Márki-Zay eddig azt hitte, lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosításáról, fiatalok világosították fel

2022. február 06. 15:56

Ilyen az, amikor egy miniszterelnök-jelölt felkészült.

2022. február 06. 15:56
null

Amint arról a Mandiner korábban beszámolt, Márki-Zay Péter népszavazásra bocsátaná az új alkotmányt. „Nagyon gyorsan szükségünk van egy jogállami, új alkotmányra, amelyet népszavazáson kell megerősíteni” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki szerint minimalista alkotmányra van szükség.

Ezen a héten a Mozaik Kör szervezésében vett részt egy beszélgetésen Márki-Zay Péter, ahol újra felmerült az Alaptörvény és a népszavazás kapcsolata. A baloldalt vezető politikus úgy gondolja, a népszavazás ma is teljesen legitim dolog. „A fideszes rendszerben is van népszavazás, csak valamiért soha nem engedte a Fidesz, hogy legyen. Kopasz emberek bemennek a választási irodára, és kizavarnak onnan mindenkit, akit nem akarnak, hogy beadhasson egy vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezést” – fogalmazott sarkosan Márki-Zay.

Erre a diskurzusban vezető joghallgatók feldobták a kérdést: népszavazás arról, hogy legyen-e új Alaptörvény, „ez már önmagában is törvénysértő”. „Ez legitim. Ez a Fidesz rendszerében is legitim” – érkezett a válasz.

Ezt követően a diákok helyretették Márki-Zayt,

hogy az Alaptörvény alkotására, módosítására irányuló kérdések kizárólag az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak. Ezt az Alaptörvény 8. cikke tisztázza is: „Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről”. Az egyik hallgató kifejtette: úgy érzi, hogy az ellenzék alárendeli a legalitást, a legitimitásnak. 

„Nem. Van a jelenlegi törvény betűje, és van az alkotmányosság szelleme. Bennünket az alkotmányosság szelleme kell vezéreljen.

A betű alapján Orbán Viktor simán alkotmányba iktathatja, hogy 130 év múlva legyen a következő választás. Ki az a normális ember, aki ezt elfogadná?” – válaszolt Márki-Zay. A diákok elmondták, hogy kicsit zavarodottak, mivel joghallgatóként a második héten beleverték a fejükbe az alkotmányozás szabályait, ezért kicsit elképzelhetetlen számunkra, hogy hogy lehet ezt megcsinálni.

„Ennyi előnyötök van nektek velem szemben. Én nem értek a joghoz – mondta erre Márki-Zay.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg, a kérdéses rész a 37. perctől kezdődik:

Nyitókép: You Tube

Összesen 288 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skin777
2022. február 07. 10:57
A fiatalok helyretették mzp-t. Nagyon helyes, egy politikus mindig halgassa meg a fiatalok véleményét. Itt jegyzem neg hogy a választás a fiatalokon fog múlni. Nagyon nagy a fidesz elutasítottsága a fiatal diákok körében tehát ha az ellenzék megfelelő számú fiatalt tud mozgosítani bezsákolhatja a választást. Most bosszulja meg magát hogy a fiatal demokraták szövetsége végzetesen elöregedett, a fiatalok körében meg egyenesen égő fideszesnek lenni legfőképp a fidelitas arcpirítóan amatőr működése miatt. A megafon rajongótábora a facebookon 60+ nyugdíjasokból áll a yt-on mérhetetlen a nézettségük.
Temerini gyerek
2022. február 07. 10:32
Szerintem még nem ismerjük azt a személyt, akinek a neve, ellenzéki miniszterelnök jelöltként fel fog kerülni a szavazó cédulákra. Eddig elvitették MZP-el és Karácsonnyal a balhét. Új embert fognak jelölni, akire a maradék kb. egy hónap alatt nem lehet majd "felkészülni". Olyan valaki lesz a jelöltjük, aki fiatal, a köztudatban még nem ismert, viszonylag "tiszta" és tájékozott. Az O1G jelenség miatt az ellenzéki szavazók lelkesen fognak majd rá szavazni..."végre van valaki, aki valóban legyőzheti Orbánt"... A nemzeti oldalnak egy esélye lesz. Mindenkinek, de tényleg MINDENKINEK el kell menni szavazni. Április 3.-a végkimenetele ezen fog múlni.
obsitos0
2022. február 07. 07:20
Azonnal felordítottam, "Hát hogyan lehetne népszavazás az Alkotmányról, amikor még mindig van 25 %-nyi barom, aki nincs beoltva???" Az oltás csak egyetlenegy kérdés, az Alkotmány meg legalább 100-150 pont, majd megszámolom a következő 100 évben, mert nekem így, ahogy van megfelel.
Akitlosz
2022. február 07. 03:04
"Márki-Zay eddig azt hitte, lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosításáról" Lehet is, csak akarnia kell a parlamentnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!