Márki-Zay érve a fizetős egészségügy mellett: akár fűszoknyás lányok szolgálhatnak fel mohitót

2022. január 09. 10:40

Ha valakinek fedezi biztosítása, akár fűszoknyás lányokkal is koktélozhat, miközben egy-egy vizsgálatra vár – próbálta érzékeltetni a privatizált egészségügy előnyeit a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

2022. január 09. 10:40
null

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt hónapokban többször is kifejtette, szerinte hogyan alakíthatnák át a magyar egészségügyet. Az egyik ilyen alkalom 2021. novemberében egy gárdonyi lakossági fórumra esett. Ekkor épp az Amerikai Egyesült Államokban működő rendszer előnyeit sorolta, amelyet saját példáján keresztül ismer és ami szerinte „Magyarországon is működne”.

Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi”

– érvelt Márki-Zay Péter arra vonatkozóan, hogy milyen előnyökkel járhatna, ha bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat magánszolgáltatóknak szervezne ki az állam. Hozzátette: „és ez Magyarországon is működne”. Mint fogalmazott: „a magánrendelőkben érdekes módon azonnal van időpont”.

Márki-Zay: Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először érvel a fizetős egészségügy mellett. „Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, nincs olyan, hogy ingyenes egészségügy, ez egy illúzió” – hangoztatta Márki-Zay Péter egy korábbi interjújában.

A Mediaworks Hírcentrum által szemlézett tavaly nyári beszélgetésen, amelyet Vona Gábor készített az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay így fogalmazott:

„A szomorú igazság az, hogy minden üzlet.

Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.

Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek.

Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió. (…)

Maga a modell, amit ideálisnak látok az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell.”

Gyurcsányi példa

A Hírcentrum felidézte Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédét, amelyet a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új épülettömbjének avatása előtt mondott:

Az egészségügy közös társadalmi kincsünk és üzlet is, kár ez utóbbit elhazudni, mert akkor zsákutcába jutunk.” 

Az akkori miniszterelnök azt is elmondta:

„Nyitott egészségipart kell építeni, gazdag kliensekkel. Amíg csak a közepesen szegény és közepesen gazdag társadalom van jelen vásárlóként a rendszerben, addig az orvosok nem tudnak drágább, több, jobb szolgáltatást eladni. Biztosításalapúvá kell tenni a rendszert, és ki kell nyitni a rendszert, hogy Európának is szolgáltatást tudjon nyújtani” – fogalmazott Gyurcsány.

Márki-Zay Péter privatizálná a kórházakat

„Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet” – nyilatkozta még 2018-ban baloldal miniszterelnök-jelöltje. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP 

 

Összesen 319 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. január 10. 09:57
majd belátja lassan a Fidesz, hogy szart sem érnek a stadionok, ha az egészségügy bekrepál, konkrétabban, a stadion : faszság!, kórházak (minőségi kórházak) kellenek és minőségi orvosok és ápolok, az embereknél, az életnél nincs fontosabb, értékesebb! a világ legjobb focistái kis grundokról kerülnek ki, leszarják a stadionokat. a mi focistáink meg még a focit is le....., agyilag nincsenek ott még! szóval nem kell b 300 évig új stadion, se kis vasút, se egyéb nyalánkságok... a prioritás fontos! kell: sok kórház, iskola, óvoda, bölcsőde, nem felgyulladó járművek, jó utak, szóval olyan dolgok, amelyek könnyebbé, szebbé tehetik az életünket.
Dezsőke
2022. január 10. 09:46
hol találkoztál te ilyen fűszoknyás csajszikkal csillagbogaram, melyik kupiban?
fogas paduc
2022. január 10. 08:42
Az idős hölgybetegekre nem gondolt a Makizaj? A nők tovább élnek, mint a férfiak.
Aureliusz
2022. január 09. 22:36
Ebben igaza van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!