Varsó is érzékeli a brüsszeli kettős mércét – és nem kér a nyomásgyakorlásból

2022. február 18. 20:56

Grzegorz Puda szerint a brüsszeli döntéseket sokszor politikai érdekek határozzák meg akkor is, ha ilyen szempontoknak nincs helyük.

2022. február 18. 20:56
null

A lengyel kormány is érzékeli a kettős mércét az EU-n belül, és visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást – nyilatkozta pénteken Budapesten, a visegrádi államok miniszteri találkozóját követően Lengyelország fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős tárcavezetője.

Grzegorz Puda szerint a brüsszeli döntéseket sokszor politikai érdekek határozzák meg akkor is, ha ilyen szempontoknak nincs helyük. Egyesek talán azt sem nézik jó szemmel, hogy Magyarország és Lengyelország milyen ütemben fejlődik, ezért a nyugati országok közvéleménye előtt hamis színben tüntetik fel a két államot – tette hozzá.    

A híresztelésekkel ellentétben tény, hogy mindkét ország gazdasága kiugróan jól teljesített 2021-ben.

A magyarok talán észre sem veszik ezt, de külföldi vendégként látványos az utóbbi évek fejlődése. Kívülállóként az is világosan látszik, hogy a magyar kormány az itt élők érdekeit képviseli, és felismeri a közös kihívásokat – fogalmazott. A miniszter szerint a tapasztalatok mindkét országban azt mutatják, hogy fejlődést csak a jobboldali kormányoktól lehet remélni. A baloldal sosem szolgálja a nemzetek javát, és a kontinens keleti fele még jól emlékszik rá, hogy a kommunista időkben leszakadt a kontinens nyugati felétől – hangsúlyozta.

Fellendülést a posztkommunista kormányok sem hoztak, Lengyelországban az ipart leépítették, a nagyvállalatokat eladták külföldieknek, gyakorlatilag szétosztogattak mindent, amit lehetett.

Mindezt most kell bepótolni, de a fejlődés jelei ma már Lengyelországban is látványosak – tette hozzá Grzegorz Puda. A tárcavezető szerint a magyar-lengyel összefogásból fontos uniós kezdeményezések születhetnek. Különösen fontos feladata ma a két országnak a közösségen belül, hogy olyan értékeket képviseljen, amelyekért más tagállamok vezetése nem mer kiállni – hangsúlyozta.

(MTI)

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2022. február 19. 11:18
A közös hitelből ki kell farólni, ami pedig a szerződések szerint járna, és vissza tartják, azt az összeget vissza kell fogni a befizetésekből.
pipa89
2022. február 19. 06:46
Harcolni kell Európáért, az európai örökségért, mert a szerelmet jelen pillanatban a lengyelek és a magyarok viszik át a másik partra. Senki nem kért rá minket, ez számunkra kötelesség és létkérdés.
AROON
2022. február 19. 05:31
Eu=Európai Egyesült Államok=4.birodalom No comment.
Szittya66
2022. február 18. 21:58
Küzdeni kell amíg van remény az EU megreformálására, ha pedig már reménytelen, akkor ott kell hagyni az egész kócerájt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!