kerestünk meg. 

A városvezető elmondta, hogy az elmúlt időszak pályázatainak záróelszámolásaiból kiderült, hogy több esetben is szabálytalanságok történtek, és jogerőssé vált, hogy az önkormányzat legalább egy esetben egymillió-háromszázezer forintos bírságot kell fizessen. A pályázatok ügyében vizsgálatot rendelt el, számos probléma már nyilvánvaló,

„sok érdekesség derült ki” és ezek egy része a DK-s jelölthöz, Magóné Tóth Gyöngyihez köthető. 

A visszásságok közt említette, hogy – amint arról mi is beszámoltunk – Magóné egy 4 millió 320 ezer forintos projektasszisztensi megbízást nyert el a saját maga által koordinált pályázat keretében, valamint, hogy Magóné lánya szakmai vezetőként kapott egy több mint kétmillió forintos szerződést. Emellett olyan számlát is talált a vizsgálat, amelyet Magóné egyik jelenlegi fő támogatója állított ki az intézmény részére. Mindez persze nem törvénytelen, de nem igazán nevezhető etikusnak – véli a polgármester. 

Juttatások négy jogcímen – Magóné fizetése

Filvig Géza elmondta azt is, hogy 2019-ben Magóné intézményvezetői bére mellett először kettő, később három, majd négy jogcímen kapott fizetést. Vezetői pótlékot, egyéb pótlékot szakképesítési illetményemelést, kulturális illetménypótlékon kívül négy projektnél alapbért, megbízási díjat, céljuttatást és projektprémium megbízási díjat vett fel.

2019 márciusában például Magóné összesen 891 700 forint fizetést kapott.

Ez többek közt annak volt köszönhető, hogy Magónét az éppen akkor általa vezetett a Kalocsa Kulturális Központ a „Család és Karrier Pont” pályázat keretében 2017-ben megbízási szerződéssel alkalmazta, mint projektasszisztens. A DK-s politikus munkaköri leírásában szerepel a projektdokumentációs feladatok elvégzése, nyilvántartások vezetése, de eközben pályázat felhasználását is ő vezette – emelte ki a polgármester.

Filvig Géza szerint kérdés, hogy hogy tudott a DK-s politikus ennyi munkát felelősen elvégezni. Szerinte az pályázatok körül kiderült szabálytalanságokból kiderül a válasz: hiányosan, és ezért az önkormányzatnak milliókat kell visszafizetnie. 

Magóné Tóth Gyöngyi Márki-Zay Péterrel, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével (kép: Magóné Tóth Gyöngyi Facebook oldala)
Magóné Tóth Gyöngyi Márki-Zay Péterrel, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével (kép: Magóné Tóth Gyöngyi Facebook oldala)

Jellemzően nem a kalocsai vállalkozók kapták a megbízásokat

A lokálpatrióta városvezető azonban leginkább azt sérelmezi, hogy miközben a helyi baloldal rendszeresen a helyi vállalkozások támogatásának fontosságáról beszél, a politikusuk által koordinált pályázat keretében sok esetben nemhogy nem nyertek megbízást kalocsai cégek és vállalkozók, hanem ajánlatot sem kértek tőlük.

Ezzel szemben a Magóné által koordinált pályázatok keretében rendszeresen kérték be ajánlatokat Veszprém megyei, budapesti, nyíregyházi, kecskeméti, söjtöri, és más, nem kalocsai cégektől,

amelyek sok esetben elnyerték a megbízásokat a kalocsai intézmény projektjében. Őket Magóné választotta – mondja.

Volt olyan budapesti partner, aki a „Kulturális Központ az élményszerű tanulásért” projekt keretében 6 millió 300 ezer forint értékű megbízásban részesült, és olyan is, aki 2 millió 800 ezer forint értékben végzett rendezvényszervezési szolgáltatást – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy

utóbbi céggel biztosan nagyon elégedettek voltak Magónéék, mert a cégvezető egyéni vállalkozóként még külön is számlázott a kulturális intézménynek.

A kiválasztási jegyzőkönyveket, a számlákat, és az átvételi elismervényeket mind-mind a Kalocsa Kulturális Központ intézményvezetője, Magóné Tóth Gyöngyi írta alá. Mentségére szóljon, hogy volt egy kalocsai megbízott is, de apró szépséghiba, hogy óránként több mint 25 ezer forintért adott főzési tanácsokat, ráadásul itt is egy hozzá közel álló vállalkozóról van szó – tette hozzá a polgármester.

Filvig Géza szerint nagyon szomorú, hogy bár Magóné jelentős mennyiségű közpénz felett diszponált, amit sokkal hatékonyabban, a kalocsai gazdaságba forgatva is fel lehetett volna használni, ehelyett vidéki partnerek, hozzá közel álló vállalkozók valamint a DK-s politikus családja kapta meg ezeket a pénzeket. 

Borítókép: Filvig Géza hivatalos oldala

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. március 16. 23:01
Biztos, hogy a törvényalkotások szakszerűek és az adózók védelmét és érdekét tartják szem előtt? Ez most vadszocializmus, vagy vadkapitalizmus?
Jack Reynor
2022. március 16. 20:11
A dékás Magóné. Kérem a címet pontosítani, a faszom tudja, ki az a Magóné.
BossN
2022. március 16. 20:09
Biztos, hogy nő? Szedetlen szemöldökű, férfias képű... rondaság.
BossN
2022. március 16. 20:07
Még egy mocskos, korrupt Márki Zay párti közpénztolvaj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!