Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Egyeztetett a főváros és a BKF a Budai Fonódó ügyében

2022. január 25. 13:41

„A lényeg, hogy ma előrébb léptünk – bízom benne, hogy nem csak látszólag és rövidesen minden hiányzó fővárosi hozzájárulást megkapunk” – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

2022. január 25. 13:41
null

„A főpolgármester múlt héten egy Facebook-videóban üzente meg, hogy kevesli a fák számát és ezért elégedetlen a Budai Fonódó villamoshálózat folytatásának BFK megrendelésére elkészült terveivel” – kezdte bejegyzését Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy aznap jelezte: azért nincs a tervezett 178 darab új fánál még több új fa a terveken, mert a különböző fővárosi szervek ehhez eddig nem járultak hozzá.

A mai, három és fél órás egyeztetésen a főpolgármester kabinetfőnöke, Újbuda alpolgármesterei, a fővárosi és kerületi főépítész, a közműcégek és közlekedési cégek szakmai vezetése vett részt a BFK és a tervező mellett. Vitézy nyolc pontban foglalta össze a találkozó lényegi elemeit:

  • 1. A BFK felügyelete mellett elkészült terv alapvetően jó, a villamospálya nyomvonalán nem kell módosítani, ezzel kapcsolatos kritika nincs. A forgalmi rend, a füves pályák hossza, a megállók elhelyezése, tehát a terv 99%-a a Fővárosnak és a kerületnek is megfelelő, ami nem csoda, hisz hónapokon át egyeztettünk róla. Érdemi változási igény a kivágandó és átültetendő fák számában sincs.
  • 2. A Főváros nevében eljáró üzemeltető, a BKM Főkert eltekint a korábbi határozott elvárásától, miszerint 1,5 méteresnél szűkebb zöldsávba fa nem telepíthető, az úgynevezett Stockholm-módszer fatelepítési technológia kiterjedtebb alkalmazása mellett, amit elfogadtunk. Így több olyan helyre is tudunk fát telepíteni, ahol a korábban is szerettünk volna, aztán a Főkert állásfoglalása alapján ezeket kivettük. Most visszatesszük és megvizsgáljuk, hogyan tudunk még fákat telepíteni ezen új előírások ismeretében a teljes szakaszon.
  • 3. A BKK és BKV korábbi állásfoglalásától eltekint, miszerint buszmegállóba új fa nem telepíthető, így tudunk ide is fát telepíteni (ezek jellemzően villamospótlás esetén használt megállók).
  • 4. A XI. kerület vezetése hozzájárult, hogy további mintegy 20-25 parkolóhely megszüntetése árán további fákat telepítsük, ezzel módosítva korábbi, ezzel ellentétes álláspontját.
  • 5. A Fővárosi Vízművek hozzájárult, hogy a vízcsöveknek a korábban általuk meghatározott és jóváhagyott kialakításán úgy módosítsunk, hogy további fák elültethetők legyenek. Erre a BFK korábban is nyitott volt.
  • 6. A Főváros elfogadta a távhőszolgáltató azon álláspontját, hogy fákat ne telepítsünk olyan helyre, ahol néhány éven belül ki kéne őket vágni a távhőfejlesztések miatt, így végül ide a tervekkel egyezően most nem tudunk fát ültetni.
  • 7. A fentiek összességében 30-40 további fa telepítését teszik lehetővé az eddig tervezett 178 mellett, de mint a fenti listából is kiderült, ezeknek eddig sem a BFK beruházói szándéka volt az akadálya.
  • 8. Maradtak nyitott kérdések még, vannak helyszínek, ahol az Eurovelo kerékpárút és a fasor együtt nem fér el, itt tovább tárgyalunk.

A vezérigazgató hozzátette: a ma megbeszélt változtatások átvezetését a BFK haladéktalanul elrendeli a tervezőnél.

Fotó: Facebook

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. február 12. 14:40
Vajon a fa-fétisizmus most egy társadalmi nem, vagy pedig perverzió?
Vakfolt
2022. január 26. 10:09
Kivágnak pár parkolóhelyet és egyből engedélyezik? Szerintem pénz kell nekik.
Beela1789
2022. január 25. 22:45
Vitézy Dávid vezérigazgató úr lehetne a FIDESZ-KDNP - MI HAZÁNK koalíció miniszterelnök-jelöltje. A mai miniszterelnök pedig négy hibátlan ciklus után lehetne a Real Madrid edzője. Vagy a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya.
Bonaparte
2022. január 25. 16:49
na akkor Újbuda megmenekült a klímavészhelyzettől... kamugeli ezt is elintézte ;-) majd mindjárt posztol az a szerencsétlen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!