Der Standard: Orbán arra utasította a médiáját, hogy dicsérje Oroszországot és terjesszen hazugságokat

2022. március 21. 09:00

Orbán „kettős játékáról” ír az osztrák lapban a CEU professzora.

2022. március 21. 09:00
null

A Der Standard vendégkommentárja szerint Orbán kettős játszmát folytat, ugyanis hivatalosan elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását, a kormánypárti média azonban ezzel ellentétes képet fest. Ez egy „veszélyes egyensúlyozás”, amelytől Orbán Viktor újraválasztása függhet – írta Marius Dragomir, a CEU professzora, a Média, Adat és Társadalomkutató Központ (CMDS) igazgatója. Nincs ukrán nép és kultúra, Ukrajna pedig felosztható Oroszország és „bizonyos NATO-tagállamok” között – mondta egy szakértő a Pesti TV magyar magáncsatorna egyik műsorában Dragomir szerint, amely adást az orosz invázió után sugároztak – emelte ki a szerző. Szerinte a Pesti TV-nél, a magyar kormány által jelentős támogatással finanszírozott, a Fidesz pártot és annak vezetőjét, Orbán Viktor miniszterelnököt méltató televíziónál az ilyen „propagandaadások” nem jelentenek kivételt.

Hasonló, az ukrán nép hazája feletti jogait megkérdőjelező, az orosz agressziót nyíltan szorgalmazó híreket folyamatosan találunk a kormánypárti médiában – és az ilyen hírek uralják a magyar médiát.

Dragomir szerint az MTVA állami tévécsatorna a háború első órái óta Ukrajna ellen uszítja a közvéleményt

– elemezte az Átlátszó civil szervezet. A szerző szerint két oka van annak, hogy Orbán ezt a kettős játékot játssza, vagyis, hogy nyilvános beszédekben a háború ellen szólal fel, közben pedig

Dragomir szerint Orbán „egyrészt előnyök szerzése miatt tesz így a parlamenti választások érdekében, valamint

Ugyanakkor a Fidesz ügyesen kihasználta az ukrajnai háborút, mint PR-lehetőséget az április 3-i magyar parlamenti választásokra – vélte a szerző. Szerinte az elmúlt hetek szinte valamennyi MTVA-híradója arról számolt be, hogy ellenzéki politikusok csapatokat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába – amit a magyar lakosság többsége elutasít. De „az ellenzéki pártok valójában soha nem mondtak ilyet, ez egy lejárató kampány volt” – fejtegeti véleményét a szerző.

Nyitókép: Facebook

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2022. március 22. 10:51
Ha német újságokat németek írnák, akkor más lenne a hangvételük, de Hitler után ez még egy darabig ki van zárva.
Makadám
2022. március 21. 17:24
Direkt visszanéztem egy csomó híradót, origo cikket, stb. Hát rohadtul nem látom az oroszdicsőítést, ellenben az ukránsajnálást annál inkább.
balbako_
2022. március 21. 17:08
A magyarság nem egyszer kénytelen volt egyensúlyozni kelet és nyugat között azért, hogy fennmaradjon. A XVI.-ik XVII-ik században az agresszív nyugattal és a török birodalommal szemben csak Erdély őrizte a magyarságát. A kor legnagyobb magyarja Pázmány Péter imígyen bátorította az erdélyi fejedelmet. Átkozott ember volna, ki titeket arra kísztetne, hogy töröktől elszakadjatok, ellene rugoldozzatok, míg Isten az kereszténységen másképpen nem könyörül; mert ti azoknak torkokban laktok .... mert noha ím látod, édes öcsém, nékünk elégséges hitelünk, tekéntetünk van mostan az mi kegyelmes keresztény császárunk előtt, de csak addig durál az az német nemzet előtt, míglen Erdélyben magyar fejedelem hallatik floreálni, azontúl mindjárt contemptusban jutván, gallérink alá pökik az német, akár pap, barát vagy akárki légyen
Reszelő Aladár
2022. március 21. 16:49
Herr Dragomir! Enzését kérünk a fejeltt nyugattól, hogy nálunk olyan vélemények is megjelenhetnek a magántulajdonú médiában, ami nem egyezik az ön véleményével. Alighanem mi jöttment keletiek képtenek vagyunk a sajtószabadság tényét értelmezni és az hittük, hogy ebbe egyaránt beletartozik mindenki. De ha nem, akkor kérem térjenek vissza egyetemükkel a budapest kampuszra és kezdjék el oktatniaz igazi sajtószabadságot. Az épületet mi mindeddig fenntartottuk és jelenleg is az önök kurzusai folynak benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!