Az európai élmezőnyben található a fővárosi állatkert egy értékelés szerint

2022. január 26. 14:36

A listán a látogatói élmény, a szolgáltatások és a kertben folyó szakmai munka értékelése alapján rangsorolják Európa vezető állatkertjeit.

2022. január 26. 14:36
null

A hazai állatkertek közül az első, Európa 126 vezető állatkertje közül pedig a 15. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A park közleménye szerint a listán többek között a látogatói élmény, a szolgáltatások és a kertben folyó szakmai munka értékelése alapján rangsorolják Európa vezető állatkertjeit.

A ranglistán szereplő 126 európai állatkert közül a Fővárosi Állat- és Növénykert 207 ponttal a 15. helyen szerepel,

megelőzve valamennyi hazai állatkertet (amelyek közül a listára összesen négy került fel), és több olyan nagyhírű társintézményt is, mint például a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque, illetve Párizs mindkét állatkertje.    

Az értékelési rendszer szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki eredetileg az elektronikai iparban volt sikeres üzletember. Amikor azonban 2007-ben visszavonult az üzlettől, elhatározta, hogy rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és kidolgozott egy szempontrendszert is az értékelésükre. Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Azóta rendszeresen frissíti, aktualizálja a listát. A közlemény szerint a ranglista legutóbbi, 2018-as kiadásában a fővárosi állatkert 110 állatkert közül a 17. helyen szerepelt, így

a városligeti intézmény az elmúlt években két helyet javított

a helyezésén úgy, hogy az értékelésbe bevont összes állatkert száma is emelkedett. A legfrissebb ranglista, a Zooscape 2020 – Sheridan's Handbook of Zoos in Europe 2015-2030 című, a múlt év végén megjelent könyv részeként látott napvilágot.

(MTI)

Kép forrása: Rádi Nikolett

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. január 27. 14:27
ezt meg nem sikerult teljesen tonkretennie KAkiGeries bandajanak, pedig kemenyen probalkoznak!
villogókékfog
2022. január 27. 09:49
Nem baj, majd geriferi lezülleszti ezt is.
még fokozza
2022. január 26. 19:39
Ezt is az állatoknak köszönheti Magyarország.
Armageddon
2022. január 26. 16:18
Valódi és átvitt értelemben is az:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!