Alapjogokért Központ: Mérsékelt, de stabil előny a kormánypártoknál

2022. január 25. 14:25

A Fidesz-KDNP országos listáját a biztos szavazók 49 százaléka támogatja, míg a hat baloldali párt közös listáját csak 44 százalékuk – áll egy új felmérésben.

2022. január 25. 14:25
null

A Fidesz-KDNP országos listáját a biztos szavazók 49 százaléka támogatja, míg a hat baloldali párt közös listáját csak 44 százalékuk – derül ki az Alapjogokért Központ friss közvélemény-kutatásából.

A január közepén végzett felmérés adatai alapján tehát a kormánypártok mérsékelt, de stabil előnyt tudhatnak magukénak, míg a Mi Hazánk 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékot szerezne „egy most vasárnap esedékes választáson”.

Az országosan reprezentatív felmérés a magyarországi lakcímmel rendelkezők várható választási magatartását mérte fel, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy melyik szervezet vagy pártszövetség országos listáját támogatnák a válaszadók. A január 17-19. között rögzített adatokból kiderül, hogy a választójogukkal élni szándékozók közül minden második megkérdezett a Fidesz-KDNP listájára voksolna egy „most vasárnap esedékes választáson”. A kormánypártokat 2018 áprilisában a belföldi, választáson megjelent szavazók 47 százaléka támogatta, 2022 január közepén pedig 49 százalékuk tenne ugyanígy az adatok szerint.

Ezzel szemben a hat baloldali párt közös listájának népszerűsége a biztos szavazók körében

44 százalék volt az adatfelvételkor. A kisebb ellenzéki pártok közül sem a Mi Hazánk (4 százalék), sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (3 százalék) nem jutna be a parlamentbe az év eleji adatok alapján.

Mindez azt jelenti, hogy a kormányzó pártszövetség egy 5 százalékpontos, mérsékeltnek mondható, de stabil előnyt tudhat magáénak a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak” nevezett Márki-Zay Péter vezette baloldali listával szemben - így nyolcpárti parlament alakulna, vélhetően a Fidesz-KDNP-s képviselők abszolút többségével.

(Alapjogokért Központ)

Fotó: Alapjogokért Központ

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2022. február 08. 12:11
Hát ez a 49-44%-os arány nem ad nyugalomra okot. Nagyon kétesélyesnek tűnik.
Osztap Bender
2022. január 25. 17:35
Közel van ez a hibahatárhoz! Még néhány, a végrehajtókéhoz hasonló ügy és oda ez a kis előny is! Egyébiránt a bukás már nagyon időszerű lenne a fidesz részére, hogy újra visszatérjenek a valósághoz és elismerjék hatalom és pénzéhségüket, uralkodási mániájukat, mérhetetlen önteltségüket, a hatalom eszközeivel elfedett mérhetetlen gazdagodási (lopási) vágyat, a bolsevikokhoz hasonló seggnyaló, semmirekellő apparátusuk létét. Úgy, mint anno a 2002-es bukás után. A probléma csak az, hogy ezek a haramiák jönnének helyettük? A fidesz minden eszközzel meggátolja, hogy kitermelődjön egy újabb, kevésbé hazudós, valamivel becsületesebb, mérsékeltebb pénzéhségű új generáció, a magát baloldalnak nevező banda pedig a sok, tehetségtelen léhűtő közül talán a legrosszabbat erőlteti. Valódi, a hagyományos értelemben vett kormányképes baloldal, amelyik képes lenne a dolgozók és a magyarság érdekeit képviselni, rendet tenni a cigánykérdésben, a valódi rend biztosításában, a vad liberalizmus, a "másság" visszaszorításában, nem létezik. Rossz idők is jöhetnek, nem árt felkészülni!
balbako_
2022. január 25. 16:36
A választást kell megnyerni az pedig csak úgy lehetséges, ha minden normális magyar ember szavaz a Fideszre.
Aerion
2022. január 25. 16:13
Ezek is súlyozott adatok, a lakosság nemek, életkorok és iskolai végzettség szerinti valós rétegződéseinek normális eloszlásán mozgó f e l t é t e l e z é s e i n alapulnak, nem a közvetlen lekérdezés által feltárt tényeken. Ez az egyik. A másik, hogy nem ad, és nem a súlyozás miatt nem is adhat választ egy rendkívül fontos szempont alakulására, mely szerint az adott választó vajon ténylegesen szavazatra váltja-e az elméleti preferenciáját, avagy nem. A kormánypártok esetében nincs ilyen kétely, ez a szavazóbázis egy brutálisan összezárt gigantikus választói tömb, amelynek aktivitásrátája jelenleg meghaladja a 80 %-ot, és a választás napjára igen valószínű módon a 95 %-ot is, mint azt 2018-ban tapasztaltuk. Ezzel szemben a hatpárti koalíció támogatói preferenciabázisa töredezett, a legkevésbé sem egységes. A többség ugyan jelenleg is aktív, sőt, roppant elszánt és akkor is leszavazna a patás ellen, ha a bele kilógna az utcára. De legalább minden harmadik nem ilyen ebből a táborból. Ők bár a patást utálják mint a szart, még egyáltalán nem döntötték el, hogy az utálatukat majd szavazatra is váltják, merthogy önmagukkal nem igazán akarnak kibaszni. Nem akarnak magasabb adókat, nem akarnak magasabb rezsit, nem akarnak se niggereket se buzikat az életükbe. Ez a helyzet, és ez a helyzet nem fog megváltozni, mert ha a patás utálatukat szavazatra váltják, akár ezt is kaphatják. És ez túl nagy kockázat egy ilyen döntéshez. És ezt ez a réteg láthatóan felfogta. Ez a bizonytalanság oka. Itt tartunk most. 2022 január.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!