Zöld utat adott Karácsony népszavazási kezdeményezéseinek a Kúria

2021. december 08. 18:34

A választók dönthetnek a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék kérdésében.

2021. december 08. 18:34
null

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket – derül ki a legfelsőbb bírói testület honlapján közzétett határozatokból. Karácsony Gergely főpolgármester júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez.

Ezek közül kettőt hitelesített augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság. Az egyik így szólt:

Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta. 

Karácsony Gergely másik, Nemzeti Választási Bizottság által augusztus végén hitelesített kérdése így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” 

A Nemzeti Választási Bizottság erre vonatkozó hitelesítő határozatát a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozva támadták meg, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta. 

(MTI) 

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 09. 10:06
Akár valaki nagy összegben fogadni, hogy a népszavazás érvénytelen lesz? Vagy el se jutnak odáig.
Zsolt75
2021. december 09. 07:38
Nolimpia, noegyetem, novasút, nopaks. A kakaó legyen meleg, meg az elvtársak ne bántsanak.
hátakkor
2021. december 08. 20:44
Hát ez qrva jó. Meglátjuk lesz-é még akkor ez a balfasz. Nyilván Oleg Kajmanovnak, Tüttőnek, Drazsénak, Vágónak, Dobrevéknak jó ez a felállás.
Oliver89
2021. december 08. 20:39
ha lenne belole valami es ne adj isten az ellenzek hatalomra kerulne, akkor ezzel leginkabb sajat maguknak fognak artani...lehet, hogy nem gondoltak komolyan, hogy eljutnak eddig, vagy csak azt vartak, hogy majd valahogy a kormany megakasztja a kezdemenyezest
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!