A MÁV szerint alaptalan a mozdonyvezetők sztrájkja

2022. február 02. 19:24

A MÁV alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését.

2022. február 02. 19:24
null

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) MTI-nek küldött közleményében tudatta, hogy a szerdai küldöttközgyűlésükön úgy döntöttek, hogy 2022. március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdetnek a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteségük kompenzálására.    

– írta a szakszervezet közleményében. A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólította a MÁV-Start Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére, a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére – közölte a munkavállalói érdekképviselet. 

A MÁV dolgozók bére 60%-kal emelkedett

A MÁV közleményében úgy reagált: alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését. Kiemelték, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja.    

A MÁV-Start Zrt. a mozdonyvezetők felelősségteljes munkáját javadalmazásuk során mindig kiemelten kezelte, munkabérük az elmúlt öt évben több mint 60 százalékkal növekedett, amit az idén az év elejétől újabb 10 százalék béremelés követett” – áll a MÁV közleményében.    

Rámutatnak arra, hogy a mozdonyvezetők havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a 700 ezer forintot,

ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási, és további 300 ezer forint SZÉP-kártya juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők mintegy 90 százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120-160 ezer forint közötti összegben.    

A MÁV a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartja

„Különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették: részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik” – írja a vasúttársaság közleményében.    

A MÁV közleménye szerint a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától.         

A MÁV-Volán vállalatcsoport a járványhelyzet okozta utasszám-csökkenés miatt elszenvedett jelentős bevételkiesés mellett valamennyi munkavállalóját megtartva biztos munkahelyet jelentett, és jelent a dolgozóknak, ezért a sztrájkbejelentést a munkáltató nemcsak jogellenesnek, hanem megalapozatlannak és felelőtlennek tartja – közölte a MÁV.

(MTI)

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2022. február 03. 07:12
A választási kampány a balliberálisok számára nem arról szól, hogy bemutatják kormány programjukat, hanem sztrájkokat szerveznek régi elvtársaik segítségével, nagy ribilliót csapva. Remélem, a mozdonyvezetők nagy része nem asszisztál mindehhez.
pitypang1125
2022. február 03. 06:54
Megy a hangulat keltés, miközben a mozdonyvezetők nem akarnak sztrájkot.
mcfarlane
2022. február 03. 06:08
700 ezer az átlagkeresetük?? Ez elsőre alig akartam elhinni. Az agyam leszakad. :DDD A tanárok ennek a felét nem keresik meg. Mire tüntetnek?? Úristen.
vip era
2022. február 03. 05:45
Nem lesz mozdonyvezető sztrájk. Márciusig lesz részükről zsarolási próbálkozás,de sztrájk nem lesz! Nem nevettetik ki magukat,hogy a sztrájk törvény miatt,a kötelező elégséges szolgáltatást be kell tartani,emiatt a vonatok nagyjából úgy közlekednének,mintha nem lenne sztrájk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!