Zuglóban továbbra is Tóth Csaba szeretné fújni a passzátszelet

2021. december 12. 16:00

A vérig sértődött MSZP-s képviselő az előválasztáson történtek miatt azt mondta, elege van a politikából, de az emberei révén mégis komoly befolyása maradt Zuglóban. Közben a Gyurcsány-párt jelentősen megerősödött a városrészben.

2021. december 12. 16:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

„Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, ahol nem az értékek, csakis az érdekek a fontosak. Ezért úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől. Ennyi volt, elég volt.”

Ezekkel a szavakkal búcsúzott el szeptember 27-én a zuglói választóitól Tóth Csaba, aki közölte, a parlamenti mandátumának lejárta után visszatér a civil életbe. Persze nem önként döntött erről, hanem azt követően, hogy a korábbi támogatója, Karácsony Gergely is elhatárolódott tőle a miniszterelnök-jelölti vitákban. Tóthot ez nagyon megviselte, árulásról, igazságtalanságról beszélt. S bár nem mondta ki egyértelműen, azt is nyilvánvalóvá tette, hogy kiszáll a politikából és – fogalmazott – végre újra vállalkozóként fog dolgozni.

Személyi összefonódások, bizalmi emberek

Már akkor is sokan úgy gondolták a környezetében, csupán a sértettség, a megalázottság beszél belőle, és nem gondolja ezt komolyan. Két és fél hónappal a történtek után úgy látszik, nekik lett igazuk. Tóth nem tud, s valószínűleg nem is akar elszakadni a politikától, az azzal járó előnyöktől, a zuglói közéletben továbbra is ő szeretné fújni a passzátszelet. Ez persze már nem olyan egyszerű, mint korábban, de mindent megtesz ennek érdekében; gyakran közvetlenül, néha az emberein keresztül.

A legfontosabb önkormányzati cég az évi ötmilliárdos főösszegű Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatási Zrt., ennek a vezérigazgatója Baracskai Gábor. Ő Hajdú Flórián alpolgármester – vele kifejezetten jó viszonyban van Tóth – közeli rokona.

A felügyelőbizottság elnöke Felkai Tamás volt MSZP-s képviselő, akivel szintén bizalmi viszonyban van a szocilisták helyi erős embere.

Mellette Tóth mindkét parlamenti asszisztense fb-tag, ebből pedig az következi, hogy Tóth teljesen kontrollálja a cég felügyelő bizottságát, ezáltal annak működését. Ezt a helyzetet a Momentum és a DK az fb-tagsági helyek december végi újraosztásával próbálja megszüntetni.

Hajdú alpolgármester mellett Békefi László és Funtig Zoltán ügyvédek tagjai az Első Lépés Inkubátorház alapítvány kuratóriumának, amely papíron tulajdonosa annak a gyártelepnek, amelyre Tóth cégének vételi joga van (ezt derítette ki Hadházy Ákos, és gyaníthatón ez okozta Tóth vesztét). Többek szerint ennek a megoldásnak az az előnye, hogy nem derül ki a parlamenti képviselő vagyonnyilatkozatából, valójában mekkora vagyona is van.

Horváth Csaba nem sokat tud Zuglóról

Békefi Lászlót a szocialisták a Jogi és Ügyrendi Bizottságba delegálták, itt havi 90 ezer, az önkormányzat átláthatósági biztosaként pedig 300 ezer forintot kapott, de személye a gyártelep miatt kínossá vált, ezért biztosi állását meg kívánják szüntetni. Ezért Tóth a terézvárosi vagyonkezelőben szeretett volna neki igazgatósági pozíciót, de ezt a hatodik kerületi Fidesz és Soproni Tamás polgármester, valamint a Momentum frakciója megakadályozta. Most ismét Zuglóban próbálkoznak kifizetni a régi bizalmasát, a Sport Kft. felügyelő bizottsági posztját bízva rá. Funtig Zoltán ügyvédi irodája pedig a parkolási díjak beszedésével foglalkozik. Tóth befolyását jelzi az is, hogy a korábbi személyi asszisztense, Rácz Mónika lett Horváth Csaba polgármester kabinetfőnöke, így elvileg rajta keresztül Horváth bármilyen megmozdulásáról, találkozójáról minden információ eljuthat a parlamenti képviselőhöz.

Egyébként Horváth Csaba – és ez igaz volt Karácsony Gergelyre is – csak a külvilág számára tűnik fontos embernek Zuglóban, ő valójában kirakatpolitikus, de a megmaradt szocialista frakciótagok Tóth bizalmi emberei, azok egyelőre hozzá hűségesek - mondta el a Mandinernek Várnai László önkormányzati képviselő, a CivilZugló Egyesület elnöke. Csupán azért lehetett Horváth polgármester, mert 2019 tavaszán a főpolgármesteri előválasztáson legyőzte őt Karácsony, és vigaszdíjul kapta Zugló polgármesteri székét.

Horváth amúgy a budai hegyvidéken lakik, nincsen zuglói helyismerete, nincs tisztában a viszonyokkal, a helyi szocialista politikusok közül korábban alig ismert valakit.

Ezt a helyzetet használta és használja ki remekül Tóth, valójában ő dönt minden fontos és kevésbé fontos kérdésben

– állítja a civilek képviselője. Valójában Horváth Csabának elemi érdeke, hogy Tóth eltűnjön Zuglóból, mert a rossz híre reá is rávetül. Már eddig is több alkalommal került kínos helyzetbe, amikor a parlamenti képviselő ügyeskedései miatt (például a Thököly út 150. szám alatti üzlethelyiség törvénytelen bérbeadása után) neki kellett visszakoznia.

Az pedig még Karácsony polgármestersége idején történt, hogy egy évi hétmillió forint bevételt termelő közértet eladott a gazdasági bizottság hozzávetőleg 25 millió forintért, holott sokkal többet ért. Az akkori polgármester Várnai László figyelmeztetése után felfüggesztette a bizottság döntését, ezért az ügy a képviselő-testület elé került. Ott azonban már megszavazta Karácsony ezt az előterjesztést, ugyanezen feltételek mellett. Amikor az egyik képviselő megkérdezte, ezt mivel magyarázza, a polgármester állítólag azt mondta neki, 25 millió forint miatt nem fog konfrontálódni Tóthtal. Az új tulajdonos pedig rövid úton eladta az ingatlant az egyik élelmiszer-kereskedő cégnek.

Ketten átléptek a DK-ba, gyengültek a szocialisták

Ugyanakkor érdekes fejlemények történtek a helyi MSZP-ben is, amelynek még mindig Tóth az elnöke. A képviselőjelöltségéről történt visszalépés után, tudomásunk szerint Horváth Csaba javaslatára Hajdú alpolgármester helyett a Tóthtal meglehetősen rossz viszonyban lévő Hevér László Györgyöt választották meg frakcióvezetőnek, s ebbe beleegyezett a parlamenti képviselő is.

Ekkor arra lehetett számítani, hogy az önkormányzatban is megindul valamilyen változás, többek között javul az ellenzéki szövetségesek közti viszony, de a bizakodók sokáig nem örülhettek. Alig több mint két hét múlva az MSZP helyi elnöksége döntése nyomán Hevér – erről egyébként ő számolt be a képviselő-testület ülésén – helyett újra Hajdú lett a frakcióvezető. Horváth Csaba sem védte meg, ezért a kvázi megpuccsolt szocialista politikus és Bitskey Bence átült a DK padsorába, egyébként is ők ketten már Dobrev Klárát támogatták az előválasztáson Karácsony visszalépése után.

Ezzel jelentősen megerősödött a Gyurcsány-párt Zuglóban is, a négy szocialistával szemben már hatan tagjai a DK képviselőcsoportjának,

ami újabb frontot nyitott a kerületben.

Hevér véleményére is kíváncsiak voltunk, de nem kívánt hosszan válaszolni. Csak annyit mondott, hogy ő már lezárta az MSZP-s múltját, Tóth pedig a jövő évi parlamenti választásig lesz Zugló közéletének a részese.

Információink szerint egyébként a pártpolitika önmagában sohasem érdekelte túlzottan Tóthot, mindig úgy tekintett erre, mint aminek révén gazdasági előnyökhöz juthat. De az alapítványi tulajdonba bújtatott gyártelepen kívül nem derült fény arra, hogy egyéb ügyekben is sáros lenne. Rendkívül ügyes és tapasztalt, jellemezte az egyik informátorunk. Még Karácsony Gergely is visszakozott, holott korábban azt nyilatkozta, Tóth többször megfenyegette őt és a családját. Ekkor mondta azt is a főpolgármester egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy elássák, ha visszamegy Zuglóba.

Érdeklik a nagyberuházások

Tóth egyébként az időleges bukása ellenére sem hagyott fel azzal, hogy belefolyjon a gazdasági ügyekbe, fel-feltűnik a nagyobb beruházások környékén. Nemrégiben tartottak például lakossági fórumot a Bosnyák tér átalakításáról, amely 300 milliárdos projekt. Az MSZP-s politikus demonstratívan az ingatlanfejlesztők mellett foglalt helyet, ezzel is jelezve, hogy támogatja a beruházást. Egyébként annak ellenére teszi ezt, hogy a lakosság nagy része nem akar a kertvárosban tízemeletes épületeket.

Ám azt sem érdemes elhallgatni, hogy

Tóthot korábban valóban kedvelte a zuglóiak nagy része. Nem véletlen, hogy kétszer is nyert egyéniben.

2014-ben csak 3,5 százalékponttal verte a volt fideszes polgármestert, akkor az LMP-s és a jobbikos jelölt elvitt 20 százalékot. 2018-ban azonban már több mint 12 százalékponttal győzött a kormánypárti ellenfelével szemben, holott akkor is indult jobbikos, LMP-s, sőt momentumos politikus is.

Népszerűségének az az oka, hogy Tóth igazi, klasszikus értelemben vett kijáró képviselő. Ő valóban elmegy az emberek közé, meghallgatja a panaszaikat, eljár a lakógyűlésekre, s akin csak tud, segít. Decemberben karácsonyfát osztogat, máskor élelmiszert, s nem ritkán előfordul az is, hogy a saját zsebéből ad pár tízezer forintot a legrászorultabbaknak. Persze az is előfordul, hogy a saját érdemének állítja be, ha például az önkormányzat oldja meg például egy társasház problémáját.

Biztos volt a győzelmében

Ezért hitte azt, hogy őt nem tudja Hadházy Ákos megverni, és abban még biztosabb volt, hogy a parlamenti voksoláson sem lehet őt legyőzni. Így nem véletlen, sokként élte meg, hogy Karácsony Gergely után a többi párt is kihátrált mögüle, azt pedig különösen rosszul viselte, hogy 81:19 arányban kapott több szavazatot a független képviselő.

Ezt informátoraink azzal magyarázták, hogy Zugló balliberális szavazói figyelték az eseményeket, tisztában voltak azzal, hogy a független képviselő milyen kompromittáló adatokat gyűjtött Tóthról. Ugyanakkor a szavazásig nem adtak a hangot a véleményüknek, nem derült ki, milyen sokaknak lett elegük az MSZP-s honatyából, akire sokan már korábban is befogott orral, a Fidesz ellenében szavaztak csak.

Tóth politikai jövője több mint kérdéses.

Az eldőlt, hogy nem kerül fel a közös ellenzéki listára, hiszen az MSZP vasárnap nyilvánosságra hozta a saját részlistáját. Várhatóan egyéni jelölt sem lesz, s nem elsősorban azért, mert az előválasztáson részt vevő jelöltek vállalták, hogy vereségük esetén nem indulnak el, hanem azért, mert szinte bizonyos, hogy nagy vereségbe szaladna bele, s ezzel örökre elvágná magát a politikai életben; különösen akkor, ha az általa megszerzett néhány százaléknyi szavazat miatt bukna esetleg Hadházy. Sokkal inkább arra lehet számítani, hogy emberei révén továbbra is sikerül megőriznie a befolyását Zuglóban, a 2024-es önkormányzati választásokon pedig akár újra labdába is rúghat.

Nyitókép: Tóth Csaba Facebook-oldaláról. 2021. szeptember 27-én bejelentette, visszalép az előválasztástól

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szles
2021. december 13. 12:47
Hirtelen öregedett meg tócsa is
Zsolt75
2021. december 13. 09:20
Hocsa semmiről nem tud sokat. Egyetlen skillje, hogy tudja, miért lehet börtönbe menni.
Rocktoberi
2021. december 13. 08:35
Micsoda nemes, felemelő történet.
2xli
2021. december 12. 17:22
Isten mentsen Hadházytól! Akkor inkább a Tóth Csaba! Bár a Fidesz nyüzsöghetne erősebben is a kerületben, kár hogy lemondott róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!