Butaságnak tartja Márki-Zay egy ötletét Elek István, az ellenzék egyik államfőjelöltje

2022. február 11. 11:36

Az egykori politikus a kampányról szólva elmondta: most lát egy jó tendenciát az ellenzék részéről, de sok időt elveszítettek az előválasztás után.

2022. február 11. 11:36
null

Elek István volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. Kiderült,az egykori MDF-s politikus a sajtóból értesült arról, hogy felmerült a neve államfőjelöltként. Erről azt mondta, ez meglepte, hivatalosan nem keresték a pártok. Kifejtette: mindezt úgy értelmezi, hogy valószínűleg valamelyik párt részéről elhangzott a neve, más pártok részéről pedig más nevek. „Három név vált nyilvánossá, mindhárom névvel kapcsolatban az hangzott el, hogy vagy megvétózta egy párt, vagy több pártnak nem tetszett” – tette hozzá. Ismert: a másik két felmerült név Iványi Gábor és Róna Péter.

Tizenöt perc hírnév

Elek hangsúlyozta: az ellenzéknek csak olyan jelöltet lehet állítani, aki nem ennek az önkényuralmi rendszernek a köztársasági elnöke akar lenni. Mint mondta, azt tanácsolja a későbbi jelöltnek, hogy használja fel arra azt a bizonyos 15 percet, hogy nagyon világosan beszéljen.

Elek szerint most tavasszal első alkalommal jut oda az ellenzék, hogy képes legyen valóban egy versenyképes alternatívát és közös jelölteket felmutatni, egy köztársasági elnöknek jelenleg csak az lehetne a funkciója, hogy azt mondja, hogy ennek a jelenlegi rendszernek a felszámolásában szeretne közreműködni, és az alkotmányos demokrácia visszaállításában. Úgy fogalmazott: egy olyan programmal érdemes elvállalni a jelölést, amit biztosan nem fog támogatni a kormánypárti oldal,

hiszen az általuk képviselt folyamatot kell megállítani.

Az Alaptörvényt érintő unortodox megoldásokról – melynek Elek volt az egyik fő szószólója, Vörös Imre mellett – elmondta, hogy bár ellenzéki politikusok sokszor azt mondják, nem akarják ennek részleteit kiteregetni, mert attól tartanak, hogy akkor a kormányzat ezt megakadályozza, de ez szerinte butaság. Úgy véli, csak az őszinte, egyenes beszéd, ami eredményt hoz. „Abban kellene bíznia az ellenzéki összefogásnak, hogy minél részletesebben elmondja, mi a baja ezzel a rendszerrel, és ezen hogyan változtatna, annál nagyobb felhatalmazást fog kapni” – hangsúlyozta.

Azt mondta, muszáj megmondani a választóknak, hogy „bármilyen meredeknek is tűnik”, de arról van szó, hogy vagy most békés úton, egy nem szabad és nem tisztességes választáson egy mégis nyertes ellenzék megpróbálja ezt a rendszervisszaalakítást, vagy nem fog történni semmi, és egy ilyen lepusztulás megy tovább, vagy szélsőséges konfliktusok alakulnak ki – hiszen az elmúlt 30 évben ennyire még nem volt megosztott a magyar társadalom. 

Szembemenni a kapitánnyal

Elek István úgy fogalmazott: olyan dolog történt meg az Unió közepén, „ami egy világbotrány”, ennek orvoslása is csak egy rendkívüli megoldás lehet, amit sokszor elmondtak: vállalni kell, hogy az alkotmány ellenállási paragrafusára hivatkozva semmisnek nyilvánítja az új parlament azokat a törvényeket, amelyekről bizton állítható, hogy a kizárólagos hatalomra törekvés részeként születtek meg, de csak ezeket, nem mást. Szerinte egy új kormánynak nincs joga önállóan alkotmányozni, és

butaság lenne népszavazással alkotmányt elfogadtatni.

Ez azért is érdekes, mert maga Márki-Zay Péter volt a népszavazásos megoldásnak a szószólója, igaz, legutóbb egyetemistáknak kellett helyretenniük a miniszterelnök-jelöltet, mivel a hatályos törvények – és a régi alkotmány is –

az Országgyűlés kizárólagos jogkörébe utalta az alkotmányozás kérdését, melyről nem lehet népszavazást tartani.

Eleket a kampány jelenlegi állásáról is kérdezték. „A közvélemény-kutatások szerint jelenleg fej-fej mellett állnak a táborok, de ahhoz, hogy az ellenzék nyerjen, 3,5-4 százalékkal több szavazatot kell szereznie” – mondta Elek István, hozzátéve: döntő lesz az egyéni mandátumok kérdése, és az, hogy tud-e még egy lendületet venni ez az ellenzéki kampány. „Most jó tendenciát látok, bár sok időt elveszítettek azzal a huzavonával, ami az előválasztás után történt” – jegyezte meg.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2022. február 11. 17:35
Népazavazásos almotmányozás... hi a kell levinni a határt? 25 % ?
kovsa
2022. február 11. 15:02
Nos, lehet, hogy rosszul látom, de az az érzésem, hogy Elek, Iványi és Róna is azok közé tartozik, akik „SZOCIÁLIS” piacgazdaságot akartak annó építeni. Hiszen ők kegyeltjei voltak az előző rendszernek. Ahol a hangsúly a szociálison van. Valahogy úgy, hogy alapvetően minden jó volt eddig, csak egy kis reform kell. Mindenki egy kicsit többet, jobban dolgozik, ők meg majd jól lefölözik a többletet és osztogatnak. Főleg maguknak, de dobnak néhány cupákot a deklasszáltaknak is. Ezzel bizonyítva létjogosultságukat. Amikor rájöttek, hogy a többség jól elvan a kapitalizmus keretei között is, és amíg élni hagyják, addig elfogadják, hogy már nem az állam az egyedüli kapitalista, hanem egyes személyek rendelkeznek a termelő eszközökkel és adnak munkát, fizetést alkalmazottaiknak, akkor bevágták a durcit, kinyilvánították, hogy ők nem ilyen lovat akartak, vissza nekik a hatalmat, de azonnal.
tetx
2022. február 11. 14:39
az önkényuralmi kurva anyádat!
VeJoLa
2022. február 11. 14:19
Erre a szövegre biztosan vevő lenne a Deutsche Welle, hisz minden benne van, amit szívesen hall: "önkényuralmi rendszer ... nem szabad és nem tisztességes választáson egy mégis nyertes ellenzék". Hogy Elek úr mennyire nincs képben, arra a legmeggyőzőbb bizonyíték, hogy azt tanácsolja az ellenzéknek, hogy ha győzni akar, beszéljen őszintén. ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!