Varga Judit: Az Európai Unió Bírósága egy politikai döntést hozott

2022. február 16. 12:30

Az igazságügyi miniszter szerint a gyermekvédelmi törvény kapcsán kialakult vitában a Bíróság is politikai szereplőként lépett elő. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette, hogy kiállnak a jogszabály mellett. Márki-Zay Péter legutóbbi kijelentésére utalva hangsúlyozta: 1944 óta nem fordult elő, hogy valaki fasisztákat akarjon képviselni Magyarországon.

2022. február 16. 12:30
null

Az Európai Unió Bírósága egy politikai döntést hozott, nem ért minket meglepetés, mert már utaltak rá korábban, hogy milyen ítéletre számíthatunk. A gyermekvédelmi törvényt övező vitában a Bíróság is politikai szereplőként lépett elő – közölte az igazságügyi miniszter a Kormányinfón szerdán annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság elutasította Magyarország (és Lengyelország) keresetét abban az ügyben, hogy köthetők-e jogállamisági normákhoz az uniós pénzkifizetések.

Egy nagy nyílt nemzetközi vita zajlik a törvény körül – folytatta a miniszter. Emellett hangsúlyozta, hogy négy éve is hasonló volt a helyzet a migráció miatt, akkor is az országgyűlési választás zárta le a vitát. Kiemelte,

a migráció ügyében is a magyar megoldás győzött,

a magyar emberek döntésén múlik ismét, hogy mi lesz a megoldás ebben az ügyben. Végül nyomatékosította, hogy Brüsszelnek is tiszteletben kell tartania a magyarok döntését.

Ezek után Gulyás Gergely vette vissza a szót. A benzinkutakon kialakult helyzetet illetően elmondta, hogy 3-4 benzinkútbezárásról tud a kormány. Az állam adott esetben kijelölhet szolgáltatót egy-egy területen, így senki sem marad benzinkút nélkül – nyugtatta meg a kedélyeket a miniszter. Hozzátette, hogy 10 liter benzint, vagy gázolajat lehet maximum elvinni kannában az új intézkedés értelmében. Ezzel kapcsolatban a Mandiner kérdésére elmondta: még nem döntöttek arról, hogy a benzinárhoz hasonlóan meghosszabbítsák az élelmiszerárakra vonatkozó árkorlátozást.

A miniszter továbbá elmondta, hogy a négy stop intézkedés 3 százalékponttal csökkentette a hazai drágulást. Kiemelte továbbá, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményességét jól mutatja, hogy az unióban a második helyen áll a magyar fejlődés.

Gulyás kérdésre kifejtette,

a kormány kitart a gyermekvédelmi törvény és a népszavazás mellett.

A miniszter mindenkit óva intett attól, hogy túlértékelje a szerdai bírósági döntést, bár szerinte az így is veszélyt jelentene az ellenzék hatalomra jutásával, mert a kommunizmus, a fasizmus eszméi összeegyeztethetetlenek az Európai Unió jogállamisági elképzeléseivel. (Márki-Zay a fasiszták és kommunisták képviseletéről szóló kijelentéséről itt olvashat bővebben.)

Nyugat Európában nincs olyan sokszínű sajtó, mint Magyarországon, ott csak jól megszűrt vagy meghamisított hírek jelennek meg hazánkról, így egy buborékban élnek a politikusok – mondta arra a kérdésre, hogy Nyugat-Európában miért nem volt visszhangja Márki-Zay Péter említett kijelentéseinek. Szerinte a baloldali miniszterelnök-jelölt szavait saját szövetségeseinek kell értékelnie. 1944 óta nem volt olyan, hogy valaki fasisztákat akarjon képviselni Magyarországon – hangsúlyozta Gulyás.

Egy esetleges eljárással kapcsolatban kérdésünkre megerősítette, hogy amennyiben elindul egy ilyen folyamat, az még akár megegyezéssel is zárulhat. Az Európai Uniónak nincs saját pénze, csak a tagállamok által befizetett összegek. Hiába hívják uniós pénznek ez a mi pénzünk és nekünk jár – szögezte le a miniszter, aki szerint ha nem akarja a Bizottság vagy más poltikai erő szétverni az Uniót, akkor ezt figyelembe kell venniük.

Gulyás a pedagógus-sztrájkkal kapcsolatban ismét elmondta: jogosnak tartják a pedagógus béremelési igényeit, ezért jelentették be a harminc százalékos béremelést. A március végére hirdetett újabb sztrájkfelhívást azonban Gulyás

politikai akciónak minősítette, ahogy szerinte jogellenes a tervezett polgári engedetlenség is. 

A miniszter az orosz-ukrán konfliktus kapcsán egy kérdésre közölte: Orbán Viktor miniszterelnök már egy korábbi kormányülésen utasította a belügyi szerveket, hogy készítsenek pontos tervet egy esetleges menekülthullám kezelésére. Több forgatókönyvvel is számol a kormány, akár több tízezer emberről is tudunk gondoskodni – tette hozzá. 

Arra, hogy Róna Péter alkalmasnak tartaná-e köztársasági elnöknek, kérdésünkre azt mondta: ha nincs is róla olyan eltérő véleménye mint Simor András volt jegybankelnöknek, úgy látja, a jelenlegi két jelöltből a másik az alkalmasabb.

 

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2022. február 16. 18:39
Roman Herzog (1937 - 2017), Németország volt elnöke (és korábban a német Alkotmánybíróság elnöke), írja egy az Európai Bíróság (ECJ) ítélkezéséről szóló tanulmányában: "A leírt esetek azt mutatják, hogy az EB szándékosan és szisztematikusan félre dobja az európai civilizációnak a jogszabályok értelmezésére vonatkozó elveit, hogy döntéseit pongyola érvekre alapítja, hogy figyelmen kívül hagyja vagy éppen a visszájára fordítja a jogszabályalkotói akaratot, és kitalál bizonyos jogelveket, amelyek aztán alapul szolgálnak a későbbi ítéleteihez" („The cases described show that the ECJ deliberately and systematically ignores fundamental principles of the Western interpretation of law, that its decisions are based on sloppy argumentation, that it ignores the will of the legislator, or even turns it into its opposite, and invents legal principles serving as grounds for later judgments.”) A tanulmány itt olvasható: https://euobserver.com/opinion/26714 .
jánosbácsi
2022. február 16. 18:03
Jucus ott sántít a dolog, hogy a magyar kormány fordult a bírósághoz. Pert elvesztette a kormány. Fogjátok be a pofátokat mert milliárdoktól esett el az ország ami megbocsáthatatlan bűn.
zolizolizoltan
2022. február 16. 17:38
Bocs, valamit elrontottam, itt van még egyszer: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A02020R2092-20201222&from=EN
zolizolizoltan
2022. február 16. 17:28
Ha valaki kíváncsi rá, itt van az Európai Bíróság állásfoglalása: https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:2bf140bf-a3f8-4ab2-b506-fd71826e6da6.0007.02/DOC_1&format=PDF
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!