Ceglédi: Nem vagyok biztos benne, hogy minden ellenzéki túl szeretne lenni a járványon

2022. január 21. 09:39

Egy csomó kérdésben arra jutottak a magyarok, hogy mivel a kormány békében hagyja őket, ők cserébe lojálisak lesznek hozzá – nyilatkozta a politikai elemző a Gemištnek.

2022. január 21. 09:39
null

Nem véletlen, hogy senki sem mer kampányolni a kötelező oltással – jelentette ki Ceglédi Zoltán a Gemištnek. A jogász, politikai elemző szerint attól tényleg van idegenkedés. Ha csak szigorítások és korlátozások vannak, abban bízhat még az ember, hogy ezt ő a maga szintjén kijátssza, megoldja. Látjuk, hogy a fővárosi elit, a rihi-röhörésző fővárosi online portálok újságírói írnak arról szörnyülködve, miféle titkos éttermek vannak a lezárások alatt, meg nem hordják a maszkot a nyitvatartó kaszinóban – miután ők elmentek oda – fogalmazott a portálnak. Ceglédi azt mondta, úgy viszonyulunk ma ezekhez a szabályokhoz, mint ahogyan sokan az adófizetés bizonyos elemeihez: persze, magas az adó, de majd kijátszom, veszek költségszámlát.

A Fidesz filozófiáját jól példázza a kata

Az elemző úgy véli, a magyar társadalom kötött egy dealt a Fidesszel – és nem a járványkezelés volt az első. Egy csomó kérdésben arra jutottak a magyarok, hogy mivel a kormány békében hagyja őket, ők cserébe lojálisak lesznek hozzá. A Fidesz filozófiáját kiválóan példázza Ceglédi szerint a kata mint adónem: meghagyom a kereseted nagy részét egy bizonyos plafonig, de cserébe ne kérj tőlem rendes nyugdíjat. „Ugyanez látható az egészségügynél is: az állami rendszer úgy szar, ahogy van, cserébe kifejezetten segítem a magánegészségügy terjeszkedését, az állami rendszerben viszont üldözöm a hálapénzt – az a pénz rendesen, számlás magánszolgáltatóknál kössön ki” – jelentette ki.

Ceglédi állítja, 2010-ben a Fidesz nagy jóléti ígéretekkel nyert,

arra készült és abban bízott, hogy a hiány meghaladhatja a 7 százalékot, de ezt az EU és az IMF nem engedte. Ekkor a kormány úgy döntött, hogy a külföld felé bebiztosítják magukat az alacsonyan tartott hiánnyal, a többit pedig majd megbeszélik odahaza az állampolgárokkal. Az elemző kijelenti, Orbánék számos tekintetben kapitalista módszereket alkalmaznak dacára annak, hogy állítása szerint a verseny számos dimenzióban nem tud megjelenni, miután a fideszes gazdasági hátország számos dologra rátenyerel.

Nincs egységes ellenzéki kommunikáció

Az ellenzéknél nincs olyan, hogy egységes kommunikáció – mondja az elemző –, nagyon kevés olyan megszólaló, és még kevesebb olyan téma van, akit és amit lehet az ellenzék közös álláspontjaként értelmezni. Különösen igaz ez a járványra: a koronavírus esetében ötletszerű Facebook-posztok jönnek a politikusoktól, akik biztosra menve azt írják ki, hány ember halt meg, hiszen az egy negatív hír, nem az ő, hanem a kormány hibája, megtörtént már, megítélésében pedig viszonylag egységes – fogalmaz.

Ceglédi emlékeztetett, hogy 

bejelentettek egy nem árnyékkormány árnyékkormányt,

amiben az egészségügyet Komáromi Zoltán viszi – csakhogy a koronavírus kapcsán nincsen olyan kidolgozott ellenzéki álláspont, amelynek az artikulálására őt felkérték volna. Ő azt mondja, amit gondol, de ez még nem jelenti azt, hogy ez egy kidolgozott álláspont lenne. Az elemző a feles többségű alkotmányozással kapcsolatban azt mondta, úgy nézett ki, hogy kialakul egy közös ellenzéki álláspont, hogy ezt inkább nem kéne, majd jött egy témahiány, és berántották Fleck Zoltánt, aki azóta is a dobtáras alkotmányozással próbálkozik. A témahiány mint vákuum beszívta tehát a radikális álláspontot fogalmazott.

Az ellenzéki kormányzás sokkal kiszámíthatatlanabb lenne

A járványkezeléssel kapcsolatban elmondta, a Fidesz sokkal kiszámíthatóbb: „Ismerjük a szempontjaikat: mivel a kormányzásuk arra épül, hogy az emberek tudnak dolgozni, pénzt keresni, adót fizetni, működtetni a gazdaságot és kifizetni akár a magánegészségügyi ellátást, ezért ezt a lehető legkevesebb lezárással és korlátozással kezelik”.

Ceglédi úgy véli, az ellenzék jóval nagyobb és beavatkozóbb államban hisz, amely sokkal több korlátozást hajt végre, nagyobb újraelosztással dolgozik, ami adóemeléseket is jelent, és jóval több dologban dönt az emberek helyett, cserébe pedig azt ígéri, az állami egészségügy sokkal jobb lesz, úgy, hogy az egészségügyi szereplők sokkal nagyobb beleszólást kapnak az egészségpolitikába a mostanihoz képest. Az elemző emlékeztet arra, hogy

a korábbi SZDSZ-es egészségügyi államtitkár vezette orvosi kamara

láthatóan az ellenzékkel működik együtt. Állítja, hogy az „ellenzéki kormányzás” sokkal kiszámíthatatlanabb lenne: az egyik oldalon ott vannak azon közgazdászok, akik a költségvetésnek a bevételi oldalára is figyelnének, és ehhez nem csak adót emelnének, a másik oldalon viszont ott állnak azon szereplők, akik tizenkét év várakozás után egy nagyobb, beavatkozóbb államot szeretnének működtetni.

„A miniszterelnök részéről deklarált, hogy a járványt szeretné minél előbb letudni – abban viszont nem vagyok biztos, hogy minden ellenzéki szereplő túl szeretne rajta lenni” – jelentette ki Ceglédi Zoltán az interjúban.

(Fotó: Ceglédi Zoltán Facebook-oldala)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbs_real
2022. január 22. 12:57
"Dobtáras alkotmányozás". :D Ezt lopom.
jánosbácsi
2022. január 21. 17:36
Ceglédi Zoltán ? Pénz beszél kutyaszar táncol. Szarok rá !
nemecsekerno_007
2022. január 21. 12:32
Hát Zolikám ez fantasztikus teljesítmény. 12 év alatt sikerült rájönnöd, hogy ami sárga és hápog az valszeg kacsa. Gratulálok :))))))))))))))))) De akkor miért hülyítitek tovább az embereket?!?!?!
Istók3
2022. január 21. 11:50
"az állami rendszer úgy szar, ahogy van, cserébe kifejezetten segítem a magánegészségügy terjeszkedését, az állami rendszerben viszont üldözöm a hálapénzt – az a pénz rendesen, számlás magánszolgáltatóknál kössön ki" Egyrészt nem igaz. Másrészt, ha igaz lenne, akkor te most a hálapénz megszüntetése ellen kampányolsz? Egy bődületes hazugsággal indokolnád, hogy miért kell visszahozni a hálapénzt? Elmész a koncsita, retkes, kurvaanyádba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!