Denník N: Nem lesz tiltott a kettős állampolgárság Szlovákiában

2022. február 17. 09:42

Újonnan nem fogják elveszíteni a szlovák állampolgárságukat azok a személyek, akik a másik ország állampolgárságának a felvételekor legalább öt éve lakhellyel rendelkeznek az adott országban.

2022. február 17. 09:42
null

A Szlovák Nemzeti Tanács eltörölte a kettős állampolgárság szigorú tilalmát, amit 2010-ben Robert Fico kormánya vezetett be. Fico törvénye reakció volt a magyar jogszabályra, amely lehetővé tette a Magyarországon nem élő határon túli magyarok számára az állampolgárság felvételét. Ez azonban számos olyan szlovák állampolgár élethelyzetét megnehezítette, akik hosszabb ideje Nagy-Britanniában, Németországban vagy Csehországban élnek. A szerdán elfogadott törvény nem állítja vissza a 2010 előtti állapotot, hanem csak enyhíti a 2010-ben bevezetett tilalmat.

Újonnan nem fogják elveszíteni a szlovák állampolgárságukat azok a személyek, akik a másik ország állampolgárságának a felvételekor legalább öt éve lakhellyel rendelkeznek az adott országban. A törvénymódosítást a koalíció több politikusa, emberi jogi szakemberek és a parlamenten kívüli magyar Szövetség is kritizálta. Gyimesi György (OLaNO) képviselő ismételten azt állította, hogy egy ilyen jogszabály magyarellenes és főleg Ivan Korcokot (szlovák külügyminiszter) vádolta a keresztülviteléért, bár a törvényt Roman Mikulec (szlovák belügyminiszter) nyújtotta be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, a jogszabály elfogadása után azt mondta, hogy azok a képviselők, akik megszavazták ezt a törvényt, nem lehetnek Európa-pártiak. Gyimesi a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy a szlovákiai magyarok még mindig másodrendű állampolgárok Szlovákiában. A jogszabály-módosítás több kritikusa szerint ez a törvény sem oldja meg a külföldön élő szlovák állampolgárok problémáját, ráadásul alkotmányellenes is. Petőcz Kálmán emberi jogi szakértő azt állítja, hogy ezen törvény alapján is alkotmányellenesen fogják megfosztani az embereket a szlovák állampolgárságuktól, mivel az alkotmány értelmében senki sem fosztható meg az állampolgárságától az akarata ellenére.

Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2022. február 17. 20:35
Szemét liberálnáci, soviniszta, magyargyűlölő tót dennik n. Ne is várjon tőlük senki épeszű cikket.
békalepcse
2022. február 17. 13:01
Oda is zsidó kormányt akarnak delegálni a nagyvizen túlról?...
Agnieszka
2022. február 17. 11:49
Nem lenne egyszerűbb, ha az országhatárok legalább nagyjából követnék az etnikaikat? Így nagyon bonyolulttá tud válni az élet. Nálunk sohasem volt Pozsonyligetfalu, ahol magyar kamasz gyerekekre lőttek célba, büntetlenül, nem is maradt élve közülük, csak mutatóba. Ócska népség. (Egy volt, háborúban, terrorcselekményekre válaszul, a tisztek bíróság elé lettek állítva, a németek szabadították ki őket a börtönből. "Cserébe" cca. hússzoros szorzóval jött a szerb partizánok bosszúja, ez már szintén felelősségre vonás nélkül.) Az Ipoly, mint hajózható folyó, anyám, borogass, európai értékek!
hakos
2022. február 17. 10:16
A világban mindenütt pont fordítva van, sőt annyira, hogy az Európai állampolgársági egyezmény, amely szerint az állampolgársággról való lemondást lehetővé kell tenni, egy kivételt is megfogalmaz alóla, mégpedig azt, hogy azok számára, akik az adott országban élnek, nem kötelező lehetővé tenni. A szlovákok pedig most azt foglalták törvénybe, hogy csak azok veszítik el, akik Szlovákiában élnek.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!